Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Viena seniausių Vilniaus reklamos agentūrų niekaip neišplaukia iš skolų liūno

Septynioliktus veiklos metus Vilniuje skaičiuojanti reklamos agentūra UAB „Fabrica“ vaikšto ties bedugnės pakraščiu – valstybei skolinga 58 tūkst. eurų, vėluoja atsiskaityti su tiekėjais, buvę darbuotojai niekaip negali atgauti atlyginimų, o teisme bus svarstomas jau antras prašymas iškelti bankroto bylą. Bendrovės vadovas Arvydas Ivoškus žada atsiskaityti su kreditoriais, o esami sunkumai, pasak jo, laikini.
Biuras
Reklamos agentūros biuras

UAB „Fabrica“ šiuo metu vien „Sodrai“ yra skolinga 44 tūkst. eurų, o iš viso valstybės biudžetui – 58 tūkst. Eur. 15min pakalbino keletą žmonių, kurie niekaip negali sulaukti atlygio iš reklamos agentūros. Dar didesnių skolų laukia valstybė.

Po VMI žingsnio atsiskaito grynaisiais

„Vertinant šio mokesčių mokėtojo situaciją, galima įžvelgti piktybinį vengimą atsiskaityti su kreditoriais, tarp kurių yra ir Valstybinė mokesčių inspekcija“, – 15min atsiųstame komentare teigia inspekcijos Nepriemokų administravimo departamento direktorė Irina Gavrilova.

Bendrovė atsiskaito ir atsiskaitys su visais kreditoriais. Šiuo metu vykdome darbus pagal sutartis, kurių vertė 150 000 eurų. Šių projektų pabaigimas išspręs visus laikinus sunkumus, – teigia „Fabrica“ vadovas.

VMI buvo nusprendusi išieškoti skolą iš „Fabrica“ sąskaitų, tačiau bendrovė atsiskaitymus pradėjo vykdyti grynaisiais pinigais per kasą. VMI bendrovei pritaikė sankciją ir nurodė atsiskaityti negrynaisiais pinigais, taip pat kreipėsi į teismines instancijas dėl trukdymo išieškoti mokestinę nepriemoką.

„VMI yra žinoma, kad 2017 m. vasario mėn. bus nagrinėjamas bankroto bylos iškėlimo klausimas civilinėje byloje pagal Valstybinio socialinio draudimo fondo valdybos Vilniaus skyriaus pareiškimą“, – teigia VMI atstovė.

Tai ne pirmas bandymas bendrovei iškelti bankroto bylą. 2016 m. rugsėjo 1 d. Lietuvos apeliacinis teismas atmetė ankstesnę Vilniaus apygardos teismo nutartį ir netenkino „Sodros“ prašymo UAB „Fabrica“ iškelti bankroto bylą.

Šiuo metu bendrovėje pagal darbo sutartis dirba 4 darbuotojai.

Priima naujus užsakymus

„Fotostudijai, kurioje dirbau anksčiau, „Fabrica“ skolinga tūkstantinę sumą jau dvejus metus. Piktybiškai nemoka pinigų, meluoja, vilkina komunikaciją ir galiausiai vadovas slapstosi nuo tų, kam yra skolingas“, – teigia į 15min besikreipusi skaitytoja Estera.

Pasak jos, „Fabrica“ taip pat turėjo problemų dėl atlyginimų mokėjimo darbuotojams, greičiausiai dėl to jie paliko įmonę.

„Dabar ši agentūra, panašu, priima naujus užsakymus, ieško darbuotojų ir bando surasti naujų klientų. Gal čia toks verslo modelis – samdyti subrangovus, o gavus iš kliento apmokėjimą, su jais neatsiskaityti. Nesuprantu, kur gali būti slapstomi pinigai, nes nėra logiško paaiškinimo“, – teigia Estera.

UAB „Fabrica“ sausį ieškojo naujų darbuotojų

Ji ilgai turėjo vilties, kad delsiama atsiskaityti ne iš blogos valios – didesni ar mažesni vėlavimai reklamos versle įprasti, tačiau dveji metai – jau peržengia toleruojamas ribas.

„Tačiau paskambinus į „Fabrica“ užsakovo buhalteriją paaiškėjo, kad pavedimą „Fabrica“ jau seniai buvo gavusi. Po dvejų metų man vis dar nemalonu susitikti buvusius kolegas, su kuriais iki šiol nėra atsiskaityta. Fotostudija dėl to pati negalėjo atsiskaityti su tiekėjais“, – tikino mergina.

Panorusi ieškoti teisybės Estera viešai kreipėsi „Fabrica“ įmonės „Facebook“ paskyroje – ten po įrašu sukruto ir kiti tiekėjai, su kuriais „Fabrica“ laiku neatsiskaitė.

Daugiau nebedirbtų

Scenos dailininkė Justė 15min pasakojo, kad „Fabrica“ ją pasamdė fotosesijai. Sąskaitą „Fabricai“ ji išrašė pernai liepą, tačiau, nors numatytas terminas buvo 30 dienų, apmokėjimo ji iki šiol nėra gavusi.

Fotolia nuotr./Taupyklė
Fotolia nuotr./Taupyklė

„Esu ignoruojama, į mano laiškus neatsakoma. Tai buvo pirmas ir paskutinis projektas su jais. Man net nekilo įtarimų, kad čia gali būti kokių nors nesąmonių, nesumokėjimų, nes bendravimas buvo labai geras ir gražus. O paskui tampi ignoruojama“, – tikino ji.

Buvęs „Fabrica“ darbuotojas Karolis 15min teigė, kad bendrovėje „Fabrica“ dirbo iki 2016 m. balandžio 1 d.

UAB „Fabrica“ paskutinė kurta video reklama

„Kol dirbau, man mokėjo tvarkingai, buvo gal pavėlavimų dieną ar dvi, dėl to labai atsiprašė. Bet kai nusprendžiau išeiti iš darbo, jie man buvo skolingi už vieną mėnesį. Prižadėjo, kad atsiskaitys per 15 dienų. Pinigus atgavau tik birželio 20 d. Skambinau jiems kokius 5–6 kartus, tačiau visą laiką vadovas dievagojosi, kad sumokės. Pinigus atgavau tik kai pagrasinau, jog parašysiu apie tai viešai“, – sako Karolis.

Dar vienos fotostudijos atstovai nenorėjo komentuoti – esą su jais buvo neatsiskaitoma apie 7 mėnesius, tačiau ne per seniausiai jau buvo suderintas skolos grąžinimo grafikas ir pinigai pradėti grąžinti.

Vadovas žada atsiskaityti

„Fabrica“ vadovas A.Ivoškus 15min tikino, kad su „Sodra“ vėluojama atsiskaityti, nes trūksta apyvartinių lėšų, vėluoja kreditorių atsiskaitymai. Jis tikino, kad pagal susitarimą su „Sodra“ galutinai atsiskaityta bus iki balandžio 30 dienos.

„2015 m. įmonė uždirbo 60,7 tūkst. eurų pelno. Laimėjome keletą didelių klientų, didinome darbuotojų skaičių, samdydami brangiai apmokamus specialistus. Deja, didėjant išlaidoms, pajamos didėjo mažiau, nei planavome. Realijos parodė, kad kuo didesnis klientas, tuo sunkiau iš jo uždirbti pelno.

Dėl šių priežasčių susidarė mokestiniai įsiskolinimai nuo darbo užmokesčio. Tuo pačiu metu susidūrėme su vieno iš klientų vengimu atsiskaityti su mumis. Tai yra pagrindinės priežastys, kodėl 2016 m. nebuvo tokie sėkmingi“, – teigia A.Ivoškus.

Jis tikina, kad pagal „Creditinfo“ ataskaitą įmonės ekonominė būklė vertinama kaip vidutiniška. Įmonė esą yra visiškai moki. Ankstesnė bankroto byla buvo nutraukta teismo sprendimu, nes įmonė įrodė esanti moki ir vykdanti savo įsipareigojimus.

„Bendrovė atsiskaito ir atsiskaitys su visais kreditoriais. Šiuo metu vykdome darbus pagal sutartis, kurių vertė 150 000 eurų. Šių projektų pabaigimas išspręs visus laikinus sunkumus“, – tikisi A. Ivoškus.

2015 m. pabaigoje „Fabrica“ turėjo 85,2 tūkst. eurų grynųjų pinigų ir jų ekvivalentų, rodo Registrų centrui pateikta ataskaita. Bendrovės apskaičiuoti įsipareigojimai sudarė 137 tūkst. eurų, o nuosavas akcininkų kapitalas – 116 tūkst. eurų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius