Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Laikas išsiaiškinti tiesą: trys didžiausi mitai apie kartonines pakuotes

Prieš 60 metų išrastų „Tetra Pak“ kartoninių pakuočių viena iš pagrindinių savybių yra galimybė produktą apsaugoti nuo šviesos ir oro poveikio, kuris gali pagreitinti gedimo procesą. Dėl kelių kartoninės pakuotės sluoksnių ir modernios užpildymo technologijos, produktai ilgiau išlieka švieži, net ir nenaudojant konservantų. Tačiau, nepaisant akivaizdžių tokių pakuočių privalumų, visuomenėje vis dar egzistuoja daugybė klaidingų įsitikinimų apie jas.
„Tetra Pak“ kartoninė pakuotė
„Tetra Pak“ kartoninė pakuotė / Partnerio nuotr.
Temos: 2 Pakuotė Tara

PIRMAS MITAS: 70 PROC. LIETUVOS GYVENTOJŲ MANO, KAD NE ŠALDYTUVE LAIKOMŲ KARTONINĖJE PAKUOTĖJE ESANČIŲ SULČIŲ SUDĖTYJE YRA KONSERVANTŲ.

TIESA: ASEPTINĖ PAKUOTĖ GALI IŠLAIKYTI MAISTĄ ŠVIEŽIĄ IR IŠSAUGOTI JO SKONĮ IKI VIENERIŲ METŲ BE KONSERVANTŲ.


Visų pirma būtina atkreipti dėmesį į pakuotės etiketę, kas ant jos rašoma – sultys, nektaras ar sulčių gėrimas. Ar žinojote, kad Lietuvos įstatymai saugo terminą „sultys“?Jei ant pakuotės parašyta „100proc. sultys“ – tai reiškia, kad jų sudėtyje nėra jokių konservantų ir jos pagamintos iš šviežių vaisių arba sulčių koncentrato. Be to, į sultis draudžiama dėti papildomo cukraus, tad jų saldumas atsiranda tik iš vaisiuose natūraliai esančio cukraus.

Keli aseptinės pakuotės sluoksniai – kartonas, plastikas ir aliuminis –saugo sultis nuo oro ir šviesos bei išlaiko jų spalvą, tirštumą, skonį ir maistinę vertę. Sultys neatidarytoje aseptinėje pakuotėje gali būti laikomos iki 12 mėnesių – ir nebūtina jų dėti į šaldytuvą. Tai lemia sulčių išpilstymo technologija – prieš supilant produktą į sterilias kartonines pakuotes, jis yra greitai pakaitinamas iki virimo temperatūros. Šis procesas leidžia išvengti mikroorganizmų dauginimosi ir išsaugo maistingas medžiagas bei vitaminus. Tokia technologija šiek tiek panaši į sulčių konservavimą žiemai namų sąlygomis.

ANTRAS MITAS: KAS KETVIRTAS ŽMOGUS LIETUVOJE MANO, KAD KARTONINĖS GĖRIMŲ PAKUOTĖS YRA NEPERDIRBAMOS IR TURI BŪTI METAMOS Į BENDRĄ ŠIUKŠLIŲ KONTEINERĮ.

TIESA: KARTONINĖS GĖRIMŲ PAKUOTĖS YRA PERDIRBAMOS.

„Tetra Pak“ kartoninės gėrimų pakuotės yra pagamintos iš kartono bei plastiko, kartais su plonu aliuminio sluoksniu. Nepaisant to, jos yra perdirbamos. Kadangi „Tetra Pak“ pakuotė yra sudaryta iš kelių skirtingų medžiagų, rūšiuojant ji turėtų būti metama į geltoną – plastikui skirtą konteinerį, arba reiktų vadovautis atliekų konteinerių ženklinimu.

Tokių pakuočių perdirbimo procesas yra paprastas – popieriaus pluoštas yra atskiriamas nuo plastiko, naudojant vandenį ir pasitelkiant maišymo procesą. Po to atskirtos medžiagos gali būti perdirbtos į naujus produktus – tokius kaip kartonas picos dėžių gamybai, nosinaitės ar spausdinimo popierius, o plastikas perdirbamas į statybines medžiagas.

TREČIAS MITAS: BEVEIK PUSĖ LIETUVIŲ VIS DAR MANO, KAD, KALBANT APIE ĮTAKĄ KLIMATUI, STIKLINĖS PAKUOTĖS YRA PAŽANGESNĖS UŽ KARTONINES.

TIESA: PAKUOČIŲ GYVAVIMO CIKLO ANALIZĖ RODO, KAD KARTONINĖS PAKUOTĖS, KAI KALBAMA APIE ĮTAKĄ KLIMATUI, YRA PAŽANGESNĖS.

Metodas, skirtas palyginti visą pakuočių įtaką klimatui, yra vadinamas gyvavimo ciklo analize. Šis poveikis yra įvertinamas kiekvienoje pakuotės gyvavimo ciklo stadijoje – nuo medžiagos pagaminimo iki pakuotės perdirbimo. Kaip rodo IVL Švedijos gamtos tyrimų institute atlikta įtakos klimatui analizė, kartoninės pakuotės yra keturis kartus pažangesnės nei stiklas ir daro du kartus mažesnį poveikį klimatui nei plastikinės pakuotės. Visų pirma, kartoninės pakuotės užtikrina efektyvesnį transportavimą. Jos yra lengvesnės nei, pavyzdžiui, stiklas, nes gamintojams yra tiekiamos plonais lakštais. Dėl šios priežasties tokio pat tūrio krovinyje telpa žymiai daugiau kartoninių pakuočių nei stiklinių butelių. Be to, dėliojant kartonines pakuotes lentynose arba transportuojant produktus, jos gali būti sukraunamos efektyviau – sustatomos arčiau, nepaliekant oro tarpų. Kartonas leidžia taupyti energiją ir taip mažina poveikį gamtai. Antra, kartonas yra gaminamas iš medienos, kuri yra atsinaujinantis šaltinis. Jeigu ant „Tetra Pak“ pakuotės matote „Forest Stewardship Council“ (FSC) (Miškų priežiūros taryba) ženklelį, galite būti tikri, kad miškų ištekliai yra naudojami atsakingai. Nukirsti medžiai atsodinami – taip subalansuojamas poveikis aplinkai. Tuo metu stiklas yra gaminamas iš smėlio, o plastikas – iš naftos. Šie resursai nėra atsinaujinantys.

„Tetra Pak“ išvystė inovatyvius ir draugiškus aplinkai sprendimus – plastikinės pakuotės dalys bei kamšteliai yra gaminami iš bioetanolio, kuris išgaunamas iš atsinaujinančios žaliavos – cukranendrių.

Jei dar nerūšiuojate kartoninių gėrimų pakuočių, mes skatiname jus pradėti tai daryti. Užtikriname – rūšiuoti yra daug lengviau, nei jūs manote!

Gera pakuotė
Gera pakuotė
Gera pakuotė
Gera pakuotė

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius