Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

JAV pradės gaminti vakciną nuo beždžionių raupų

Joe Bideno administracija siekia padidinti deficitinės vakcinos nuo beždžionių raupų tiekimą. „Bloomberg“ praneša, kad „Bavarian Nordic“ vakcina bus gaminama Mičigano gamykloje ir JAV bendrovė bus pasirengusi pradėti darbą per tris mėnesius.
„Jynneos“ vakcina
„Jynneos“ vakcina / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Nepakankama pasiūla

Kai gegužės mėn. pradėjo daugėti beždžionių raupų atvejų, JAV sveikatos apsaugos pareigūnai manė, kad šalyje sukauptų 2400 vakcinų atsargų pakaks. Ankstesnių protrūkių metu virusas pirmiausia plito per tiesioginį kontaktą su užsikrėtusiais gyvūnais ir buvo lengvai suvaldomas.

Netikėtai protrūkis išplito greitai ir plačiai, ypač tarp homoseksualių ir biseksualių vyrų. Virusas dažniausiai perduodamas per artimą, intymų kontaktą, tačiau buvo užregistruota atvejų, susijusių su atsitiktiniais kontaktais.

Sveikatos apsaugos pareigūnai pradėjo galvoti apie vietinių gamybos pajėgumų stiprinimą, kai Europoje padaugėjo beždžionių raupų atvejų, o tai leido manyti, kad atvejų daugės ir JAV.

Praėjus trims mėnesiams, JAV užregistruota daugiausia beždžionių raupų atvejų visame pasaulyje – beveik trečdalis visų užsikrėtusiųjų.

Užsakyta milijonai dozių, tačiau jų tiekimas sulėtėjo dėl gamybos sunkumų, reguliavimo kliūčių ir derybų dėl sutarčių.

„Bavarian Nordic“ turi vienintelę vakciną, patvirtintą nuo beždžionių raupų – virusinės ligos, plintančios pasaulio šalyse ir JAV. Šios vakcinos paklausa smarkiai išaugo, todėl bendrovė ieškojo tarptautinių gamybos partnerių, kurie padėtų gaminti vakcinos dozes.

Dabar „Grand River Aseptic Manufacturing Inc.“ pasiekė susitarimą, pagal kurį per tris mėnesius bus pasirengusi pildyti „Bavarian Nordic“ vakciną „Jynneos“ į paruoštus buteliukus, sakoma Danijos bendrovės ir Bideno administracijos pareigūnų pareiškime.

Pasak jų, technologijos perdavimas jau vyksta. Įprastai užbaigimo procesui pradėti ir paleisti prireiktų net aštuonių mėnesių, sakė JAV sveikatos apsaugos pareigūnai.

Ši partnerystė „gerokai padidins vyriausybei priklausančių dozių užpildymo pajėgumus – pirmą kartą JAV – ir leis mums greičiau pristatyti atsargas į vietas visoje šalyje“, – pareiškime teigė Bobas Fentonas, Baltųjų rūmų nacionalinio atsako į beždžionių raupus koordinatorius.

Bendrovė „Bavarian Nordic“ gali pagaminti daugiau nefasuotos vakcinos, nei gali supilti į buteliukus, interviu „Bloomberg“ sakė ASPR Biomedicininių pažangiųjų tyrimų ir plėtros tarnybos (angl. Biomedical Advanced Research and Development Authority, BARDA) padalinio direktorius Gary Disbrowas. Liepos mėnesį BARDA pradėjo Danijos vaistų gamintoją pristatinėti keliems potencialiems JAV įsikūrusiems partneriams ir galiausiai buvo pasirinkta „Grand River“.

Pareigūnai sakė, kad visos papildomos vakcinos dozės galės būti perduotos kitoms šalims.

Pasak su šiuo klausimu susipažinusių žmonių, kurie prašė neviešinti jų pavardžių, nes detalės nėra viešos, „Grand River“ jau susidūrė su sunkumais, kai reikėjo gauti medžiagų ir įrangos, reikalingos „Jynneos“ buteliukams gaminti.

J.Bideno administracija dirbo tiesiogiai su tiekėjais, kad greitai įsigytų įrangos ir medžiagų, pavyzdžiui, buteliukų, vienkartinių maišelių ir vamzdelių, kurių taip pat reikėjo gyvybiškai svarbioms COVID-19 vakcinoms gaminti.

JAV turi galimybę gauti nefasuotų vakcinų, kurių kiekis prilygsta maždaug 13 mln. dozių, ir gavo apie 88 proc. visų „Jynneos“ vakcinų, pristatytų nuo protrūkio pradžios gegužės mėnesį. Vis dėlto daugelis amerikiečių susiduria su sunkumais ieškodami skiepų.

Sveikatos apsaugos pareigūnų vertinimu, didžiausia rizika susirgti šia liga gresia iki 1,7 mln. amerikiečių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius