Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Dujų katilas: 7 dalykai, į ką būtina atkreipti dėmesį

Dujinio šildymo sistemą namuose įsirengę gyventojai sutaria, jog patogumas yra vienas iš didžiausių dujinio katilo privalumų. „Pirma mintis, kuri ateina į galvą, tai – komfortas. Pabundu ryte – šilta, pareinu po dienos darbų namo – šilta“, – sako vilnietis Saulius, ketverius metus gyvenantis nuosavame name. Jis pripažįsta, kad prieš statydamas namą aktyviai domėjosi, koks šildymo katilas labiausiai tiktų šeimos būstui. Vyras konsultavosi su draugais, ieškojo patarimų internete.
Katilas
Katilas / 123rf.com nuotr.

Vilnietis pastebėjo, kad dauguma gyventojų, kurie planuoja savo būstą šildyti dujomis, iš anksto atsižvelgia į būsimų dujotiekio statybos ir dujų sistemos įrengimo darbų trukmę ir ima svarstyti įvairius šildymo katilų variantus. Saulius tikina, jog katilo, pagrindinio šildymo sistemos elemento, parametrus apsvarstyti būtina.

Patarimų klientams turi ir bendrovės „Energijos skirstymo operatorius“ (ESO) specialistai, kurie atlieka ne tik dujotiekio statybos darbus, bet ir įrengia vidaus dujų tinklą, prie sistemos prijungia katilą ir galiausiai paleidžia dujas. ESO atstovai apibendrina svarbiausius dalykus, į kuriuos katilų pirkėjai turėtų atkreipti dėmesį.

1. Katilo galingumas

Katilo paskirtis – patenkinti būsto šildymo ir karšto vandens poreikius. Pastarųjų metų tyrimai rodo, jog galios dalis šildymui mažėja, o karštam vandeniui didėja. Vadinasi, gyventojai naudoja vis daugiau karšto vandens. Todėl specialistai siūlo pasidomėti katilo karšto vandens ruošimo charakteristika ir išsiaiškinti maksimalų ruošiamo karšto vandens kiekį piko ir ilgalaikės apkrovos metu.

Prieš įrengdamas šildymo sistemą namo savininkas turi atsižvelgti į pastato šiluminę varžą ir patalpų aukštį. Skaičiuojant paprastai, 1kW galima apšildyti 10-15 m2 plotą.

Pasitaiko atvejų, kai šeimininkai daro klaidą įsigydami galingesnį katilą negu reikia. Pernelyg galingas katilas dažnai įsijungia, greitai užkaitina, tada vėl išsijungia. Auga energijos sąnaudos. Dėl nuolatinio junginėjimosi detalės ir konstrukciniai mazgai greičiau dėvisi, įrangą tenka remontuoti.

Investuodami į šildymo sistemą laimi tie gyventojai, kurie skiria laiko konsultacijoms su šildymo sistemų įrangos specialistais ar katilais prekiaujančių įmonių atstovais, kurie tiksliai įvertina gyventojo šilumos poreikį ir parenka tinkamos šiluminės galios katilą.

2. Efektyvumas

Pirmą kartą su dujiniais katilais susidūrusius žmones nustebina vienas skaičius – kondensacinių dujinių katilų naudingo veiksmo koeficientas gali siekti iki 110 procentų. Kodėl taip yra?

Kai katile dega dujos, skystasis ar kietasis kuras, išsiskiria tam tikras šilumos kiekis, perduodamas šildomam šildymo sistemos vandeniui. Tačiau vandenį pasiekia ne visas teoriškai įmanomas degančio kuro šilumos energijos kiekis, nes dalis šilumos su karštais degimo produktais pasišalina dūmtraukiu į lauką su vandens garais. Dėl savo konstrukcijos ypatybių kondensaciniai katilai atvėsina degimo produktus iki tokios temperatūros, kurią pasiekus degimo produktuose esantys vandens garai kondensuojasi, virsta atgal į skystąją būseną, ir taip išsiskiria papildomas šilumos kiekis.

Deginant gamtines dujas maksimalus papildomas iš degimo produktų išgaunamas šilumos kiekis gali siekti iki 11 procentų. Šį papildomą šilumos kiekį (procentais) pridėjus prie katilo įprastine tvarka skaičiuojamo naudingo veiksmo koeficiento, gaunamas šimtą procentų viršijantis naudingo veiksmo koeficientas.

O kietojo kuro katilų naudingo veiksmo koeficientas paprastai būna nuo 70 iki 85 procentų – priklausomai nuo katilo konstrukcijos.

3. Karštas vanduo

Paraiškas dėl dujų įvedimo bendrovei „Energijos skirstymo operatorius“ (ESO) internetu pildantys gyventojai dažnai kalba ne tik apie patalpų šildymą, bet ir apie karštą vandenį.

Todėl asmeninis ESO vadybininkas klientui visada pasiūlys įvertinti, kiek vandens maišytuvų, kriauklių, vonių ir dušų bus namuose. Jeigu namuose karštas vanduo gali būti vartojamas vienu metu daugiau nei dviejose vietose (duše, vonioje, kriauklėje, plautuvėje ir pan.), tada geriau rinktis katilus, prie kurių galima prijungti karšto vandens tūrinį šildytuvą – boilerį. Jame vanduo šildomas iki vartotojo nustatytos temperatūros. Be to, boileris dar gali turėti ir elektrinį šildymą.

Jeigu būstas mažesnis, jame yra iki dviejų karšto vandens vartojimo taškų, galima rinktis katilą su viduje sumontuotu karšto vandens ruošimo šilumokaičiu. Tokios konstrukcijos katilas karštą vandenį ruošia tuo metu, kai jis yra vartojamas.

Tačiau prie antrojo tipo (su vidiniu šilumokaičiu) katilo prijungus daugiau negu du karšto vandens vartojimo taškus, gyventojų gali laukti kontrastinis dušas – vietoj šiltos srovės ims tekėti šaltas vanduo, nes katilas nespės pakaitinti vandens.

4. Valdymas

Gamintojai nuolat diegia naujas technologijas, kurios padidina katilų efektyvumą ir suteikia daugiau patogumo vartotojams. Todėl didesnė investicija į išmaniąją valdymo įrangą vėliau atsiperka dėl efektyvaus šildymo sistemos darbo – patalpose nustatytu laiku palaikoma pageidautina temperatūra.

Dujinį šildymą kelis metus naudojanti kaunietė Indrė teigia, kad jos namuose įrengti patalpų šilumos reguliatoriai ir lauko temperatūros davikliai išvaduoja nuo rūpesčių – valdymo automatika seka lauko oro bei kambario temperatūrą ir pagal tai automatiškai apskaičiuoja, daugiau ar mažiau šilumos reikia.

Patalpų temperatūros reguliatorius suteikia galimybę pasirinkti skirtingas temperatūras skirtingam paros laikui ir skirtingoms savaitės dienomis.

5. Techniniai reikalavimai

ESO klientė Indrė sako, kad jos būstą šildantis katilas užima nedaug vietos – telpa į spintelę virtuvėje. Nenuostabu, nes daugelio kondensacinių dujinių katilų aukštis neviršija metro, plotis – mažiau nei pusė metro, o gylis – apie 30 centimetrų.

ESO specialistai primena bendrus reikalavimus: dujinius prietaisus įrengti galima patalpose, kurių aukštis ne mažesnis kaip 2,2 m, taip pat šioje patalpoje turi būti langas, kurio angos plotas turi būti ne mažesnis kaip 0,05 m2 kiekvienam patalpos tūrio kubiniam metrui. Jei patalpos tūris 20 m3 ir didesnis, lango angos plotas turi būti ne mažesnis kaip 1 m2.

Norint įsivesti šildymą gamtinėmis dujomis būtina parengti vidaus ir lauko dujotiekio įrengimo projektus. Montavimo darbus turi atlikti tik licenciją šiems darbams turinti įmonė ir kvalifikuotas personalas.

Kai kurie gyventojai katilinę įsirengia atskiroje patalpoje. Papildomą saugumą užtikrina name įrengta dujų nuotėkio signalizacija ir automatinis dujų išjungimo vožtuvas.

6. Remontas ir atsarginės dalys

Bendraudamas su katilais prekiaujančių įmonių konsultantais, pirkėjas turėtų atkreipti dėmesį ne tik į kainas. Katilas – ilgam naudojimui perkamas daiktas, todėl labai svarbu žinoti, kur ieškoti pagalbos, jeigu įranga suges. Juk katilo gedimas žiemą, kai lauke spaudžia šaltis, šeimai gali sukelti daug nepatogumų.

Todėl įsigyjant katilą verta pasidomėti, ar veikia katilus aptarnaujančių specialistų tinklas, ar yra atsarginių detalių sandėliai, per kiek laiko meistras sugebėtų gauti detalę ir pašalinti gedimą.

7. Dujų įvedimas

Dujų įrengimo darbus bendrovės ESO specialistai paprastai atlieka per 3-7 mėnesius. Nuo 2017 metų pradžios ESO ėmė siūlyti ir vidaus tinklo įrengimo paslaugas – kliento sklype ir name. Gyventojai įgijo galimybę užsisakyti visą dujų įvedimo paketą vieno apsilankymo metu.

Prisijungimo prie skirstymo tinklų ir kliento nuosavybėje esančio vidaus tinklo įrengimo paslaugų paketas gyventojams sutaupo daug laiko, nes ESO pasirūpina viskuo. Klientams lieka tik smulkūs vidaus instaliacijos darbai ir paskutinis žodis – pasakyti datą, kada būstą vamzdžiais pasieks dujos. Mat pirminio paleidimo paslaugą ESO teikia 24 valandas per parą septynias dienas per savaitę.

Daugiau sužinoti apie dujų įvedimo procesą, užduoti klausimus ir pateikti elektroninį prašymą įsivesti dujas galima ESO interneto svetainėje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Užsisakykite 15min naujienlaiškius