Kovoje su piratavimu – klasteris „Clear Digital World“

„Baltic Software Alliance“ (BSA) duomenimis, Rytų Europa, taip pat ir Lietuva, nuolat įvardijama kaip viena iš piratavimo lyderių pasaulyje. Skelbiami duomenys rodo, kad kas antras kompiuterio turėtojas Lietuvoje naudojasi nelegalia programine įranga, todėl 2013 m. įrangos kūrėjai vien Lietuvoje jau buvo praradę apie 34 mln. eurų. Tam, kad šie rodikliai ir piratavimo lygis šalyje pasikeistų, 2011 m. įkurtas klasteris „Clear Digital World“.
Asociatyvinė nuotrauka: piratavimas internete
Asociatyvinė nuotrauka: piratavimas internete / 123rf nuotr.

Šiuo metu jo veikloje dalyvauja 15 narių.

„Klasterio tikslas – šviesti visuomenę ir įpratinti žmones nepiratauti, suteikiant jiems galimybę norimą skaitmeninį turinį gauti teisėtai ir priimtinomis sąlygomis“, – sako klasterio „Clear Digital World“ (CDW) koordinatorius Rimgaudas Kalvaitis.

Statistiniais duomenimis, pastarąjį dešimtmetį piratavimas Lietuvoje sumažėjo tik 5 proc., tad, anot R.Kalvaičio, negerėjanti situacija ir toliau neigiamai veikia ne tik klasterio narių veiklą, bet ir kiekvieną vartotoją. 

„CDW jungia juridinius asmenis, kurių produktai, paslaugos, veikla yra susijusi su įvairių intelektinės nuosavybės objektų kūrimu, atgaminimu, leidyba, platinimu bei apsauga Lietuvoje ir užsienyje. Visi klasterio nariai jau daugybę metų susiduria su didžiuliais kūrinių neteisėto panaudojimo internete mastais ir kitais jų intelektinės nuosavybės grobstymo atvejais – akivaizdu, kad keliama tiesioginė grėsmė verslo stabilumui ir darniam jo vystymui.

Tačiau tai nereiškia, kad klasterio veikla orientuota tik į jo narių gerovę, nes, mažėjant dėl piratavimo patiriamiems nuostoliams, klasterio nariai sieks sukurti galimybes tą patį turinį vartotojams teikti pigiau“, – pranešime cituojamas R.Kalvaitis. 

123rf nuotr./Piratavimas internete
123rf nuotr./Piratavimas internete

Savo veiklą pradėjęs nuo rinkos tyrimų, klasteris šiuo metu renka ir analizuoja informaciją apie piratavimo mastus Lietuvoje, tiria, iš kur imami nelegalūs kūriniai, domisi, kodėl vartotojai renkasi produktą vogti, o ne įsigyti legaliai.

Anot klasterio rinkodaros vadovo Romano Matulio, ištyrus situaciją, pirmiausia bus šviečiama visuomenė technologinėse ir teisės srityse, vėliau bus ieškoma galimybių vartotojams suteikti galimą filmų įsigijimo alternatyvą. Rasti sprendimai turėtų būti ekonomiškai naudingi autoriams ir skaitmeninės produkcijos platintojams.

Šiuo metu klasterį sudaro kino rodytojai, platintojai, programinės įrangos ir sprendimų kūrėjai, žinomų pasaulinių prekių ženklų atstovai, muzikos leidybos įmonės, mokslo įstaigos ir kt.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius