Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Pamatykite: Dubajuje 3D spausdintuvu bus sukurta pirmoji tokio tipo mečetė

Pastaraisiais metais 3D spausdinimas naudojamas viskam – nuo namų iki įmonių ir net tiltų – statyti. Dabar Dubajuje ketinama statyti pirmąją pasaulyje 3D spausdintuvu atspausdintą mečetę, praneša CNN.
3D spausdintuvu atspausdintos mečetės maketas
3D spausdintuvu atspausdintos mečetės maketas / „YouTube“/Ekrano nuotr.

Pasak Dubajaus vyriausybės Islamo užsienio reikalų ir labdaringos veiklos departamento (IACAD) inžinerijos skyriaus vadovo Ali Mohammado Alhalyano Alsuwaidi, statinys talpins 600 asmenų ir užims 2000 kvadratinių metrų plotą per du aukštus. Mečetė bus gaminama iš betono mišinio, statybas planuojama pradėti iki metų pabaigos, o užbaigti jas tikimasi 2025 m. pirmąjį ketvirtį.

„Pasirinkome mečetę spausdinti 3D spausdintuvu, nes tai nauja ir novatoriška technologija, kuri potencialiai gali sutaupyti laiko ir išteklių, palyginti su tradiciniais statybos metodais“, – sakė A.Alsuwaidi.

IACAD atsisakė įvardyti įmonę, kuri bus atsakinga už statybą.

Pastatų statybai naudojant 3D spausdinimą reikalingos didelės spausdinimo mašinos, kurioms užprogramuojama projektinė informacija. Jos išspaudžia statybinę medžiagą iš purkštuko ir sluoksniais stato konstrukciją. Didžioji dauguma 3D spausdintuvu atspausdintų konstrukcijų gaminamos iš betono, tačiau galima spausdinti ir iš kitų medžiagų, pavyzdžiui, molio.

Dubajus užsibrėžė tikslą tapti pasaulio 3D spausdinimo sostine. 2018 m. jis pradėjo įgyvendinti „3D spausdinimo strategiją“, pagal kurią planuojama, kad iki 2030 m. 25 proc. naujų statybų emyrate bus atliekamos 3D spausdintuvu.

Iki 2019 m. Dubajui priklausė didžiausio 3D spausdintuvu atspausdinto statinio pasaulio rekordas – Dubajaus savivaldybės pastatas (9,5 m aukščio ir 640 kv. m ploto), jame taip pat buvo įkurtas pirmasis pasaulyje 3D spausdintuvu atspausdintas biuras ir 3D spausdintuvu atspausdinta dronų tyrimų laboratorija.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius