Šalia griaunamos „Respublikos“ Kaune iškils 7 aukštų verslo centras „Arka“

Kauno Karaliaus Mindaugo pr., šalia griaunamo „Respublikos“ viešbučio, pradedamos modernaus 7 aukštų verslo centro „Arka“ statybos. Ketvirtadienį pastato statybų, vykdomų „Imlitex Holdings“ užsakymu, pradžia paskelbta simbolinės kapsulės įkasimu. Rangovė „YIT Kausta“ darbus žada baigti 2017 m. pabaigoje, – informuojama „Imlitex Holdings“ pranešime spaudai.
Kaune iškilsiančio verslo centro „Arka“ vizualizacija
Kaune iškilsiančio verslo centro „Arka“ vizualizacija / „Imlitex Holdings“ nuotr.

„Jei suskaičiuotume, kiek Kaunu susidomėjusių investuotojų čia nepradėjo veiklos dėl biurų patalpų trūkumo, gautume iškalbingus skaičius. Kaunas negali sau leisti prabangos netekti darbo vietas čia norinčių kurti verslų. Kaune kylantys modernūs verslo centrai pokyčius išgyvenančiam miestui taps didžiuliu impulsu“, – teigė Kauno meras Visvaldas Matijošaitis.

Jei suskaičiuotume, kiek Kaunu susidomėjusių investuotojų čia nepradėjo veiklos dėl biurų patalpų trūkumo, gautume iškalbingus skaičius. Kaunas negali sau leisti prabangos netekti darbo vietas čia norinčių kurti verslų, – teigė meras V.Matijošaitis.

Iškilmingoje kapsulės įkasimo ceremonijoje be jo taip pat dalyvavo projekto vystytojos, 22 metų veiklos istoriją turinčios lietuviško kapitalo įmonės, patenkančios į penkiasdešimties didžiausių Lietuvos įmonių sąrašą, „Imlitex Holdings“ vadovai Vygandas Blandis ir Renatas Augustinas, projektą įgyvendinančios statybų bendrovės „YIT Kausta“ vadovas Kęstutis Vanagas, nekilnojamojo turto konsultacijų bendrovės „Newsec“, kuri rūpinsis pastato nuoma, pardavimų vadovas Baltijos šalyse Giedrius Ragaišis, architektūrinio projekto autorius, biuro „Natkevičius ir partneriai“ architektas Gintautas Natkevičius.

Projekto autorius G.Natkevičius teigia, kad šis pastatas yra vienas iš statinių, kuris formuos naująjį miesto centrą dešiniajame Nemuno krante. Jis – tarsi pirmasis šauklys, todėl pastato eksterjere labai mažai detalių ir dekoro siekiant, kad kiti šalia kilsiantys pastatai, taip pat ir pradedamas statyti „Respublikos“ viešbučio vietoje, galėtų būti sujungti į vientisą kompleksą.

„Čia jau yra prekybos ir pramogų centras „Akropolis“, „Žalgirio“ arena, bus ir muziejus, mokslo centras, o su biuro pastatais persikels ir administracinis miesto centras. Permainos jau palietė šios miesto dalies infrastruktūrą – ją patogu pasiekti, tvarkomos gatvės ir šviesoforai“, – pokyčius vardina architektas.

Jis užsiminė ir apie tai, kad šalia „Magnum“ virsiančios „Respublikos“ ir „Arkos“ išdygs dar ir trečias pastatas – septynių aukštų daugiabutis, kurio pirmi aukštai bus skirti biurams.

Bus arkos formos

Verslo centras „Arka“ suprojektuotas atitikti aukščiausius reikalavimus jame dirbsiantiems žmonėms, todėl projekto vystytojai tikisi patraukti įmonių, vertinančių prestižą, gerą matomumą ir komfortiškas darbo sąlygas, dėmesį.

Iš stiklinių luitų sukonstruoto pastato pirmuosius du aukštus į dvi dalis dalys tarp jų besidriekianti istorinė Karmelitų gatvė, todėl pastatas turės arkos formą. Stiklo fasadas biurų darbuotojams leis grožėtis unikaliais Nemuno salos vaizdais šviesiose patalpose. Langų stiklai bus padengti specialiu šilkografiniu ornamentu, kuris biurų patalpas saugos nuo saulės kaitros.

Šildymo, vėsinimo ir vėdinimo sistemos leis patalpose jaustis komfortiškai tiek žiemą, tiek vasarą. Pirmame pastato aukšte įsikurs maitinimo įstaiga.

Realūs statybų darbai pradėti prieš mėnesį. Per tą laiką iš sklypo jau iškeltos per jį ėjusios miesto komunikacijos, įrengti poliniai pamatai, ant kurių iškils beveik 26 metrų aukščio pastatas, patiestos kai kurios pastato komunikacijos ir įrenginėjamos monolitinės kolonos. Įmonių darbuotojai į pastatą galės įsikelti kitų metų pabaigoje.

Nieko neradę ir įvertinę tai, jog Kaune jaučiamas didelis tokio lygio biurų stygius, nusprendėme investuoti į nuosavą biurų pastatą, kurio užtektų ne tik mūsų, bet ir dar kelių didelių nuomininkų poreikiams, – teigė „Imlitex Holdings“ vadovas R.Augustinas.

Neradę patalpų, nusprendė jas pasistatyti

„Imlitex Holding“, su nekilnojamuoju turtu nesusijusią įmonę, imtis tokio objekto statybų paskatino mūsų pačių poreikis. Plečiantis „Imlitex Holdings“ veiklai ieškojome, kur Kaune galėtume išsinuomoti kelių tūkstančių kvadratinių metrų ploto modernias ir geroje vietoje esančias patalpas.

Nieko neradę ir įvertinę tai, jog Kaune jaučiamas didelis tokio lygio biurų stygius, nusprendėme investuoti į nuosavą biurų pastatą, kurio užtektų ne tik mūsų, bet ir dar kelių didelių nuomininkų poreikiams. „Imlitex“ biurai užims apie 30 proc. naujo pastato, bet esant plėtros planams gali prireikti ir daugiau ploto. Likusią 6000 kv. m. dalį nuomosime“, – teigė „Imlitex Holdings“ vadovas R.Augustinas.

Jis atskleidė informaciją, jog yra deramasi su viena didele įmone dėl patalpų išnuomojimo. Tikimąsi derybas baigti dar šiais metais. Jei jos bus sėkmingos, pusė „Arkos“, kartu su „Imlitex“ biurais, bus užpildyta.

Per kelerius metus Kaune turėtų atsirasti net keli nauji biurų pastatai. Tikimąsi, kad šis projektas bus baigtas anksčiau už kitus. Turint omenyje tai, kad Kauno biurų rinka yra 10 kartų mažesnė nei Vilniaus, ji turi sparčiai augti.

Pasak R.Augustino, naujos kompanijos, ateinančios į Lietuvos rinką, o ir Vilniuje įsikūrusios įmonės, aktyviai domisi Kauno biurų galimybėmis, nes mato daugiau potencialo čia augti dėl mažesnės konkurencijos darbo rinkoje. Tokiai plėtrai užtikrinti reikia naujų, modernių biurų pastatų.

„Kalbant apie Karaliaus Mindaugo pr. vietą, ateityje ji virs naująja verslo zona, kurioje koncentruosis stiprios ir gerai žinomos kompanijos. Natūralu, kad vieno biurų pastato nepakaks. Kaimynystėje vietoje „Respublikos“ pastato iškilsiantis verslo centras ir kiti šioje zonoje, tikėtina, atsirasiantys biurų pastatai suformuos naują verslo rajoną.

Tarpusavyje jie sukurs sinergiją tarp įsikūrusių kompanijų ir juos aptarnaujančios infrastruktūros (restoranai, įvairias paslaugas teikiančios kompanijos). Tai – normali rinkos praktika“, – patikino „Imlitex Holdings“ vadovas.

Investuos 14 mln. eurų

Sklypo, kuriame iškils naujasis verslo centras, plotas – 0,44 ha. Bendras septynių aukštų pastato plotas siekia 11 661 kv. m. Pagrindinis (nuomojamas) pastato plotas – 8 245 kv. m.

Bus įkurtos ir 146 automobilių stovėjimo vietos: požeminėje aikštelėje – 84, antžeminėje – 33, už sklypo ribų (valstybės žemėje) – 29.

Planuojama investicijų suma – apie 14 mln. eurų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius