Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Apie rimtus smegenų sutrikimus įspėjantis neinvazinis galvospūdžio matuoklis

Kaip pamatuoti galvospūdį be invazijos į žmogaus smegenis? Šis klausimas ilgą laiką kamavo gydytojus ir mokslininkus, kol lietuvių kūrėjai pateikė atsakymą. Pamatuoti galvospūdį ir pateikti diagnozę, nustatyti įvairių smegenų sutrikimų, pavyzdžiui, insulto ar hidrocefalijos, riziką bei padėti išvengti smegenų mirties – visa tai gali Europos išradėjo prizui nominuoto KTU profesoriaus Armino Ragausko kūrinys. Kauno mokslo ir technologijų parke veikiančios UAB „Vittamed“ įkūrėjas išrado ir patentavo ultragarsinį galvospūdžio matuoklį. Išradimas gali būti taikomas ne tik diagnozuojant smegenų ligas, bet ir, pavyzdžiui, padėti išspręsti astronautų regos sutrikimų problemą, su kuria jie susiduria po ilgų kosminių skrydžių.
Galvospūdžio matuoklis su galvos rėmu
Galvospūdžio matuoklis su galvos rėmu / Organizatorių nuotr.
Organizatorių nuotr./KTU profesorius A. Ragauskas (dešinėje)
Organizatorių nuotr./KTU profesorius A. Ragauskas (dešinėje)

Prietaisas leidžia be jokios invazijos į smegenis matuoti galvospūdį, be rizikos laiku diagnozuoti ligas, pradėti gydymą ar net išgelbėti paciento gyvybę. Aukštas galvospūdis, kurį gali lemti galvos trauma ar smegenų auglys, dažnai būna mirtinas.

Tai pastebėjus laiku galima imtis veiksmingų gydymo priemonių. Šiuo metu medicinoje įprastas invazinis galvospūdžio matavimo metodas – chirurginė jutiklių implantacija į žmogaus smegenis – kelia gydytojams ir pacientams nemažai iššūkių, yra rizikingas ir turi ribotas pritaikymo galimybes.

Neinvazinis matuoklis yra ženkliai patogesnis, pritaikomas įvairiomis klinikinėmis sąlygomis ir paprastas naudoti. Matuoklis dedamas ant paciento galvos ultragarso bei oro slėgio pagalba geba išmatuoti galvos smegenų kraujagysles supančio skysčio slėgį.

KTU profesoriaus A.Ragausko sukurtos technologijos klinikinės studijos buvo atliekamos Lietuvoje, Šveicarijoje, Suomijoje, Švedijoje. Naujausią prietaiso prototipą jau naudoja JAV Nacionalinis kosmoso biomedicinos tyrimų institutas, kuris tiria ilgų kosminių skrydžių poveikį žmogaus smegenims ir regai.

Jei manote, kad šis galvospūdžio matuoklis vertas pelnyti vieno iš inovatyviausių produktų titulą – skirkite savo balsą ČIA.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Reklama
Kam ir kada reikalingi saulės akiniai ir dirbtinis akių drėkinimas
Užsisakykite 15min naujienlaiškius