Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kam E.Muskui prireikė „Twitter“: laukiantys pokyčiai, Kinijos įtaka ir ar grįš D.Trumpas?

Turtingiausias pasaulio žmogus Elonas Muskas pirmadienį pasiekė susitarimą dėl „Twitter“ – vienos įtakingiausių žiniasklaidos platformų planetoje – įsigijimo už 44 mlrd. JAV dolerių. Nors šis sandoris papiktino ne tik vartotojus, bet ir pasaulinio lygio žvaigždes, E.Muskas jau rezga planus apie pokyčius programėlėje ir kompanijos likimą.
Elonas Muskas
Elonas Muskas / AP/„Scanpix“ ir „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Turtingiausias pasaulio žmogus ir aštuntas pagal populiarumą „Twitter“ naudotojas planuoja padaryti šią kompaniją privačia, kad atkurtų jos įsipareigojimą laikytis „žodžio laisvės“. Tačiau jo noras įsigyti „Twitter“, kuriam pirmadienį uždegta žalia šviesa, kelia daug neatsakytų klausimų.

„Twitter“ generalinio direktoriaus Parago Agrawalo teigimu, „Twitter“ ateitis vadovaujant E.Muskui yra neaiški. „Kai sandoris bus užbaigtas, nežinome, kuria kryptimi platforma judės“, – „The Guardian“ sakė jis.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Twitter
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Twitter

Kodėl Elonas Muskas domisi „Twitter“?

„Tesla“ vadovas yra ilgametis, labai aktyvus ir kartais prieštaringai vertinamas platformos naudotojas, turintis 83 mln. sekėjų. Savo profilyje jis ne kartą išreiškė tiek susižavėjimą, tiek kritiką šiam socialiniam tinklui.

Kovo 14 d. verslininkas oficialiai įsigijo 9,2 proc. akcijų paketą ir tapo didžiausiu „Twitter“ akcininku, o netrukus po to pateikė drąsų pasiūlymą įsigyti bendrovę.

Drauge su pasiūlymu laiške „Twitter“ pirmininkui Bretui Teilorui E.Muskas teigė, kad svetainė neklestėjo nei kaip bendrovė, nei kaip priemonė žodžio laisvei gerinti, tad dėl to „turi būti pertvarkyta į privačią bendrovę“.

Jis taip pat tvirtino, kad nėra suinteresuotas užsidirbti pinigų iš „Twitter“ (mat jų ir taip turi į valias), o ketvirtadienį pareiškė, kad jo motyvacija kilo iš suvokimo, jog „civilizacijos ateičiai nepaprastai svarbu turėti viešą platformą, kuri būtų maksimaliai patikima ir plačiai įtraukianti“.

Tačiau mažai kas tiki, kad ties čia E.Musko motyvai baigias.

Visi žino „Tesla“ vadovo susidomėjimą kriptovaliutomis: verslininkas ne kartą savo pareiškimais paskatino vartotojus pirkti vieną ar kitą valiutą, taip užkeldamas jos kainą ir pasidarydamas pelno. Tad nebūtų keista, jei platforma ateityje būtų naudojama tam, kad paskatintų mokėjimus nepastoviomis, neapsaugotomis kriptovaliutomis, pavyzdžiui, bitkoinais, rašo BBC.

ZUMAPRESS / Scanpix nuotr./Bitkoinai
ZUMAPRESS / Scanpix nuotr./Bitkoinai

Gali suvešėti melagienos ir neapykantos kalba

Nors apie tikruosius E.Musko motyvus galime tik spėlioti, yra dalykų, kuriuos žinome jau dabar – savo įrašuose bei pasisakymuose verslininkas atskleidė keletą pokyčių, kuriuos norėtų įgyvendinti.

E.Muskas teigė, kad socialiniai tinklai neturėtų šalinti komentarų, kurie, nors ir įžeidžiantys, vis dar yra teisėti. Neseniai duodamas interviu TED konferencijoje jis sakė: „Jei tai pilkoji zona, tegul egzistuoja“.

Šiuo metu „Twitter“ draudžia priekabiavimą, įžeidinėjimą ir įrašus, kuriais norima kam nors fiziškai pakenkti. Platforma turi ir kitų apsaugos priemonių, pavyzdžiui, draudimą skelbti dezinformaciją, susijusią su COVID-19, taip pat praeitą savaitę buvo paskelbtas sprendimas drausti klaidingą informaciją apie klimato kaitą rodančias reklamas.

Dėl tokios E.Musko pozicijos paskelbus žinią apie sandorį, žmogaus teisių grupės išreiškė susirūpinimą dėl neapykantos kalbos „Twitter“ tinkle – atlaisvinus moderavimo principus kartu padaugės įžeidinėjimų, patyčių bei melagienų.

Socialinius tinklus tiriantys ekspertai taip pat nerimauja dėl E.Musko siekio sušvelninti „Twitter“ taisykles. Jie sako, kad tai gali suteikti leidimą priekabiautojams, troliams ir kitiems asmenims piktnaudžiauti šia platforma.

Ne pelno siekiančios žiniasklaidos priežiūros grupės „Media Matters for America“ prezidentas Angelo Carusone perspėjo, kad E.Muskas „atvers neapykantos ir melo vartus“, o „Twitter“ naudos „kaip lazdą prieš kitas socialinės žiniasklaidos bendroves, kad priverstų jas atsitraukti“, informuoja „The Guardian“.

Mokama prenumerata

Šiuo metu beveik 90 proc. „Twitter“ pajamų gaunama iš reklamos, tačiau bendrovei sunkiai sekasi pritraukti reklamuotojų į platformą, kuri dažnai virsta politinių ginčų vieta.

Kadangi bendrovė taps privati, akcininkai nebejaus spaudimo nuolat didinti pajamas iš reklamos. E.Muskas yra sakęs, kad „Twitter“ turėtų pereiti prie prenumeratos modelio.

Praėjusiais metais „Twitter“ jau žengė tam tikrus žingsnius šia linkme, pristatydama „Twitter Blue“ – aukščiausios kokybės paslaugą, kuri kainavo 2,99 JAV dolerio per mėnesį ir suteikė papildomų funkcijų, pavyzdžiui, atšaukimo mygtuką, leidžiantį atšaukti tviterio žinutes prieš jas išsiunčiant.

E.Muskas sakė, kad „Twitter Blue“ turėtų būti pigesnė, o jos naudotojai neturėtų matyti reklamų. Jis taip pat užsiminė, kad „Dogecoin“ kriptovaliuta galėtų tapti viena iš apmokėjimo formų.

Tarp kitų sprendimų – viešas algoritmas ir redagavimo funkcija

Vienas iš labiausiai „Twitter“ naudotojų prašomų produkto pakeitimų yra redagavimo mygtukas. Skirtingai nei „Facebook“, „Instagram“ ir kitose socialinės žiniasklaidos programėlėse, „Twitter“ negalima pataisyti jau paskelbto turinio.

E.Muskas yra sakęs, kad pritaria tam, jog žmonės galėtų keisti tai, kas parašyta jų žinutėse, teigia „The Guardian“

Verslininkas taip pat yra sakęs, kad programinė įranga, pagal kurią nustatoma, ką žmonės mato ir kaip plačiai turinys plinta „Twitter“, turėtų būti atvira. Jis pritaria, kad „Twitter“ algoritmas būtų patalpintas „GitHub“ – programuotojų pamėgtoje svetainėje, kurioje dalijamasi kompiuterio kodu.

Dar vienas E.Musko palaikomas pokytis – kova su „Twitter“ botų – netikrų paskyrų, užprogramuotų reaguoti į tam tikrų temų žinutes – plitimu. Jo teigimu, reikėtų kovoti su botais, skatinančiais sukčiavimą kriptovaliutomis.

„Jei mūsų „Twitter“ pasiūlymas bus sėkmingas, nugalėsime šlamšto botus arba mirsime bandydami!“ - praėjusią savaitę tviteryje rašė E.Muskas.

Skirtingos politikų reakcijos: ar grįš D.Trumpas?

Bendrovė visam laikui sustabdė buvusio JAV prezidento Donaldo Trumpo paskyrą po to, kai jo retorika pažeidė taisykles ir pakurstė JAV Kapitolijaus apgultį sausio 6 d.

Dabar dauguma vartotojų svarsto, ar atlaisvėjus „Twitter“ taisyklėms, buvusiam JAV prezidentui bus leista grįžti į platformą - ypač po to, kai jo bandymas sukurti naują socialinį tinklą „Truth Social“ tapo nesėkmingu fiasko. Platformoje netgi išplito nauja grotažymė – #BringBackTrump (#sugražinkiteTrumpą).

Pirmadienį duodamas interviu televizijai „Fox News“ D.Trumpas pavadino E.Muską „geru žmogumi“ ir sakė esąs patenkintas milijardieriaus sprendimu įsigyti kompaniją, tačiau pats teigė neketinantis bandyti grįžti į „Twitter“, praneša BBC.

Tiesa, ir be D.Trumpo platformoje „Twitter“ garsėja savo populiarumu tarp politikų. Platformoje žymiausios pasaulio politinės figūros realiu laiku reiškia savo nuomonę bei dažnai pykstasi tarpusavyje.

„Scanpix“/AP nuotr./Donaldas Trumpas
„Scanpix“/AP nuotr./Donaldas Trumpas

Kai kurie konservatyvūs komentatoriai suskubo pasveikinti įvykusį sandorį, vadindami jį „žodžio laisvės pergale“. Štai respublikonų senatorė Marsha Blackburn sakė, kad su viltimi vertina E.Musko sandorį dėl „Twitter“ pirkimo, ir pavadino jį „viltinga diena žodžio laisvei“.

Priešingai reagavo demokratų senatorė Elizabeth Warren, kuri yra ryški didžiųjų technologijų kritikė. Savo įraše ji perspėjo, kad šis sandoris yra „pavojingas demokratijai“.

Kaip praneša BBC, pirmadienį Baltųjų rūmų atstovė spaudai Jen Psaki žurnalistams sakė, kad JAV prezidentui Joe Bidenui „jau seniai kelia susirūpinimą didelių socialinės žiniasklaidos platformų galia“, nepriklausomai nuo to, kas yra „Twitter“ savininkas ar valdytojas.

Vartotojai bėgti neskuba, sureagavo ir įžymybės

Nuo E.Musko sandorio pradžios daug vartotojų pareiškė svarstantys galimybę palikti platformą, tačiau veiksmų imtis neskuba.

Tiesa, kai kurios įžymybės jau paskelbė paliekančios šią platformą. Britų aktorė Jameela Jamil, geriausiai žinoma dėl savo vaidmens televizijos seriale „Gera vieta“ (angl. „The Good Place“), pareiškė mananti, kad platforma „taps dar labiau neteisėta, neapykantos kupina, ksenofobiška, fanatiška erdve“.

„Ak, jis [Elonas Muskas] gavo „Twitter“. Norėčiau, kad tai būtų mano... paskutinis įrašas“, – įraše J.Jamil informavo milijoną savo sekėjų.

Investicijų bendrovės „Wedbush Securities“ analitikas Danas Ivesas BBC sakė, kad tikisi, jog dauguma naudotojų „laikysis požiūrio, kad reikia palaukti ir pažiūrėti“.

Vakar paskelbtoje žinutėje E.Muskas pareiškė, kad tikisi, jog net ir jo kritikai toliau naudosis šia platforma. Dauguma į tokį pranešimą sureagavo skeptiškai vien dėl to, kad verslininkas savo profilyje nevengia blokuoti vartotojų, nesutinkančių su jo nuomone bei pasisakymais.

Galima Kinijos įtaka

Tuo tarpu Jeffas Bezosas, antras pagal turtingumą žmogus pasaulyje, praėjus kelioms valandoms po „Twitter“ įsigyjimo sandorio sudarymo paskelbė žinutę platformoje, kurioje išreiškė susirūpinimą dėl galimos Pekino įtakos.

J.Bezosas citavo „New York Times“ reporterio pranešimą, kuriame įvardyta Kinijos svarba „Tesla“ verslui: Kinija yra antroji pagal dydį „Tesla“ pardavimo rinka ir pagrindinis augimo variklis, ir nors Kinijoje „Twitter“ uždraustas, tačiau tai netrukdo Kinijos vyriausybei naudotis šia programėle propagandai skatinti, rašo „Forbes“.

Vis dėlto, atsakydamas į savo paties užduotą klausimą, J.Bezosas vėliau rašė: „Mano paties atsakymas į šį klausimą greičiausiai yra neigiamas. Labiau tikėtina, kad šiuo atžvilgiu „Tesla“ veikla Kinijoje bus sudėtinga, o ne „Twitter“ cenzūra.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius