-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Ypatingo grožio Užupio medinuką bus bandoma apsaugoti nuo aukcionų ir ugnies

Užupio bendruomenė susirūpino medinio paveldo namu Polocko gatvėje. Jie baiminasi, kad avarinės būklės pastatas bus sudegintas arba parduotas aukcione nesąžiningiems statytojams. Kultūros paveldo departamentas tvirtina, kad šiame sklype statybos negalimos, o jo savininkė įmonė „Start Vilnius“ žada statinį sutvarkyti.
Medinis namas esantis Polocko g. Užupyje
Medinis namas, esantis Polocko g. Užupyje / Vidmanto Balkūno / 15min nuotr.

Užupio bendruomenės pirmininkė Rėda Brandišauskienė tvirtina besibaiminanti, kad neprižiūrimas XIX amžiuje iškilęs medinių statinių kompleksas Polocko g. 52, galiausiai bus sudegintas.

„Jaudinamės, kad nebūtų viskas vykdoma pagal tą patį scenarijų, kai medinis šedevras nugyvena iki tokios būklės, kad neapsimoka nieko su juo daryti, ir sprendimas būna ugnis“, – sako ji.

R.Brandišauskienės teigimu, bendruomenė iš savivaldybės gavo atsakymą, kad griūvantį pastatą žadama parduoti aukcione. Bendruomenė nesipriešina pardavimui, bet nori, kad potencialūs pirkėjai būtų įpareigoti nenugriauti paveldo objekto.

„Norime, kad į aukciono sąlygas įrašytų, jog paveldo objekto teritorijoje yra draudžiama statyti kitus statinius. Tai galbūt sumažintų tikimybę, kad įsigytų potencialus investuotojas, kuris planuotų sunaikinti tą objektą“, – teigia R.Brandišauskienė.

Savivaldybės įmonė „ieško galimybių atstatyti“

Savivaldybės įmonės „Start Vilnius“ vadovas Marius Baranauskas 15min tikino, kad medinuką stengiamasi išsaugoti ir ieškoma galimybių jį atstatyti.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Medinis namas esantis Polocko g. Užupyje
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Medinis namas esantis Polocko g. Užupyje

M.Baranausko teigimu, šiuo metu nėra sprendimo pastatą su teritorija parduoti.

„Jo būklė jau kurį laiką, ypač pastarąjį dešimtmetį, reikalavo didelių investicijų. Vilniaus miesto savivaldybė ir „Start Vilnius“ turi labai ribotus išteklius jį atstatyti ar atstačius naudingai panaudoti, ieškoma galimybių išsaugoti paveldą pritraukiant privačių investuotojų ar projektinių lėšų“, – tikino M.Baranauskas.

Marius Baranauskas
Marius Baranauskas

Nekilnojamojo turto paslaugų bendrovės „Ober-Haus“ Vertinimo ir rinkos tyrimų departamento vadovas Saulius Vagonis teigia, kad nors konkrečios sklypo vertės jis negali įvardyti, tačiau teritorija nėra prestižinėje Užupio rajono dalyje.

„Ši dalis Užupio gale, lyginant su kitomis rajono dalimis, nėra pati prestižiškiausia. Čia žemė kainuoja 20–40 tūkst. eurų už arą“, – sakė jis.

Niekaip neįkalba susitvarkyti

Tuo tarpu Kultūros paveldo departamento atstovai pasakoja, kad savivaldybė dar prieš dvejus metus parengė komplekso tvarkymo darbų projektą, tačiau jų taip ir nesiėmė. Departamento atstovai teigia nuolat raginantys „Start Vilnius“ susitvarkyti teritoriją.

„Statiniams savivaldybės užsakymu 2014 metais parengtas ir KPD suderintas tvarkybos darbų projektas, pagal kurį iš esmės šiandien būtų galima pradėti išsaugojimo darbus. Lieka atviras klausimas, kokiu tikslu buvo rengtas projektas, už kurį sumokėta mokesčių mokėtojų pinigais, ir kodėl jis yra iki šiol neįgyvendintas?“ – klausia KPD.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Medinis namas esantis Polocko g. Užupyje
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Medinis namas esantis Polocko g. Užupyje

Anot departamento, statinys ne vienerius metus kelia problemų. Pavyzdžiui, pavasarį KPD atstovai po patikrinimo Polocko gatvėje nustatė, kad kai kurios medinuko langų angos neužsandarintos, fasadų apdailos ir puošybos detalės nėra tinkamai apsaugotos, į teritoriją gali patekti pašaliniai asmenys.

Iš „Start Vilnius“ KPD pareikalavo užsandarinti pastatą ir įrengti gaisro signalizaciją. Savivaldybės bendrovei liko mažiau nei savaitė, mat KPD davė jai terminą susitvarkyti iki birželio 20 dienos.

O iki liepos pradžios KPD nurodymu „Start Vilnius“ turi teritorijoje įrengti vaizdo stebėjimo kameras, įrengti laikiną tvorą ar kitas priemones.

Beje, savivaldybei priklausanti „Start Vilnius“ buvo įsipainiojusi į skandalą, kai paaiškėjo tuometinių vadovų galimos aferos.

Statybos teritorijoje negalimos

Anot KPD, net jei savivaldybės bendrovė nuspręstų teritoriją su medinuku parduoti aukcione, griauti jį ir statyti naują statinį naujasis savininkas negalėtų.

„Šioje teritorijoje tai draudžiama. Pastate galimi tie statybos ar tvarkybos darbai, kurie nepažeistų kompleksui nustatytų vertingųjų savybių“, – teigiama KPD atsakyme.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Medinis namas esantis Polocko g. Užupyje
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Medinis namas esantis Polocko g. Užupyje

Statinių kompleksas Vilniuje, Polocko g. 52, pradėtas statyti 1876 metais pagal inžinieriaus architekto Ivano Levickio projektą. 1918–1940 metais šiame statinių komplekse butus nuomojo menininkai Konstantinas Markovskis, Jadvyga Minska, rašytoja Sofija Bykova.

Atsižvelgus į statinių paveldosauginę vertę, statinių kompleksas 2006 metais buvo įrašytas į Kultūros vertybių registrą, 2016-aisiais jam suteiktas valstybės saugomo objekto statusas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius