Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Ekspertai atskleidė svarbiausias 2023 m. interjero dizaino tendencijas

Dizaineriai jau prognozuoja tendencijas, kurios turės įtakos mūsų namams ir interjerui 2023 m., o tarp jų – šiltos spalvos, įkvėpimas iš gamtos ir džiazuojančios sienos, rašo „Independent“.
Interjeras
Interjeras / „Scanpix“ nuotr.
Temos: 1 Interjeras

Smalsu, kokios interjero tendencijos laukia jūsų? Paprašėme namų dizaino platformos Houzz.co.uk ekspertų pasidalyti savo įžvalgomis.

1. Nostalgija

„Nuo „modernios sodybos“ stiliaus atgimimo, kurio paieškos „Houzz“ svetainėje per metus išaugo 135 proc., iki pastarojo meto susidomėjimo „cottagecore“ stiliumi – namų savininkai ieško praeities pažįstamumo ir jaukumo ir perkelia jo elementus į savo šiuolaikines gyvenamąsias erdves“, – sako „Houzz UK“ redaktorė Victoria Harrison.

Ji sako, kad tarp labiausiai išsaugotų svetainės nuotraukų vis dažniau matoma šilta mediena, sodrios spalvos ir kruopščiai parinkti senoviniai daiktai, taip pat paveldėta tekstilė, pavyzdžiui, skiautiniai pledai, gobelenai ir senoviniai kilimai. Gamta čia taip pat yra stipri tema.

„Scanpix“ nuotr./Skiautiniai pledai sugrįžta į madą.
„Scanpix“ nuotr./Skiautiniai pledai sugrįžta į madą.

„Gamta yra mūsų įkvėpimo šaltinis interjerui“, – sako „Sims Hilditch“ įkūrėja ir kūrybos vadovė Emma Sims-Hilditch. „Mūsų klientai tikisi jaukumo ir jaukumo estetikos, įkvėptos angliško kaimiško stiliaus, kuris yra unikaliai pritaikytas jų šiuolaikinio gyvenimo būdo poreikiams.“

Antikvariniai daiktai, natūralios tekstūros ir daugybė sluoksnių suteikia jaukumo, charakterio ir gilumo. „Žaismingos spalvos, raštai ir meno kūriniai suteikia dizainui linksmumo“, – priduria Sims-Hilditch.

2. Šiltos spalvos

2022 m. pradžioje dizaineriai prognozavo, kad nuo šaltų tonų bus pereita prie šiltesnės paletės. Dabar matome, kad į kambarių schemas skverbiasi terakotos, rausvos ir garstyčių atspalviai, o paieškos „tamsiai rožinė“, „ruda“ ir „garstyčių“ didėja (atitinkamai 81 %, 25 % ir 24 %), pažymi V.Harrison.

„Šios spalvos yra šiltos ir atpalaiduojančios, o kartu su nostalgijos tendencija tai gali būti ir namų savininkų, ieškančių kambarių, kuriuose būtų jauku ir ramu“, – sako ji ir priduria, kad neseniai paskelbta 2023 m. „Pantone“ metų spalva „Viva Magenta“, rausvai purpurinė-raudona, tikrai atitinka šią tendenciją.

„Tai neabejotinai drąsus atspalvis, tačiau drąsiems žmonėms visa magenta spalva gali suteikti kambariui energijos“, – pažymi ji. „Ji taip pat puikiai tinka ir kaip akcentinė spalva.“

„Scanpix“ nuotr./O kaip tokia sienų spalva?
„Scanpix“ nuotr./O kaip tokia sienų spalva?

3. Temperatūrą reguliuojantis dizainas

Atrodo, kad šiuo metu vis labiau populiarėja klimato kontrolė namuose. „Didėjant orų ekstremalumui ir augant sąskaitoms už energiją, atsiranda poreikis permąstyti, kaip reguliuojame temperatūrą savo namuose“, – aiškina V.Harrison.

Ji sako, kad per pastaruosius metus padaugėjo „išorinių žaliuzių“ paieškų – šilumą mažinančios langų apdailos priemonės vasaros mėnesiais vaidins kur kas svarbesnį vaidmenį užtikrinant vėsą namuose.

„Perkaitimas yra dažna problema, kurią dar labiau apsunkina šiuolaikinė tendencija įstiklinti didelius stiklinimo plotus, neatsižvelgiant į saulės kontrolę“, – sako „E2 Architecture + Interiors“ direktorius Samas Cooperis. „Pasyviąją saulės kontrolę galima integruoti į stiklinimą, tačiau dėl to dažnai sumažėja dalis šviesos ir spalvų“, – atkreipia dėmesį jis.

„Į rytus ir vakarus orientuoti įstiklinimai labiausiai kenčia nuo saulės patekimo, todėl geriausia apsvarstyti galimybę juos užtamsinti lapuočiais medžiais arba žaliuzėmis, kad žiemos saulė būtų naudinga, o vasaros saulė būtų kontroliuojama“, – priduria S.Cooperis.

V.Harrison mano, kad efektyvi izoliacija taps vis aktualesnė problema, nes namų savininkai ieško būdų, kaip pagerinti savo namų šiluminį efektyvumą.

S.Cooperis sako, kad reikėtų atidžiai apsvarstyti, ar reikia izoliuoti sieną, ypač tvirto mūro. Šios labiau tradicinės konstrukcijos „kvėpuoja“, kad drėgmė galėtų patekti į konstrukciją ir išeiti iš jos.

Dėl šios priežasties jis pataria, kad geriausia naudoti papildomas natūralias medžiagas, pavyzdžiui, medienos pluoštą ar kamštį, kartu su kalkiniu tinku ir ne per daug izoliacijos.

4. Įdomios sienų dangos

Atrodo, kad 2023 m. sienų dangos vaidins svarbų vaidmenį 2023 m. namų interjere, o sienų tapyba, drąsūs tapetai ir įdomios tekstūros – visa tai tampa vis ryškesnėmis tendencijomis. Paieškos „dekoratyvinės sienų plokštės“ ir „modernios sienų apdailos“ jau išaugo atitinkamai 132 % ir 116 %.

„Šiandien mūsų klientai yra atviresni drąsesniems pasiūlymams nei bet kada anksčiau“, – sako Omaras Bhatti, „Space Shack“ generalinis direktorius, – ir sienų dangos tampa svarbia jų interjero dizaino projektų dalimi.

„Klientai nori pagyvinti plikas sienas ir suteikti joms gyvybės“, – priduria O.Bhatti. „Anksčiau tai galėjome pasiekti kabindami meno kūrinius arba kurdami galerijų sienas.“

O.Bhatti sako, kad yra daugybė skirtingų galimybių – nuo mikrocemento, neapdoroto tinko ir kalkinių dažų, kurie gali suteikti sienoms tekstūrą, iki faktūrinių tapetų ir sienų apdailos plokščių, – ir kad bendra visų šių galimybių tema yra ta, kad jos suteikia erdvei daug daugiau charakterio.

5. Biodinaminis apšvietimas

Pastaraisiais metais interjerus vis dažniau įkvepia gamta – ši tendencija nuolat vystosi.

„Naujausia iteracija – biodinaminis apšvietimas, kai dirbtinis apšvietimas kuriamas taip, kad kuo labiau atkartoja dienos šviesą“, – sako V.Harrison.

„Houzz“ duomenimis, „apšvietimo dizaino" paieškos išaugo 73 proc.

6. Žaismingas dizainas

V.Harrison sako, kad dizaineriai atsisako saugių neutralių spalvų, o „smagiai žaidžia su spalvomis ir tekstūromis ir kūrybiškai kuria erdves klientams“.

Tokių terminų kaip „spalvinga svetainė“, „spalvingas miegamasis“ ir „spalvingas vonios kambarys“ paieškos išaugo (atitinkamai 197 %, 192 % ir 42 %), o „dažytos lubos“ – 112 %.

Bhavin Taylor, „Bhavin Taylor Design“ savininkas, sako, kad klientai nori būti drąsesni, kai kalbama apie spalvų ir raštų įnešimą, bet paprastai nepasitiki žengti tokį žingsnį.

„Kurdami erdvę su tradiciniais elementais, pasisemkite įkvėpimo iš to, kaip namai galėjo būti dekoruoti, kai jie buvo pastatyti pirmą kartą, o tada pasirinkite įdomias, modernias ir spalvingas apdailos medžiagas, kad atnaujintumėte šią išvaizdą“, – siūlo Bhavinas Tayloras.

Jis sako, kad spalvingus ir smagius raštus galima naudoti ir ant sienų, ir ant užuolaidų audinio, taip sukuriant vientisą kambario vaizdą. „Tuomet šį įvaizdį galima sujungti dažais ir baldais, kurie atspindi tuos pačius rašto spalvų tonus.

„Jei sunkiai renkatės tarpusavyje derančias spalvas, leiskite raštui atlikti visą darbą už jus“, – priduria Tayloras. „Tai taip paprasta!“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius