Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Žemė be žmonių: kaip pasikeistų pasaulis, jei mūsų rūšis neegzistuotų?

Žmonijos pėdsakas šiandien matomas visoje planetoje – nuo urbanizuotų vietovių, paženklintų dangoraižiais, iki naujai išvestų gyvūnų ir augalų rūšių. Tačiau, ar kada susimąstėte, kaip atrodytų pasaulis, jei žmonių niekada nebūtų buvę? O kas nutiktų, jeigu išnyktume tiesiog dabar?
Asociatyvi nuotr.
Asociatyvi nuotr. / 123RF.com nuotr.

Nematytos ir išnykusios rūšys

Turbūt pirmasis vaizdas, stojęs prieš akis, būtų žalia ir laukinė Žemė. Dauguma mokslininkų mano, kad būtent taip ir atrodytų pasaulis, nes be žmonių mūsų planetoje egzistuotų daug daugiau gyvūnų ir augalų rūšių, nei yra dabar.

Nors 7,6 mlrd. pasaulio gyventojų sudaro tik 0,01 proc. visų gyvų būtybių Žemėje, dėl mūsų kaltės nuo civilizacijos pradžios išnyko pusė augalų ir 83 proc. laukinių žinduolių.

Konservatyviausiais vertinimais, šiandien Žemėje išnyksta daugiau nei 100 kartų daugiau gyvūnų rūšių, nei būtų išnykę žmonijai neegzistavus, anksčiau rašė „Live Science“.

Wikipedia/Moa paukščiai
Wikipedia/Moa paukščiai

Naujojoje Zelandijoje būtų galima pamatyti laisvai bėgiojančius du kartus už žmogų didesnius moa paukščius, primenančius stručius. Šios rūšies paukštis sverdavo iki 400 kg, o jų ūgis svyruodavo tarp 3-4 metrų. Per 200 metų nuo žmonių atvykimo į šių paukščių žemes išnyko visos devynios moa rūšys.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius