Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Pabėgėliai prašo pagalbos: padėkite susirasti būstą Vilniuje

Socialiniame tinkle „Facebook“ Vilniaus arkivyskupijos „Caritas“ Užsieniečių integracijos programos puslapyje paskelbtas skelbimas, kad du vaikinai iš Afganistano niekaip negali susirasti būsto. Pasirodo, bevaisės paieškos trunka jau tris mėnesius, o ketvirtadienis – paskutinė diena rasti butą. Nekilnojamojo turto brokeriai sako, kad užsieniečiams Lietuvoje rasti gyvenamąją vietą sunkiau nei vietiniams.
Vaikinai iš Afganistano
Vaikinai iš Afganistano /  „Caritas“ nuotr.

Skelbime, kurį pasidalino VA „Caritas“ Užsieniečių integracijos programa savo „Facebook“ paskyroje rašoma, kad „du bičiuliai Edress ir Reza jau trečias mėnuo ieško buto nuomai... ir nieko. Iš buto, kuriame jie dabar gyvena, vaikinai turi išsikelti po 4 dienų (šiandien – 15min past.). Tad labai reikalingas visiškai paprastas, vieno kambario butas (kaina iki 200 eurų) Naujininkuose, Paneriuose, Lazdynuose ar Karoliniškėse. Vaikinai draugiški ir tvarkingi, abu dirba „Vilniaus duonoje“. Parodykim savo atvirą širdį, pasidalinkim skelbimu ir padėkim šiems vaikinams tęsti darbus ir gyvenimą Lietuvoje.“

Prašo pagalbos

Paskambinus nurodytu numeriu atsiliepė programos vadovė Ilma Skuodienė. Anot jos, kriminalo šioje situacijoje nėra – buto, kuriame dabar gyvena vaikinai, šeimininko dukra atvyksta studijuoti į Vilnių ir prieš kelis mėnesius vaikinų paprašyta atlaisvinti būstą. Vaikinams susirasti naują gyvenimo vietą padeda „Caritas“, tačiau pastangos bevaisės. Pagrindinė problema – kaina ir žmonių nuostatos.

„Tie du vaikinai yra iš Afganistano ir integracijoje dalyvauja apie metus. Jie dirba „Vilniaus duonoje“. Yra mokūs, draugiški. Truputį kalba lietuviškai. Tačiau gali mokėti apie du šimtus eurų už buto nuomą, o dabar kainos sukilusios. Antra, net jei ir pavyksta rasti, žmonės nenori nuomoti pabėgėliams. Jie bijo, nežino, ar mokės. Priežasčių, kodėl neišnuomoja buto, yra įvairių. Žinoma, jei siūlytume tūkstantį eurų už būstą, pavyktų rasti, bet vaikinai tik tiek gali mokėti“, – teigė I.Skuodienė.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Ilma Skuodienė
Luko Balandžio / 15min nuotr./Ilma Skuodienė

Jos teigimu, vaikinai yra draugiški, noriai mokosi kalbos. Lietuvoje iš viso gyvena kelerius metus, o Vilniuje – apie metus. I.Skuodienė prašo pagalbos surasti vaikinams būstą ir tikina, kad tik nuo mūsų priklauso, ar vaikinai sėkmingai integruosis į šalies gyvenimą.

Dabar Vilniuje, „Caritas“ Užsieniečių integracijos programos duomenimis, gyvena apie 160 užsieniečių.

„Žmonės mokosi lietuvių kalbos ir truputį jau kalba, abu dirbantys. Tik nuo mūsų pačių priklauso, kaip mes padedame integruotis. Ar mes jiems padėsime integruotis, ar mes užsisklęsime“, – mano ji.

Nors šiandien paskutinė diena susirasti gyvenamąjį plotą, I.Skuodienė tikisi, kad vaikinai nebus išprašyti į gatvę.

„Tikiuosi, kad neišstums į gatvę ir šeimininkas dar duos šiek tiek laiko, kol bus įmanoma susirasti būstą“, – kalbėjo programos vadovė.

Dabar Vilniuje, „Caritas“ Užsieniečių integracijos programos duomenimis, gyvena apie 160 užsieniečių.

Nenori įsileisti

Nekilnojamojo turto agentūros „RE/MAX Power“ biuro vadovas Andrius Kapitančukas sako, kad užsieniečiams iš Azijos ir Rytų valstybių būstą sunkiau surasti nei atvykėliams iš Vakarų.

„Kiek teko susidurti, užsieniečiams iš Vakarų Europos būstą surasti lengviau. Bet esam turėję klientų iš Indijos, Ukrainos ir Rusijos, tai jiems sunkiau. Ypač sunku buvo indams surasti“, – sakė jis.

Vilniaus m. savivaldybės nuotr./Vilnius
Vilniaus m. savivaldybės nuotr./Vilnius

Pasak A.Kapitančuko, dažniausiai nuomotis būstą siūlantys savininkai turi išankstinių nuostatų.

„Butų savininkai turi išankstinių nuostatų. Indai, pakistaniečiai nėra ypač paplitę mūsų kraštuose, tai dauguma turi kažkokių nuostatų, kad jie nebus labai tinkami. Jeigu brangesnis turtas kažkur senamiestyje, tai užsieniečiams išnuomoti nėra sunku, bet jeigu pigesnis turtas ir miegamuosiuose rajonuose, tuomet sunkiau“, – sako jis.

Brokerių nuomone, už 200 eurų išsinuomoti būstą dabar įmanoma, bet net ir lietuviui tai turėtų būti iššūkis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius