Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Vilniaus M.K.Čiurlionio g. gyventojų viltys žlunga: prokurorai į statybas nesikiš

Vilniaus M.K.Čiurlionio gatvės gyventojai, teigdami, kad priešais jų akis kyla naujas monstras šios gatvės trečiu numeriu pažymėtame sklype, pagalbos ieškojo prokuratūroje. Tačiau gautas Vilniaus apygardos prokuratūros atsakymas žmones nuvylė – prokurorai nesiims ginti viešojo intereso, kadangi šiuo atveju tai daryti turėtų Kultūros paveldo departamentas.
Statomas namas M.K.Čiurlionio g. 3
Statomas namas M.K.Čiurlionio g. 3 / Luko Balandžio / 15min nuotr.

Norėdami įrodyti, kad priešais jų langus sparčiai augantis pastatas yra per aukštas ir per didelis, statomas pažeidžiant teisės reikalavimus, M.K.Čiurlionio gatvės gyventojai jau ne vienerius metus mindo valstybinių institucijų slenksčius. Naujausias jų raštas liepos 18 dieną iškeliavo į Vilniaus apygardos prokuratūrą „Dėl viešojo intereso ir teisės aktų pažeidimo statant pastatą M.K.Čiurlionio g. 3, Vilniuje“.

Nurodė galimus pažeidimus

Gyventojai bandė prokurorus įtikinti, kad M.K.Čiurlionio g. 3 dygstantis gyvenamosios ir komercinės paskirties pastatas statomas galimai pažeidžiant viešąjį interesą ir atitinkamus teisės aktus dėl šių priežasčių: sklypo detalusis planas (patvirtintas 2004 m.) patvirtintas pažeidžiant galiojusius teisės aktus, pastato techninis projektas neatitinka galiojančių teisės aktų (9 aukštai vietoj Detaliojo plano sprendiniuose nurodytų 7), pastato statybos leidimas 2014 metais atnaujintas neatsižvelgiant į galiojančius teritorijų planavimą ir statybą reglamentuojančius teisės aktus.

„Prašome apginti viešąjį interesą dėl pastato M.K.Čiurlionio g. 3, Vilniuje, statybos, teritorijų planavimą bei statybą leidžiančių dokumentų teisėtumo ir skubos tvarka imtis priemonių dėl statybų sustabdymo ir detaliojo plano bei statybos leidimo panaikinimo, o taip pat įvertinti VTPSI (Valstybinė teritorijų planavimo ir statybų inspekcija – red. past.) veiksmus šio objekto atžvilgiu“, – rašyta skunde, prie kurio prisegti ir keliuose aplinkiniuose namuose gyvenančių asmenų parašai.

Pasak gyventojų atstovės Dovilės Krupickaitės, numatyta pagal detalųjį planą 90 proc. šio sklypo užstatyti. „Ir užstatyti ne šiaip sau, bet maksimaliai – pastatyti didžiulį betono luitą vidury Senamiesčio apsaugos zonos be jokios žalios zonos, išorinės automobilių ar vaikų žaidimų aikštelės, kurią pastatyti dabar reikalaujama. Nieko absoliučiai nenumatyta. O ir likę 10 proc. sklypo, kuriuos numatyta detaliajame plane palikti, atsiduria po kolonomis“, – piktinosi D.Krupickaitė.

Prokurorai netirs

Tačiau gautas atsakymas gyventojams vilties nesuteikė. Vilniaus apygardos prokuratūros atsakyme gyventojams teigiama, kad prokurorai gina viešąjį interesą tais atvejais, kai „valstybės ar savivaldybių institucijos, kurių veiklos srityse buvo padarytas teisės aktų pažeidimas, nesiėmė priemonių jam pašalinti, arba kai tokios kompetencijos institucijos nėra“.

Šiuo atveju gyventojams patariama kreiptis į kitas institucijas – Kultūros paveldo departamentą, kuris kontroliuoja kultūros paveldo tvarkybą ir priežiūrą, stabdo darbus nekilnojamosiose kultūros vertybėse, jų teritorijose ir apsaugos zonose, jei nustatoma pažeidimų, taip pat Valstybinę teritorijų planavimo ir statybos inspekciją (VTPSI), kurios pareiga – prižiūrėti vykstančias statybas.

VTPSI šiuo metu tvirtina dėl statomo namo M.K.Čiurlionio g. 3, Vilniuje, liepos 7 d. gavusi M.K.Čiurlionio gatvės gyventojų skundą, kurį žada ištirti iki rugpjūčio 5 dienos.

Išnyks apleista erdvė

Namas šioje M.K.Čiurlionio gatvės vietoje turėjo išdygti jau seniai – statybos leidimas bendrovei „Innovative Technologieentwicklung und Konstruktionen“ išduotas 2007-ųjų rugpjūtį, tačiau atėjo ekonominė krizė, statybos sustojo, o pati įmonė po kurio laiko bankrutavo. Teritorija ne vienerius metus stovėjo apleista, tačiau 2014 metų pabaigoje leidimas atnaujintas, šiemet pavasarį statybų ėmėsi UAB „YIT Kausta būstas“.

Projekto partnerio nuotr./Statomas namas atrodys taip
Projekto partnerio nuotr./Statomas namas atrodys taip

„YIT Kausta“ tvirtina, kad statybos vyksta pagal visus reikalavimus. „Užbaigus statybos darbus, miesto centre išnyks dar viena, ilgą laiką apleista teritorija, kėlusi grėsmę žmonių saugumui, atsiras naujas traukos objektas, kuris papuoš Naujamiesčio teritoriją, paskatins tolimesnį teritorijos sutvarkymą ir padidins aplinkinių pastatų vertę. Todėl tikime, kad projektas bus naudingas ir aplinkinių namų gyventojams“, – 15min tvirtino Akvilė Varanauskienė, AB „YIT Kausta“ ryšių su visuomene vadovė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius