Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Šiąnakt Jupiteris bus arčiausiai Žemės per 59 metus – danguje matysis ir iš miestų

Planetų karaliumi tituluojamas Jupiteris pastaruoju metu danguje matomas labai ryškiai – taip yra todėl, kad šiuo metu milžinę planetą ir Žemę skiria mažiausias atstumas per beveik 60 metų. Naktis iš pirmadienio į antradienį, kai Jupiteris bus arčiausiame taške, taip pat itin palanki dangaus stebėjimams, teigia ekspertai. 15min jie patarė, kuriuo metu ir į kurią dangaus pusę žvalgytis.
Jupiteris su savo palydovais
Jupiteris su savo palydovais / NASA/JPL-Caltech/SwRI/MSSS/processing by AndreaLuck CC BY

Techniškai taškas, kai Jupiterio atstumas iki Saulės bus absoliučiai mažiausias, vadinamas periheliu, įvyks tik kitų metų pradžioje.

Tačiau artimiausias metinis Jupiterio prasilenkimas, vadinamas opozicija, įvyks jau šiąnakt, rugsėjo 26 d.

Tai vienintelis metas, kai nuo Saulės iki Žemės ir Jupiterio galima nubrėžti visiškai tiesią liniją.

Paskutinį kartą Žemė taip arti Jupiterio – vos už 590 milijonų kilometrų – buvo 1963 m. spalį.

Kaip 15min komentavo Molėtų observatorijos astronomas Saulius Lovčikas, šis kartas Jupiterio stebėjimams kaip niekad palankus.

„Paprastai žvaigždes reikia stebėti tamsioje vietoje, tačiau šiuo atveju nebūtina. Jupiterį galima pamatyti ir plika akimi, bet jei turite bet kokį žiūroną, nesvarbu kokį, galite traukti ir žiūrėt – pamatysite, kad Jupiteris yra diskas, o ne taškas“, – pasakojo astronomas.

Jūs taip pat šiąnakt galite pasijausti galilėjais pasiėmę bet kokį žiūroną.

Gerai įsižiūrėjus, šalia Jupiterio bus galima pamatyti ir keturis nedidelius taškelius. Tai – keturi didžiausi Jupiterio palydovai: Europa, Ijo, Ganimedas ir Kalista. Juos 1609 metais atrado Galilėjo Galilėjus.

„Jūs taip pat šiąnakt galite pasijausti galilėjais pasiėmę bet kokį žiūroną“, – pozityviai nuteikė S.Lovčikas.

Tai ne vieninteliai aplink Jupiterį skriejantys palydovai – jų iš viso yra net 79. Nors dauguma iš jų maži ir plika akimi nematomi, Ganimedas didesnis net už Merkurijų.

NASA/Dave Jurasevich/Mt. Wilson Observatory) nuotr./Aukštai danguje nuo kairės: Jupiteris ir Venera
NASA/Dave Jurasevich/Mt. Wilson Observatory) nuotr./Aukštai danguje nuo kairės: Jupiteris ir Venera

Palankūs šią naktį bus ir orai. Kaip 15min patikino Lietuvos hidrometeorologijos tarnybos atstovas Gytis Valaika, geriausios sąlygos stebėjimams turėtų būti pirmoje nakties pusėje rytinėje šalies pusėje.

„Kadangi jau įsivažiavęs ruduo ir orai ramūs, todėl vietomis sąlygas stebėjimams bandys gadinti besiformuojantis rūkas arba žemai kabantys debesys, todėl reiktų rinktis atviresnę (mažiau miškingą) ir aukščiau iškilusią vietovę (ant kalvos)“, – patarimus dalijo meteorologas.

Vis dėlto, prieš važiuojant stebėti dangaus, taip pat rekomenduojama pasitikrinti palydovinę informaciją, kuri būna pateikiama beveik kiekvienoje orų programėlėje. Taip realiu laiku galima matyti, kur tiksliai formuojasi rūkas ir debesys.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius