Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Ką žinome apie beždžionių raupus: ar užkrečiami labiau negu COVID-19 ir kodėl išplito dabar?

Pastaraisiais metais beždžionių raupais kai kuriose Centrinės ir Vakarų Afrikos dalyse sirgo tūkstančiai žmonių, bet tokie atvejai būdavo reti kituose žemynuose. Tačiau dabar ši liga pradėjo plisti ir Europoje bei Šiaurės Amerikoje, o kai kuriais atvejais užsikrėtimo priežastys lieka neaiškios. Mokslininkai sako, kad mums nežinant ši liga už Afrikos ribų galėjo plisti jau ne vienerius metus, bet kodėl būtent dabar fiksuotas didesnis susirgimų skaičius?
Beždžionių raupai
Beždžionių raupai / Scanpix nuotr.

Beždžionių raupai – tai viruso sukeliama liga, kuri, kaip rodo pavadinimas, dažniausiai plinta tarp beždžionių Centrinėje ir Vakarų Afrikoje, tačiau kartais persiduoda žmonėms ir sukelia nedidelius protrūkius.

Pirmą kartą beždžionėse ši liga buvo pastebėta 1958 m., o pirmasis žmogaus atvejis nustatytas 1970 m. dabartinėje Kongo Demokratinėje Respublikoje, rašo „New Scientist“.

Pagal naujausius Pasaulio sveikatos organizacijos (PSO) duomenis, 29 pasaulio šalyse jau registruota 911 beždžionių raupų atvejų. Nors Lietuvoje beždžionių raupų kol kas dar neaptikta, Latvijoje jau registruotas pirmasis šios ligos atvejis.

Kodėl beždžionių raupai išplito dabar?

Kol kas nėra aiškios naujo beždžionių raupų protrūkio priežasties. Šiuo metu tiriamos kelios teorijos.

„Nature“ straipsnyje cituojama infekcinių ligų epidemiologė, profesorė Raina MacIntyre teigė, kad visuotinio skiepijimo nuo raupų pabaiga galėjo susilpninti bendrą imunitetą beždžionių raupams ir kitiems tos pačios genties virusams.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Beždžionių raupai
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Beždžionių raupai

Kita teorija – kad po COVID-19 apribojimų sušvelninimo vėl pradėjus masiškai keliauti ir rengti didelius susibūrimus, atsirado daugiau galimybių beždžionių raupų virusui plisti. Pati COVID-19 pandemija galėjo turėti įtakos beždžionių raupų protrūkiui, nes yra žinoma, kad užsikrėtus koronavirusu sutrinka mūsų imuninės sistemos reguliacija ir dėl to galime tapti jautresni kitiems virusams.

Vis dėlto dar labai anksti daryti išvadas, todėl tik atliekami tyrimai gali padėti suprasti protrūkio priežastis. Tačiau gali būti ir taip, kad tikslios priežastys niekada nebus atskleistos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius