Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Dideli duomenys ir dar didesnė paklausa darbo rinkoje: kaip tapti big data specialistu?

Didžiųjų duomenų sektorius yra viena karščiausių sričių, nepailsdama traukianti perspektyvius jaunus specialistus. Kokias studijas verta rinktis, norint dirbti su mašininiu mokymusi bei dirbtiniu intelektu, ir kokie įgūdžiai šiame sektoriuje yra svarbiausi, pranešime spaudai pasakoja didžiaisiais duomenimis paremtus sprendimus kuriančios įmonės „Oxylabs“ atstovai.
Programavimas
Programavimas / 123RF.com nuotr.

Didieji duomenys arba big data yra dinamiškas ir pasaulį keičiantis fenomenas, o jų rinka – kasmet didėjanti ir vis didesnę svarbą įgyjanti sritis. Šiame sektoriuje reikalingų specialistų paklausa auga it ant mielių, o galimybių kilti karjeros laiptais – daugybė.

Kalbėdamas apie didžiųjų duomenų sprendimus kuriančių įmonių patrauklumą, „Oxylabs“ personalo verslo partneris Paulius Sapiega išskiria tris priežastis: inovacijas, didėjantį tokių sprendimų poreikį ir apčiuopiamą poveikį visuomenei.

„Pirmiausia big data pasitelkia moderniausios bendrovės, kurios dirba su pažangiausiais įrankiais. Tai garantuoja kūrybišką, į ateitį orientuotą darbo aplinką. Taip pat susidomėjimą šia sritimi lemia ir nuolat auganti didžiųjų duomenų valdymo ir supratimo paklausa bei pačios srities universalumas, nes čia išmokti įgūdžiai bus lengvai pritaikomi praktiškai visose verslo ir duomenų analitikos srityse. Galiausiai šių specialistų atliekami darbai daro tiesioginę įtaką pačiam verslui, jame priimamiems sprendimams ir atitinkamai – milijonams gyventojų visame pasaulyje“, – sako P.Sapiega.

Reikalauja lakios vaizduotės ir užsispyrimo

Natūralu, kad milžiniškas big data srities patrauklumas lemia ir aršią konkurenciją dėl geriausių ar net startinių pozicijų. Būtent todėl „Oxylabs“ didžiųjų duomenų ekspertas ir vadovaujantis analitikas Martynas Juravičius akcentuoja, jog šiame sektoriuje dirbantys asmenys turi pasižymėti plačiu spektru naudingų savybių.

„Ši sritis yra labai populiari ir nuolat besikeičianti, joje beprotišku greičiu yra atrandami nauji metodai ir funkcijos, todėl motyvacija mokytis, taikyti atrastus sprendimus praktikoje yra neįkainojama. Be to, itin svarbi didžiųjų duomenų specialisto charakteristika – laki vaizduotė, nes gebėjimas paversti didelius duomenis kažkuo mažu, apčiuopiamu ir naudingu verslui, reikalauja kūrybiškumo. Žinoma, labai pravers ir užsispyrimas bei kantrybė, nes neretai pasitaiko atvejų, kai niekas nesigauna ir tenka daugybę kartų bandyti iš naujo. Tačiau nesėkmės ir eksperimentai – greičiausias būdas įgauti patirties“, – teigia M.Juravičius.

Jis pratęsia, kad norint dirbti šioje srityje būtini bus ir specifiniai profesiniai įgūdžiai: „Pavyzdžiui, mes privalome mokėti perkėlinėti, atidaryti, analizuoti, valyti ir modifikuoti didžiuosius duomenis ar net sukurti mašininio mokymosi modelį. Kiekviena sritis turi savo specialius įrankius, sistemas ir bibliotekas, su kuriais specialistas dirba, todėl kiekviena prie jų praleista padeda jam tobulėti. Galiausiai itin didžiulę vertę turi ir programavimo žinios.“

Konkrečios studijos – praverčiančios, bet nebūtinos

M.Juravičius toliau pasakoja, kad siekiant tapti didžiųjų duomenų specialistu, labiausiai pravers bet kokios studijos, susijusios su technologijomis. Vis dėlto tai – nėra būtinybė.

123RF.com nuotr./Asociatyvi nuotr.
123RF.com nuotr./Asociatyvi nuotr.

„Studijos sukuria gerus pamatus ir suvokimą, kaip iš esmės veikia kompiuterinės technologijos. Žinoma, kuo studijų kryptis yra arčiau duomenų mokslo ir mašininio mokymosi, tuo nauda didesnė. Tačiau pažįstu daugybę savamokslių, o ir mano paties patirtis šiek tiek panaši. Mano studijų kryptis nebuvo tiesiogiai susijusi su big data, todėl turėjau daug išmokti savarankiškai. Bet žmonės, turintys susijusį išsilavinimą pasižymi itin gerais pagrindais. O tai jiems dažnai leidžia tobulėti greičiau nei savamoksliams“, – pabrėžia specialistas.

Tuo tarpu P.Sapiega pažymi, kad šioje srityje siekti gerų rezultatų padeda ne tik informacinių technologijų ar su duomenų analitika susijęs išsilavinimas.

„Įvairių sričių žinios suteikia galimybę prieiti prie duomenų analitikos nestandartiniu, kūrybiškesniu kampu. Daugelyje sričių matome praktinius pavyzdžius, kuomet specialistai nusprendžia persikvalifikuoti iš vienos, į kitą niekuo nesusijusią sritį ir ten kilti karjeros laiptais, o big data – ne išimtis“, – teigia pašnekovas.

Jis akcentuoja, jog laikui bėgant, ši sritis neabejotinai augs: „Su didžiųjų duomenų poreikiu susiduria praktiškai visi sektoriai. O šiandieniniame pasaulyje nuolat didėjant įvairių kanalų ir informacijos kiekiui, big data aktualumas tikrai neišblės. Manau, kad ilgainiui tai lems dar ryškesnį šio sektoriaus segmentavimą į atskiras kategorijas, o tai suteiks galimybes darbuotojams specializuotis tam tikrose analitikos srityse. Todėl šio sektoriaus perspektyvos – labai šviesios ir paklausios. Tiek kompleksiškumo, tiek patrauklumo atžvilgiu.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius