Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Vilniaus M.K.Čiurlionio gatvės gyventojai: prieš akis kyla naujas monstras

Vilniaus centre esančios M.K.Čiurlionio gatvės gyventojai su nerimu stebi sparčiai augantį monstrą jų gatvėje. Namas M.K.Čiurlionio g. 3, jų teigimu, net tik šalia stovinčio daugiabučio gyventojams užgoš saulės šviesą, bet ir statomas pažeidžiant gautus leidimus – per aukštas, per didelis. Statytojai su tokiais priekaištais sutikti nelinkę.
Statomas namas M.K.Čiurlionio g. 3
Statomas namas M.K.Čiurlionio g. 3 / Luko Balandžio / 15min nuotr.

Namas šioje M.K.Čiurlionio gatvės vietoje turėjo išdygti jau seniai – statybos leidimas bendrovei „Innovative Technologieentwicklung und Konstruktionen“ išduotas 2007-ųjų rugpjūtį, tačiau atėjo ekonominė krizė, statybos sustojo, o pati įmonė po kurio laiko bankrutavo. Teritorija ne vienerius metus stovėjo apleista, tačiau 2014 metų pabaigoje leidimas atnaujintas, šiemet pavasarį statybų ėmėsi UAB „YIT Kausta būstas“.

Kreipėsi į prokurorus

Kaip rašoma bendrovės interneto svetainėje, „jau netrukus Vilniaus miesto centrinę dalį papuoš 7 aukštų grakštus, šiuolaikines estetikos tendencijas atitinkantis statinys, kuriame savo modernius namus atras 51 šeima“.

Tačiau kaimynystėje gyvenantys vilniečiai tokio idiliško vaizdo neįžvelgia. Dovilė Krupickaitė jau paaukojo ne vieną valandą telkdama kaimynus ir rašydama raštus įvairioms institucijoms. Naujausias jų raštas liepos 18 dieną iškeliavo į Vilniaus apygardos prokuratūrą „Dėl viešojo intereso ir teisės aktų pažeidimo statant pastatą M.K.Čiurlionio g. 3, Vilniuje“.

„Prašome apginti viešąjį interesą dėl pastato M.K.Čiurlionio g. 3, Vilniuje, statybos, teritorijų planavimą bei statybą leidžiančių dokumentų teisėtumo ir skubos tvarka imtis priemonių dėl statybų sustabdymo ir detaliojo plano bei statybos leidimo panaikinimo, o taip pat įvertinti VTPSI (Valstybinė teritorijų planavimo ir statybų inspekcija – red. past.) veiksmus šio objekto atžvilgiu“, – rašome skundo tekste, prie kurio prisegti ir keliuose aplinkiniuose namuose gyvenančių asmenų parašai.

„YIT Kausta“ nuotr./Vaizdas prieš statybas M.K.Čiurlionio g. 3
„YIT Kausta“ nuotr./Vaizdas prieš statybas M.K.Čiurlionio g. 3

D.Krupickaitė prisimena, kad tvirtinant sklypo detalųjį planą 2004-aisiais metais gyventojai pavėlavo ir savo pastabų nepateikė, kadangi informacija apie detaliojo plano tvirtinimą greičiausiai buvo paskelbta laikraštyje ir liko nepastebėta.

„Ėmėme domėtis, kadangi Vilniaus savivaldybė dar nebuvo išdavusi statybos leidimo ir žadėjo atkreipti dėmesį į mūsų pastabas, bet paaiškėjo, kad į mūsų interesus, kuriuos iš pradžių ir bandėme ginti, niekas neatsižvelgė“, – pasakojo M.K.Čiurlionio gatvės gyventoja.

Sklypą užstatys 100 proc.?

Moters teigimu, klausimų sukėlė ir tai, pagal kokius kriterijus buvo tvirtinamas detalusis planas, kadangi leidžiama beveik visiškai užstatyti sklypą.

„Numatyta pagal detalųjį planą 90 proc. šio sklypo užstatyti. Ir užstatyti ne šiaip sau, bet maksimaliai – pastatyti didžiulį betono luitą vidury Senamiesčio apsaugos zonos be jokios žalios zonos, išorinės automobilių ar vaikų žaidimų aikštelės, kurią pastatyti dabar reikalaujama. Nieko absoliučiai nenumatyta. O ir likę 10 proc. sklypo, kuriuos numatyta detaliajame plane palikti, atsiduria po kolonomis“, – piktinosi D.Krupickaitė.

Numatyta pagal detalųjį planą 90 proc. šio sklypo užstatyti. Ir užstatyti ne šiaip sau, bet maksimaliai – pastatyti didžiulį betono luitą vidury Senamiesčio apsaugos zonos be jokios žalios zonos, – piktinosi D.Krupickaitė.

Statytojai, pasak D.Krupickaitės, tvirtina, kad dešimtadalis teritorijos liks laisva, tačiau gyventojų neįtikina – virš kolonų jie mato namo dalį, tad tai įvardina kaip verslininkų grobuoniškumą.

„Viskas suprantama, verslas yra verslas, jų interesai yra vieni, mūsų kiti. Mes manome, kad tai yra neteisinga“, – kalbėjo gyventoja.

Kita įvardijama problema – pastato aukštis. Bendrovė „YIT Kaustos būstas“ nurodo statanti 7 aukštų pastatą, tačiau gyventojai atkreipia dėmesį į tai, kad pirmas ir paskutinis aukštas bus dvigubai aukštesni nei kiti aukštai. Statytojai juos tikino, kad tai antresolės, nors dar 2008 metais VTPSI nustatė, kad „gyvenamasis namas suprojektuotas 9 aukštų. Detalaus plano reglamentuose nurodyta 7 aukštai“. Kaimynai taip pat yra gavę Aplinkos ministerijos išaiškinimą, jog pagal Statybos techninį reglamentą antresolė yra pusaukštis, o jei antstato plotas didesnis nei pusė aukšto, tai tėra dar vienas aukštas.

Statytojai ramina

Akvilė Varanauskienė, AB „YIT Kausta“ ryšių su visuomene vadovė, 15min atsiųstame bendrovės komentare teigia, kad bendrovė 10 metų buvusį visiškai apleistą ir gyventojams bei jų atžaloms grėsmę kėlusį sklypą įsigijo 2015 m. spalį, perregistruodama 2007 metais Vilniaus miesto savivaldybės administracijos išduotą statybos leidimą savo vardu, ir įsipareigojo jį sutvarkyti.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Statomas namas M.K.Čiurlionio g. 3
Luko Balandžio / 15min nuotr./Statomas namas M.K.Čiurlionio g. 3

„2007 metais Vilniaus miesto savivaldybės patvirtintas Statinio projektas buvo iš naujo išanalizuotas, atlikta jau įrengtų pastato konstrukcijų ekspertizė, įvertinta, ar jos atitinka techninio projekto sprendinius ir šiandienos statybos reikalavimus. Įsitikinę, kad statybą leidžiantys dokumentai buvo išduoti teisėtai, projektas atitinka visus teisės aktų reikalavimus, šių metų vasario mėnesį pradėjome statybas.

Pastatas buvo suprojektuotas atsižvelgiant į šalia esančių namų architektūrinį kontekstą, išlaikant stilistinį vientisumą, parinktos ilgaamžės itin aukštos kokybės statybinės ir apdailos medžiagos“, – teigė A.Varanauskienė.

„YIT Kausta“ ryšių su visuomene vadovė tvirtina, kad atsiliepiant į bendruomenės užklausas dėl projekto kelis kartus organizuoti susitikimai su gyventojais, pristatytas projektas, išduoti leidimai ir dokumentai, įrodantys, kad statinio projektas atitinka visus teisės aktų reikalavimus bei detaliojo plano sprendinius. Sklypo detaliojo plano sprendiniai buvo pristatyti visuomenei, atlikta viešo svarstymo procedūra bei patvirtinti Vilniaus miesto savivaldybės administracijos dar 2004 metais.

Užbaigus statybos darbus, miesto centre išnyks dar viena, ilgą laiką apleista teritorija, kėlusi grėsmę žmonių saugumui, – teigė A.Varanauskienė.

„Užbaigus statybos darbus, miesto centre išnyks dar viena, ilgą laiką apleista teritorija, kėlusi grėsmę žmonių saugumui, atsiras naujas traukos objektas, kuris papuoš Naujamiesčio teritoriją, paskatins tolimesnį teritorijos sutvarkymą ir padidins aplinkinių pastatų vertę. Todėl tikime, kad projektas bus naudingas ir aplinkinių namų gyventojams“, – teigė A.Varanauskienė.

Dabar nepatvirtintų

Vilniaus miesto savivaldybės Plėtros departamento direktorius Mindaugas Pakalnis pritaria: dabar toks projektas jau nebūtų patvirtintas. Tačiau sprendimas dėl leidimo statybai priimtas jau seniai, tad savivaldybė nelinkusi veltis į teisinius konfliktus – esą tuomet gali tekti kompensuoti statytojų išlaidas.

VTPSI tvirtina dėl statomo namo M.K.Čiurlionio g. 3, Vilniuje, liepos 7 d. gavo M.K.Čiurlionio gatvės gyventojų skundą.

„VTPSI Vilniaus skyrius iš Vilniaus miesto savivaldybės administracijos yra gavęs prašytą projektinę dokumentaciją, susijusią su statybos leidimu. Šis leidimas 2015 m. gruodžio 16 d. buvo perregistruotas kito statytojo vardu ir išduotas naujas statybos leidimas“, – 15min informavo VTPSI atstovė viešiesiems ryšiams Vida Aliukonienė.

Papildomai savivaldybės paprašyta pateikti informaciją, ar perregistruojant statybos leidimą kito statytojo vardu nebuvo keičiami techninio projekto sprendiniai. Skundą išnagrinėti ketinama iki rugpjūčio 5 dienos.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Statomas namas M.K.Čiurlionio g. 3
Luko Balandžio / 15min nuotr./Statomas namas M.K.Čiurlionio g. 3

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius