Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Aistra fotografuoti

Žurnalo „ELEKTROLIFE“ rubrika: malonumas fotografuoti
Orijus Gasanovas su draugais
Orijus Gasanovas su draugais / Asmeninio archyvo nuotr.

„Keliauju kelis kartus per mėnesį ir iš kiekvienos kelionės parsivežu šimtus nuotraukų. Fotografuoju su „iPhone“, mano nuotraukas gerai vertina net patyrę fotografai, jos dažnai publikuojamos žurnaluose“, – sako Orijus ir žada 15min ir „Elektrolife“ skaitytojams atskleisti svarbiausius dalykus, kuriuos reikia žinoti fotografuojant mobiliaisiais telefonais žiemą.

Šiais laikais žmonija per dvi minutes nufotografuoja daugiau vaizdų nei per visą XIX amžių. Ir net 95 procentai fotografijų padaromos mobiliaisiais telefonais!

Fotografuoti žiemą – tam tikras iššūkis. Iš pirmo žvilgsnio mažiau detalių, visur, kur pažvelgsi, balta. Tačiau tai puiki proga įamžinti minimalistinius peizažus. Žiemos saulėtekiai ypatingi – prie neužšalusių vandens telkinių dažnai tvyro nuostabus rūkas. Pasitelkus šiek tiek fantazijos, ir gamtoje, ir mieste galima padaryti ypač įdomių nuotraukų.

Asmeninio archyvo nuotr./Orijus Gasanovas su draugais
Asmeninio archyvo nuotr./Orijus Gasanovas su draugais

Tačiau atminkite:

Šalčio ir šilumos kontrastas kelia pavojų

Žinia, mobiliajam telefonui šaltis nekenkia, tačiau kenkia drėgmė. Bet kuris aparatas iš šaltos aplinkos atneštas į šiltą prie savęs traukia drėgmę – ore esantis vanduo dėl žemos temperatūros kondensuojasi ir nusėda ant jo. Įjungus telefoną, kai jis drėgnas, gali grėsti gedimai įrenginio mikroschemose. Palaukite.

Delsimas

Telefonų fotoaparatai turi vieną neigiamą ypatybę – ilgą užlaikymą. Dažnai nuspaudus mygtuką ir pasigirdus fotografavimo garsui vaizdas užfiksuojamas tik po kokių 2–3 sekundžių. Per tiek laiko jis gali pasikeisti, susilieti, o fotografuojami žmonės – pajudėti. Kad to išvengtumėte, prieš fotografuodami skaičiuokite iki 3, o mygtuką spauskite kiek anksčiau, kai suskaičiuosite iki 2.

Šviesa

Taisyklė paprasta – kuo daugiau šviesos, tuo geriau. Nes šviesa – bene svarbiausias veiksnys darant nuotraukas. Jei jūsų fotoaparate nėra blykstės ir nuotraukos atrodo gana tamsios, neskubėkite jų trinti. Yra ne viena programėlė, leidžianti pakoreguoti nuotraukas, tad pašviesinus jos bus kuo puikiausios. Jei yra galimybė, pasistenkite, kad fotografuojamas objektas būtų apšviestas. Tik atminkite: šviesa turi kristi ant jo, bet ne sklisti iš už jo, kitaip nuotraukoje matysis tik objekto siluetas. Kad spalvos ir ryškumas būtų kuo natūralesni, pasistenkite sufokusuoti kadrą į tamsesnį tašką. Fotografuodami lauke venkite tiesioginių saulės spindulių, nes per ryški šviesa taip pat gali sugadinti nuotrauką, ypač jei fotografuojate prieš saulę. Šviesi, bet debesuota diena – tinkamiausia fotografuoti telefonu. Žiemą, kai daug sniego, aplinka būna itin šviesi, o mobiliojo telefono fotoaparatas teikia prioritetą vidutiniams tonams ir dėl to sniegas nuotraukose dažniausiai atrodo pilkšvas – per trumpai automatiškai užlaikoma. To galima išvengti užlaikymo trukmę nustatant rankiniu būdu. Geriausia padaryti keletą nuotraukų skirtingai užlaikant ir pasirinkti geriausią iš jų.

Spalvos

Jei jūsų nuotraukos atrodo tarsi darytos niūrią dieną ar per rūką, telefono nustatymuose teks pakeisti keletą parametrų. Pakeitus kontrastą, nuotraukos taps ryškesnės. Čia reikėtų atminti paprastą taisyklę: norėdami kokybės, netaupykite telefono atminties. Fotografuodami pasirinkite geriausią raišką, kokią tik leidžia jūsų telefonas. Kaip centrinius naudokite įvairius ryškiaspalvius objektus. Ir, beje, žiema – vienintelis metų laikas, kai net naktį būna šviesu. Ar dar verta sakyti, kad nėra prasmės praleisti nuostabius momentus naktiniams žiemos peizažams?

Atstumas

Visų telefonų kameros turi skaitmeninio priartinimo galimybę. Nors kartais, pavyzdžiui, fotografuojant laukinius gyvūnus, ši funkcija labai patogi, taip priartintas vaizdas dažnai būna ne toks kokybiškas. Juk priartinant skaitmeniniu būdu pats objektyvas niekur nejuda, tiesiog matomas vaizdas „ištempiamas“ ir padidinamas, o tai vyksta geresnės raiškos sąskaita. Norint detalaus vaizdo, geriau prie fotografuojamo objekto priartinti patį telefoną.

Išblukimas

Susiliejusios nuotraukos? Stenkitės, kad ranka nesujudėtų. Puikiai padės tvirta atrama, pavyzdžiui, siena, arba bent jau priglauskite ranką sau prie juosmens. Kai nuspausite fotografavimo mygtuką, neskubėkite jo atleisti ir nukreipti objektyvą. Taip apsidrausite dėl galimo uždelsimo ir vaizdo išsiliejimo. Turbūt esate pastebėję, kad fotografuojant telefono kamera, ypač tamsesnėse erdvėse, pakanka menkiausio rankos virptelėjimo ir nuotrauka išeina neaiški, „išplaukusi“. Taip nutinka, kai kamera ilgiau palaiko atvertą objektyvo sklendę, kad pagautų daugiau šviesos, tad bet koks judesys tuo metu gali sugadinti kadrą. Kad to išvengtumėte, fotografuodami telefoną laikykite stabiliai.

Gamintojo nuotr./Objektyvas telefonui
Gamintojo nuotr./Objektyvas telefonui

Trukdžiai

Įsitikinkite, kad telefono dėklas netrukdo fotografuoti. Kartais, naudojant net ir skaidrius dėklus, blykstė gali atsispindėti ir nuotraukose matysis šviesios dėmės ar rūkas. Taip pat įsitikinkite, ar fotografuojant į jus nespigina ryški šviesa, kuri irgi gali sugadinti kadrą.

Kompozicija

Rekomenduojama laikytis trečdalio taisyklės – stenkitės, kad objektas būtų ne kadro viduryje, o užimtų 1/3 kadro. Tokios nuotraukos bus kur kas įdomesnės. Jei fotografuosite žmogų, pasistenkite, kad pirmame trečdalyje nuo nuotraukos viršaus būtų jo akių linija. Įsivaizduokite būsimą nuotrauką kertančias linijas – dvi horizontalias ir dvi vertikalias, kurios kadrą padalija trečdaliais. Fotografuojant kai kurių modelių telefonais net ir įsivaizduoti nereikia – prietaisas pats ekrane rodo rėmelį, primenantį žaidimo „Kryžiukai ir nuliukai“ lentelę. Trečdalio taisyklė teigia, kad fotografuojamas objektas turėtų būti ne pačiame nuotraukos viduryje, o ten, kur šios horizontalios ir vertikalios linijos susikerta, t. y. arčiau kadro krašto.

Programėlės

Yra nemažai nemokamų programėlių išmaniesiems telefonams, leidžiančių įdomiai ir paprastai koreguoti nuotraukas: „Instagram“, „PiXIr-o-Matic“, „Photoshop Express“, tai galima padaryti ir internete naudojant programas „Picasa“, „Fotoflexer“, „Pixlr“. Programos būna ne tik naudingos, bet ir nuotaikingos. Pavyzdžiui, „Comic Touch Lite“ leidžia nufotografuotus vaizdus papildyti įrašais „burbuluose“ ir taip paversti nuotraukas smagiais komiksais. O štai programėle „Funny Face“ nufotografuotus veidus galima „pagražinti“ vaizdą iškreipiant lyg kreivame veidrodyje. Fotografuojant pravartu būti įjungus GPS, kad kartu su nuotrauka įsiamžintų ir vieta, kurioje ji daryta. Praėjus tam tikram laikui bus įdomu pasižiūrėti, kur keliavote ir ką veikėte.

Daugiau žurnalo „Elektrolife“ straipsnių skaitykite www.elektrolife.lt.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius