Jubiliejinė kelionių paroda „Adventur“ kvies ragauti pasaulio ir Lietuvos

Pradėti kelionių metus sausį tapo tradicija. Tarptautinė turizmo, kelionių ir aktyvaus laisvalaikio paroda „Adventur“ šiais metais skaičiuoja jubiliejinius, penktuosius metus. „Pasaulyje ir Lietuvoje stiprėja gastronominio turizmo tendencijos. Keliautojams kulinariniai potyriai vis dažniau tampa kelionės tikslu. Tačiau ragavimas – ne tik vietos patiekalų skoniai, ragaujame ausimis, akimis ir širdimi. Šitaip surinkti įspūdžiai išjudina vidines ir išorines mūsų asmenybės ribas, moko mus atvirumo“, – kvietimą ragauti pasaulio ir Lietuvos aiškina Valstybinio turizmo departamento prie Ūkio ministerijos vadovė, viena iš parodos organizatorių Jurgita Kazlauskienė. Vilniuje, parodų ir kongresų centre „Litexpo“ paroda vyks sausio 20-22 dienomis. 
Paroda „Adventur“ / Organizatorių nuotr.
Paroda „Adventur“ / Organizatorių nuotr.
Temos: 1 „Adventur“

Koks Lietuvos skonis?

Didžiulis avilys su mediniu, lubas siekiančiu koriu, medaus spalvos ir lietuviškų pievų vaizdai, – į tokį „saldų“ parodos stendą trečioje salėje kvies Turizmo departamentas.

„Kai mūsų paklausė, koks yra Lietuvos skonis, susimąstėme – ar tik ne agurkų su medumi? Ne tik todėl, kad tai – seniausias lietuviškas desertas, sakoma, buvęs net ant karaliaus Mindaugo stalo, bet ir todėl, kad jis – itin natūralus, talpina savyje vasarą, bičių dūzgimą pievose, avilių užkalbėjimą. Šviežių agurkų ir ką tik iš avilio parnešto medaus simbolis itin artimas ir mūsų naujajam šalies turizmo prekės ženklui, kuris skelbia, kad grožis slypi tikruose dalykuose – „Lithuania. Real is Beautiful“, – intriguoja J. Kazlauskienė.

Paroda „Adventur“ / Organizatorių nuotr.
Paroda „Adventur“ / Organizatorių nuotr.

Pasak jos, mūsų šalis turi daugiau nei 3 tūkstančius autentiškų patiekalų receptų. Džiugu, kad senoviniai patiekalai atgimsta ir vis dažniau grįžta ant stalų: „Daugeliui tampa tikru atradimu kelionės po Lietuvos regionus, skanaujant tik jiems būdingų vaišių. Pamario krašte, pavyzdžiui, būtina paragauti šišioniškių kafijos (kavos), tijos (arbatos), vofelių (vaflių), Dzūkijoje – grikinių bandų, kepamų ant kopūstlapių, Žemaitijoje – cibulynės su silke. O ar žinote, kad mūsų rožiniai šaltibarščiai išrinkti estetiškiausia šaltsriube pasaulyje? Be to, daug kas yra girdėjęs apie Lietuvoje vingiuojantį maršrutą, pavadintą Alaus keliu, o šiemet pristatytas Pieno kelias. Juo keliaujant galima aplankyti ūkius, kuriuose spaudžiami sūriai, gaminamas jogurtas ar net ledai, bet ir atsišaldyti pirtyje išrūgų ledukais ar panirti į pieno vonią. Tai – dar vienas įrodymas, kad gastronominis turizmas mūsų šalyje susijęs ne tik su tiesioginiu ragavimu“.

Turizmo departamento stende veiks mobili virtuvė, kurioje lankytojus skaniais pasakojimais ir čia pat gaminamais patiekalais vaišins žymūs kulinarijos entuziastai – Alfas Ivanauskas, Beata Nicholson, Vytaras Radzevičius ir Bilas Šapiro.

Gastronominio turizmo temą pratęs sausio 20 dieną organizuojamas „Miestų forumas 2017“. Jis žada įkvepiančias temas. Pavyzdžiui – ar burokėlis gali tapti Lietuvos hitu?

Atrask Lietuvą – nuo ledlaužių iki piliakalnių

Parodos organizatoriai neabejoja, kad daugiausia lankytojų turėtų sutraukti nauja parodos erdvė ketvirtojoje centro salėje – „Autentiška Lietuva“. Čia bus galima leistis į gastronominę kelionę po Lietuvą, ragauti tautinio paveldo patiekalų bei gėrimų.

Valstybinio turizmo departamento vadovė įsitikinusi, kad pasaulį lietuviai jau atrado, taigi, pats laikas atrasti Lietuvą. „Keliauti po šalį tapo madinga – populiarėja įdomių vietų sklaida socialiniuose tinkluose, dalijamasi atrastomis įdomybėmis, naujais skoniais, patirtimis. Vietinis turizmas auga kasmet, o vietiniai turistai sudaro net pusę Lietuvos turizmo rinkos“.

Vietinio turizmo populiarumas skatina naujų maršrutų, naujų turizmo produktų atsiradimą – kartu su gastronominiu turizmu šiais metais itin išpopuliarėjo pažintiniai takai, kurie driekiasi ir medžių lajomis, ir pelkėmis, gamtos mokyklos, kuriose naktimis stebimos pelėdos ar šikšnosparniai. Atgimsta dvarų kultūra – naktinės ekskursijos Karpių dvare, Ilzenbergo dvare pradėtos diegti anksčiau Lietuvoje negirdėtos biodinaminio ūkio tradicijos ir ritualai, Pakruojo dvare galima išvysti ne tik patį dvarininką, bet ir parfumerį, aludarį Žaldoką bei bitininkę.

Paroda „Adventur“ / Organizatorių nuotr.
Paroda „Adventur“ / Organizatorių nuotr.

Visus juos, o ir dar daugiau bus galima sutikti ir pamatyti trečiojoje „Adventur“ parodos salėje, kuri kviečia pažinti Lietuvą. Joje parodos organizatoriai irgi skaičiuoja rekordus – parodos stendus šiai salei jau rengia daugiau nei 50 šalies miestų ir miestelių. Projekto vadovė Dovilė Vertelytė-Saldukienė išduoda, kad ypatingą pasirodymą ruošia Kaunas. Jam nenusileisti žada ir Vilnius, parodoje pasirinkęs netradicinę, išskirtinę vietą, keliautojams žadantis modernias, interaktyvias pramogas.

Žinią apie Lietuvos 2017 metų kultūros sostinę Klaipėdą – neužšąlantį kultūros uostą, visus keturis metų laikus atvirą kūrybinėms iniciatyvoms ir žingeidiems turistams „Litexpo“ salėse skleis paslaptingieji smilgininkai. „Uostamiesčio kultūrinė bendruomenė klaipėdiečius ir miesto svečius šiemet pakvies ne tik į gausybę įvairių, skirtingoms visuomenės grupėms skirtų kultūrinių renginių bei projektų, bet ir į naujas ar atsinaujinusias miesto kultūrines erdves – rekonstruotą Jūrų muziejų, II pasaulinio karo muziejų piliavietėje „39-45“, kūrybinę platformą „Menų zona“. Pristatydama kultūrinių renginių programą „Neužšąlantis kultūros uostas“ Klaipėda kviečia bendruomenę savo kūrybinėmis iniciatyvomis tapti tikraisiais ledlaužiais, laužančiais abejingumo, skepsio, nepasitikėjimo ar uždarumo ledus, skatina vėl atrasti kultūrą. Juolab, kad miestas formuluoja ambicingą tikslą – 2022 metais tapti Europos kultūros sostine”, – miesto planus dėsto Klaipėdos meras Vytautas Grubliauskas.

Dar vienas „Adventur“ parodos akcentas – Lietuvos piliakalniai. „Šie metai paskelbti Piliakalnių metais, todėl kvietėme miestus ir miestelius pristatyti jų teritorijoje esančius unikalius gamtos objektus. Jie yra ne tik lankytinos vietos, bet ir tautos tapatumą stiprinančios vertybės, ankstyvosios Lietuvos valstybės simbolis, tai visos Europos kultūrinis paveldas“, – įsitikinusi projekto vadovė Dovilė Vertelytė-Saldukienė.

Parodos viešnia – Gruzija

Tradicija tapusi „Adventur“ paroda šiais metais ir vėl skaičiuoja rekordinį dalyvių skaičių. Trijose parodų ir kongresų centro „Litexpo“ salėse keliautojams prisistatys beveik 300 dalyvių. „Šalia tų, kurie parodoje dalyvauja penktus metus, įsikurs naujokai anksčiau parodą tik tyrinėję ir skaičiavę naudą, – sako „Adventur“ projekto vadovė Dovilė Vertelytė-Saldukienė. – Ypatingai džiaugiamės išskirtinių kelionių organizatoriais, kurie išrankiems lankytojams siūlys originalius keliavimo būdus, neįprastas šalis, neatrastus pasaulio kampelius“.

Vienas tokių kampelių – Lietuvai šiltus jausmus puoselėjanti Gruzija. Šiais metais ji tapo „Adventur“ šalimi viešnia, lietuviams pristatysiančia nepaprasto grožio gamtą, kurortus ir ypatingą savo šalies virtuvę.

Paroda „Adventur“ / Organizatorių nuotr.
Paroda „Adventur“ / Organizatorių nuotr.

Penktoji parodos salė, kaip įprasta, atiduota kelionių organizatoriams. „Parodos tema – paragauk pasaulio ir čia tiesiogiai atsispindės, – sako projekto vadovė Dovilė Vertelytė-Saldukienė. – Turizmo agentūros siūlys ne tik ypatingas kelionių kainas, bet ir susitikimus su garsiais keliautojais bei patiekalų degustacijas“.

Trečius metus parodos lankytojus renginių cikle „Kelionės mano gyvenimo būdas“ pasakojimais džiugins žinomi muzikos, meno ir televizijos žmonės. Garsūs keliautojai ir kelionių gidai dalinsis savo sėkmės istorijomis, patirtimi ir nuotykiais.

Penktadienį, sausio 20-ąją parodos durys lankytojams bus atvertos ilgiau – iki 20 valandos. „Kad visi spėtų ne tik paragauti, bet ir pažiūrėti miestų prisistatymus, papramogauti, padainuoti kartu su parodos dalyviais ir pašokti. Ypatingą tautinės ir modernios muzikos derinį lankytojams ruošia DJ Saga“, – apie tai, kas laukia lankytojų, pasakojo projekto vadovė Dovilė Vertelytė-Saldukienė.

„Adventur“ – vienintelė ir didžiausia Lietuvoje vykstanti turizmo paroda. Joje galima prisirinkti keliavimo idėjų metams į priekį, – parodos sėkmę ir populiarumą aiškina Valstybinio turizmo departamento vadovė Jurgita Kazlauskienė . – Parodoje kūrybingai prisistato šalies turizmo informacijos centrai, o pati paroda įkvepia keliauti kaip niekas kitas“.

Tarptautinė turizmo ir aktyvaus laisvalaikio paroda „Adventur“ – sausio 20-22 dienomis, Vilniuje, Lietuvos parodų ir kongresų centre „Litexpo“ . #ParagaukPasaulio #ParagaukLietuvos

Bilietus į parodą galima įsigyti čia

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius