Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Katės tualetas namuose – kylančios problemos ir kaip su jomis susidoroti?

Murkis ir vėl „pridirbo“ ne vietoje? Nešaukite ant katino, ypač tada, jei jo paliktą staigmeną pastebėjote vėliau, nes augintinis nesupras, ką blogo padarė. Šlapinimasis ne vietoje – tai elgesio sutrikimas, visada turintis savo atsiradimo priežastį, kurią išsiaiškinus galima įveikti katino blogą įprotį.
Katė
Katė / 123RF.com nuotr.

Didelės baimės akys

Bailumas – tai viena iš priežasčių, kodėl katės šlapinasi netinkamose namų vietose. Katės gali būti bailios iš prigimties, tačiau gerokai dažniau šią savybę iššaukia netinkamas socializacijos procesas. Paprasčiau tariant, šeimininkas savo augintiniam skyrė per mažai dėmesio ir rūpesčio jo pirmaisiais gyvenimo mėnesiais. Katinėlis, sulaukęs 2 – 3 mėnesių, turėtų pamatyti ir susipažinti su kuo daugiau žmonių, kitų gyvūnų, užuosti įvairius kvapus ir išgirsti garsus. Katinas turi suprasti, kad jį supantis pasaulis labai didelis, jame gausu netikėtumų, kurie yra visiškai nebaisūs. Žinoma, bailumą gali sukelti dažnas augintinio baudimas, skriaudimas arba sveikatos sutrikimai, pavyzdžiui, suprastėjusi rega.

Norint įveikti katino bailumą, teks apsiginkluoti kantrybe, nes tai ilgas ir sudėtingas procesas. Be to, reiktų žinoti šios savybės priežastis. Jei katinėlį įsigijote ar priglaudėte dar visai mažą, jam niekada netrūko jūsų dėmesio ir švelnumo, greičiausiai bailumas yra jūsų augintinio charakterio savybė. Tokiu atveju reiktų pasirūpinti, kad katinas tualete jaustųsi komfortabiliai. Anot didžiausios elektroninės parduotuvės Lietuvoje Pigu.lt specialistų, šiandien gyvūnų prekės katėms turi labai platų kraiko dėžių pasirinkimą, todėl bailiems katinams ir katėms geriau rinktis visiškai uždarą kraiko dėžę su varstomomis durelėmis. Tokioje kraiko dėžėje katė jausis saugesnė, nematys aplinkos ir galės be pašalinių trikdžių sutvarkyti savo tualeto reikalus. Be to, uždaros kraiko dėžės labai patogios, nes gyvūnėlis neišnešioja kraiko po namus.

Jei katės baimės jausmas atsirado dėl socialinių problemų, teks keisti savo elgesį ir įpročius: negalima kelti balso ir bausti katino už netinkamą elgesį, augintinis jausis žymiai geriau, jeigu bendrausite ramiu tonu, nedarysite staigių judesių ir tuo labiau nesigriebsite smurto. Jei į namus dažnai užsuka svečiai, pasirūpinkite kačių skanėstais, kad draugai galėtų jais pavaišinti jūsų augintinį. Katės kuria asociacijas tarp tam tikro elgesio ir malonumo, todėl ilgainiui keturkojis draugas pradės suvokti, kad svečiai – tai geras dalykas.

123RF.com nuotr./Katė kraiko dėžėje
123RF.com nuotr./Katė kraiko dėžėje

Teritorijos žymėjimas

Prigimtinis katės seksualumas – viena dažniausiai pasitaikančių priežasčių, lemiančių blogus šlapinimosi įpročius. Tiesa, dažniausiai su šia problema susiduria nekastruotų katinų šeimininkai. Šlapinimasis ant baldų, drabužių, batų, sienų ir pan. yra katinų būdas parodyti, kad namai – tai jų teritorija ir ji bus aršiai ginama, jei į ją taikysis kitas katinas. Katinai gali labai ilgai neturėti įpročio žymėti teritoriją, tačiau kartais jis atsiranda namuose atsiradus kūdikiui, naujam augintiniui, pakeitus baldus ar gyvenamąją vietą. Kartais pakanka kito katino kvapo, kad gyvūnėlis pajustų grėsmę ir pradėtų žymėti teritoriją. Šią šlapinimosi ne vietoje problemą išsprendžia kastracija, po kurios sumažėja lytinių hormonų kiekis kraujyje ir katinas praranda poreikį ginti savo teritoriją.

Tas katiniškas išrankumas

Katės yra labai įdomūs ir savotiški gyvūnai, turintys savo temperamentą ir gana ryškų charakterį, kurio nebijo demonstruoti. Kai kurios katės yra tikros pedantės ir labai išrankios. Jei jūsų namuose yra daugiau nei viena katė ir tik viena kraiko dėžė, pedantiškai tvarkingas augintinis ja gali nesinaudoti, jei kraiko dėžėje spėjo pabuvoti kitas katinas. Tad kiekvienas gyvūnas turėtų turėti savo kraiko dėžę. Kyla klausimas, kokį kraiką rinktis? Šiuo metu gyvūnų prekės katėms siūlo patį įvairiausią kraiką, pradedant sušokančiu, silikoniniu ir baigiant kraiku su įvairiais aromatais. Itin pedantiškoms katėms labiausiai tinka bekvapis silikoninis kraikas, kuris geriau „užrakina“ šlapimo ir išmatų kvapus. Tiesa, prieš pirkdami kraiką įsitikinkite, kad tai netoksiškas, natūralus ir alergijų nesukeliantis produktas.

Gyvūnų prekės katėms, keičiančios blogus įpročius

Pasak Pigu.lt specialistų, specialūs purškikliai, kurių kvapas kates traukia arba priešingai – atbaido, gana efektyvi priemonė kovoje su blogais katės šlapinimosi įpročiais. Tiesa, prieš purškiant šią priemonę, vertėtų tą vietą, kurioje katė nuolatos šlapinasi, gerai išplauti paprasčiausiu sodos ir vandens mišiniu. Taip pat galima paeksperimentuoti su citrusinių vaisių žievelėmis, kurių kvapo katės tiesiog negali pakęsti. Į šlapinimosi vietą padėkite žievelių ir stebėkite, kaip katinas į jas reaguoja.

Taip pat galima išmėginti feromonus. Tai natūralūs kūno išskiriami cheminiai junginiai, perduodantys tam tikrą informaciją aplinkiniams. Feromonai yra atsakingi už kačių erdvinę orientaciją, emocinį stabilumą ir atlieka tą pačią funkciją kaip ir teritorijos žymėjimas šlapimu. Dirbtiniai feromonai pamėgdžioja katės snukio feromonus ir taip sukuria geros savijautos ir ramybės būseną.

Galiausiai reiktų atminti, kad katės yra labai švarūs ir tvarkingi gyvūnai, jie neėda tose vietose, kur šlapinosi, todėl gali suveikti maža gudrybė – pastatykite maisto dubenėlius būtent ten, kur radote staigmeną. Labai tikėtina, kad daugiau toje vietoje augintinis nebesišlapins.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius