-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Atsakingo alkoholio vartojimo pradmenų Lietuvoje bus mokomi pirmiausia jo pardavėjai

Lietuvoje, kaip ir visoje Europoje, vis dažniau pasigirsta kalbos apie atsakingo alkoholio pateikimo programas, nes šiandien Europos regione alkoholio sunaudojimo lygis yra didesnis negu visame pasaulyje.
Viskio taurė
Viskio taurė / 123rf.com nuotr.
Temos: 1 Alkoholis

Ypatingai svarbūs yra tie veiksmai, kurių imamasi pasilinksminimo vietose. Jau kurį laiką daugelis didžiųjų pasaulio šalių imasi iniciatyvos užpildyti esančias žinių spragas – moko pardavėjus, padavėjus ir barmenus alkoholį tiekti atsakingai.

Kol Lietuvoje oficiali strategija šiuo klausimu nėra įdiegta, įmonė „PernodRicard Lietuva“ imasi iniciatyvos ir gegužės 22 d. šalia Vilniaus esančiame „TonyResort“ Lietuvos barų, restoranų ir kavinių atstovus supažindins su kompleksine programa „Atsakingas alkoholio pateikimas. 3 X TAIP“.

Pasak iniciatyvos organizatorių, vienas iš būdų padaryti įtaką teisingam alkoholio vartojimui yra supažindinti vietų, kuriose yra prekiaujama alkoholiniais gėrimais, darbuotojus su alkoholio įtaka, poveikiu, suvartoto alkoholio kiekio nustatymu, teisiniais aspektais bei mokyti juos priimti atsakingus sprendimus – viso to ir bus siekiama specialaus, pirmo tokio tipo seminaro Lietuvoje metu.

Pats alkoholis nėra pavojingas ir jo vartojimas gali būti malonus, tačiau neatsakingas alkoholio vartojimas yra labai pavojingas ne tik pačiam žmogui, bet ir aplinkai.

Šiuo atveju nebus kalbama tik apie sunkius alkoholio vartojimo atvejus, kai tai yra liga ir priklausomybė. Lietuvoje išaugo legalus alkoholio vartojimas viešose vietose: baruose, klubuose, kavinėse. Todėl šių įstaigų darbuotojai privalo mokėti elgtis įvairiose situacijose susijusiose su alkoholio vartojimu ir jo pasekmėmis.

Baro personalo nesugebėjimas susitvarkyti su probleminiu lankytojų elgesiu, tokie bruožai kaip perpildyti barai ir kavinės, nepilnamečių ir apsvaigusių individų aptarnavimas – yra labai didelės problemos, kurias įmanoma spręsti tik žinių pagalba.

Europos komisijos duomenimis Lietuva užima septintą vietą pagal alkoholio suvartojimo kiekį tarp ES šalių. Čia vidutiniškai žmogus suvartoja 12,5 l gryno alkoholio per metus.

Taigi atsakingo alkoholio pateikimo programos visame pasaulyje, o dabar ir Lietuvoje, siekia skatinti malonų, saugų, sveiką alkoholio vartojimą, kartu mažinti su per dideliu alkoholio kiekio vartojimu susijusių negatyvių padarinių mąstą ir paplitimą.

 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius