Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Ką patentuoja lietuviai?

Lietuvos įmonių patirtis rodo, jog išradimų patentavimo nauda neilgai trukus tampa akivaizdi. Patentuoti gaminiai tampa labiau vertinami, konkurencingesni, brangesni, jų kūrėjai gali nesibaiminti dėl galimo plagijavimo.
Ignas Rumbutis_Acme
Ignas Rumbutis. „ACME Europe“ jau spėjo įsitikinti paramos patentavimui nauda.

Patentavimas – stiprus ginklas versle, padedantis įmonei įgyti pranašumą prieš konkurentus, didinantis Lietuvos ir Europos Sąjungos konkurecingumą.

Ūkio ministras Evaldas Gustas teigia, kad patentavimo naudą pajunta ne tik verslas, bet ir universitetai, visuomenė. „Bendradarbiaujant mokslui, verslui, menui ir pramonei kuriama intelektinės nuosavybės pridėtinė vertė“, – sako jis.

Patentavimas kūrėjui leidžia apsaugoti kūrinį nuo plagijavimo, suteikia galimybę gauti maksimalią naudą iš  inovacijų, palengvina bendradarbiavimą su kitais patentų, registruotų dizainų ir prekių ženklų savininkais. „Patentavimas – stiprus ginklas versle, padedantis įmonei įgyti pranašumą prieš konkurentus, didinantis Lietuvos ir Europos Sąjungos konkurecingumą“, – mano E. Gustas.

Pasirūpino prieš žengdami į užsienį

Ignas Šlapkauskas_žaliuzės
Ignas Šlapkauskas

„Esame maža šalis, vien tik vidaus vartojimas mūsų neišgelbės, todėl reikia kurti eksportui tinkamus, „protingesnius“, paklausą pasaulyje turinčius gaminius. Mūsų įmonė nedidelė, todėl siekdami išlikti ir turėti apsaugą tarptautinėje rinkoje nusprendėme patentuoti savo kurtas žaliuzes“, – teigia lietuvių įmonės „Saulės vėjo aruodai“ direktorius Ignas Šlapkauskas. 2013 m. įsikūrusi įmonė „Saulės vėjo aruodai“ gaminį patentavo Lietuvoje ir siekia jį apsaugoti plačiau – šiuo metu laukia atsakymo iš Europos patentų tarnybos.

Šios patentuotos žaliuzės vasarą nepraleidžia saulės spindulių ir atspindi kaitrą, o žiemą – sugeria ir į namus perduoda šilumą. Direktorius viliasi, kad šis gaminys turėtų rasti pirkėją ne tik Lietuvoje, bet ir Ispanijoje ar Portugalijoje – ypatingai tuose kraštuose, kuriuose žiemą netrūksta saulės, tačiau maža šilumos.

detale juoda

Prieš žengdami į užsienio rinkas ir siekdami apsisaugoti nuo galimo plagijavimo, patentavimu pasirūpino ir nestandartinių baldų gamyba užsiimanti ir išskirtinių standartinių baldų linijas kurianti įmonė „Lino baldai“. „Mes norime kitose šalyse rasti atstovus, kurie galėtų jaustis saugūs ir drąsiai pardavinėtų mūsų produkciją. Patentavimas yra labai svarbus žengiant į užsienio rinkas – jei kas nors nukopijuotų dizainą ir pradėtų pardavinėti panašius baldus, turėtume teisę uždrausti jais prekiauti“, – sako L. Abukauskas.

Linas Abukauskas_Lino baldai
Linas Abukauskas

„Lino baldai“ patentavo keletą valgomojo ir svetainės baldų (valgomojo stalas, žurnalinis staliukas, komoda ir kt.) dizainų. Drąsiau patentuoti įmonei leido Ūkio ministerijos priemonė, kuri leido padengti didžiąją dalį patentavimo išlaidų.

Padengė beveik visas išlaidas

Paramos patentavimui nauda spėjo įsitikinti įmonė „ACME Europe“. Ji patentavo keturis gaminius: vienu rankos judesiu kuprine virstantį nešiojamojo kompiuterio krepšį,  mini ausines su laido tvarkytuvu, bevielę įkraunamą kompiuterio pelę ir daugiafunkcinę liečiamųjų ekranų valymo priemonę, susidedančią iš valomojo gelio ir mikropluošto šluostės. Šie gaminiai buvo patentuoti pasinaudojus Pramoninės nuosavybės teisių apsaugos skatinimo paramos priemone (INT parama), kuri padengė 95 proc. patentavimo išlaidų.

„Patentuoti nusprendėme sužinoję apie šią paramą – tai leido svariai sumažinti išlaidas. Šių gaminių patentavimas mums buvo naudingas, nes siekėme išradimus parduoti kitoms įmonėms ir padengti investavimo išlaidas. Savo tikslą pasiekėme“, – teigia įmonės produktų skyriaus vadovas Ignas Rumbutis.

Parėmė 254 projektus

Siekiant sudaryti palankias sąlygas verslo įmonėms ir mokslo institucijoms apsaugoti išradimus bei pramoninį dizainą, sukurta Pramoninės nuosavybės teisių apsaugos skatinimo paramos priemonė (INT parama). Pagal ją apmokama didžioji dalis intelektinės nuosavybės apsaugos išlaidų, kurias sudaro oficialios patento tarnybų rinkliavos ir patentinių patikėtinių paslaugos.

Nuo 2011 metų, Ūkio ministerija skyrė daugiau nei 1,4 mln. eurų paramos 254 projektams įgyvendinti, iš kurių 186 projektai buvo susiję su išradimų patentavimu ir 68 – su dizaino registracija. Dažniausiai parama buvo skirta išradimų, sukurtų biochemijos, lazerių, organinės ir neorganinės chemijos bei žemės ūkio srityse, apsaugai.

2015 m. paramos intensyvumas sieks iki 80 proc. Planuojama, kad intelektinės nuosavybės apsaugos projektams vykdyti bus skiriama apie 159 tūkst. eurų valstybės biudžeto lėšų. Be įprastos paramos išradimams ir dizainui apsaugoti tarptautiniu mastu, bus finansuojama patento paraiškų paieška Europos patentų tarnyboje. Parama patentavimui taip pat bus skiriama ir iš 2014-2020 m. Europos Sąjungos investicijų. Minėtu periodu intelektinės nuosavybės apsaugai planuojama paskirstyti 3,04 mln. eurų.

es_parama_logo_jpg(2)

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius