-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Nacionalinis kraujo centras iškilmingai paminėjo 70-ies metų jubiliejų

Ketvirtadienio vakarą sostinės koncertų salėje „Compensa“ solidų 70-ies metų jubiliejų paminėjo VšĮ Nacionalinis kraujo centras (NKC). Iškilmingos ceremonijos metu buvo prisiminta septynis dešimtmečius menanti Kraujo tarnybos istorija, pagerbtos dešimtys neatlygintinų kraujo donorų ir ilgamečių įstaigos darbuotojų.
Nacionalinis kraujo centras iškilmingai paminėjo 70-ies metų jubiliejų
Nacionalinis kraujo centras iškilmingai paminėjo 70-ies metų jubiliejų / Luko Balandžio / 15min nuotr.

Tendencijos ir mastai džiugina

Šventėje apsilankė daugybė kraujo donorystės idėjai neabejingų svečių. Tai – savanoriai, rėmėjai, medikai, politikai, gydymo įstaigų vadovai. Visi jie susirinko padėkoti tiems, kurie aukoja save dėl kitų ir nepailsdami gelbėja gyvybes. Renginio pradžioje ištarti vedėjo Vytauto Rumšo jaunesniojo žodžiai turėjo ne tik simbolinę prasmę – svečiai čia išties susirinko švęsti gyvenimo. Jau išėję amžinojo poilsio, bet savo rankomis prisidėję prie donorystės idėjų plitimo ir matomų Kraujo tarnybos rezultatų įgyvendinimo, buvo pagerbti tylos minute.

Prieš prasidedant iškilmingai ceremonijai ir šventiniam koncertui svečiams buvo pristatyta Nacionalinio kraujo centro istorijos fotografijų paroda ir specialiai šiai progai Evelinos Machovos parengta prisiminimų knyga „Lietuvos kraujo donorystės metraštis“. Renginio metu skambant sveikinimo kalboms ne kartą pasidžiaugta NKC ir visos Kraujo tarnybos Lietuvoje pasiekimais.

Į susirinkusius svečius pirmoji kreipėsi NKC direktorė Joana Bikulčienė, centro vairą rankose tvirtai laikanti jau beveik trejus metus. „Būtų per drąsu sakyti, kad 70 metų sukanka pačiam Nacionaliniam kraujo centrui. Greičiau tai – Kraujo tarnybos, perkeltos į Vilnių, jubiliejus. Nacionalinis kraujo centras įsikūrė tik prieš trylika metų“, – glaustai Kraujo centro istoriją pristatė direktorė, dėkodama gausiai susirinkusiai publikai.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Nacionalinis kraujo centras iškilmingai paminėjo 70-ies metų jubiliejų
Luko Balandžio / 15min nuotr./Nacionalinis kraujo centras iškilmingai paminėjo 70-ies metų jubiliejų

Vadovė džiaugėsi, kad visuomenės požiūris į neatlygintiną kraujo donorystę kasmet keičiasi, mažėja jai abejingų žmonių, o kai kurie donorai per metus kraujo duoda net po šešis kartus. Ir tai daro be jokio atlygio. J. Bikulčienė priminė, kad prie donorystės mastų didėjimo prisidėti gali ir negalintys duoti kraujo – savanoriaujantys renginiuose ar remiantys įvairias NKC iniciatyvas.

Direktorės teigimu, Lietuva iš kitų valstybių išsiskiria tuo, jog neatlygintiną kraujo donorystę ne tik kalbomis, bet ir savo pavyzdžiu, dovanodama kraujo, palaiko šalies prezidentė Dalia Grybauskaitė.

Renginio metu prisiminti prezidentės valstybiniais ordinais šiemet apdovanoti donorystės šviesuoliai: ilgametė kraujo tarnybos darbuotoja gydytoja Danutė Jakštonienė, Lietuvos garbės donoras, daugiau nei 80 kartų kraujo davęs Jurgis Rimvydas Žuklija, Kauno krašto donorų draugijos pirmininkas, garbės donoras Žilvinas Neliubšys.

NKC direktorė atskleidė, kad šventės surengti vasarą nepavyko dėl didelio NKC darbuotojų užimtumo. „Visi „gaudėme“ donorus, ieškojome galinčių aukoti kraujo“, – sakė ji.

Ministras apdovanojo donorus ir lojaliausius darbuotojus

Solidžios sukakties proga NKC darbuotojus sveikino ir donorystės svarbą akcentavo už sveikatą ir maisto saugą atsakingas Europos Komisijos narys Vytenis Andriukaitis. Šiuo metu Amerikoje viešintis pareigūnas atsiuntė išmaniuoju telefonu nufilmuotą sveikinimą. Eurokomisaras į susirinkusius svečius iš ekrano kreipėsi Radjardo Kiplingo „Džiunglių knygoje“ užrašytu šūkiu: „Aš ir tu, mes abu – vieno kraujo“. Pasak buvusio šalies sveikatos apsaugos ministro, tai iš gilios vilties ateinantys žodžiai.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Nacionalinis kraujo centras iškilmingai paminėjo 70-ies metų jubiliejų
Luko Balandžio / 15min nuotr./Nacionalinis kraujo centras iškilmingai paminėjo 70-ies metų jubiliejų

„Mes visi puikiai suvokiame, kokią didelę misiją neša Nacionalinis kraujo centras. Suvokiame, kad dovanoti kraujo, dovanoti širdį, dovanoti žmogiškumą galima betarpiškai tęsiant nemokamos donorystės tradiciją. Džiaugiuosi, kad ji stiprėja ir Lietuvoje. Tai pats ryškiausias įrodymas, kad lietuviai turi širdį, kad jie gali būti pažangiais ir tarnauti žmogiškumui“, – kalbėjo EK narys.

Krašto apsaugos ministras, laikinai einantis sveikatos apsaugos ministro pareigas, Juozas Olekas už indėlį plėtojant neatlygintiną kraujo donorystę ir iškeltų tikslų įgyvendinimą Sveikatos apsaugos ministerijos pagyrimo raštu apdovanojo NKC direktorę Joaną Bikulčienę ir dešimtį lojaliausių įstaigos darbuotojų iš Vilniaus, Klaipėdos, Panevėžio, Kauno.

Garbės donoro pažymėjimu ir garbės donoro ženklu apdovanotos kelios dešimtys šalies gyventojų (šis apdovanojimas suteikiamas donorui, ne mažiau kaip 40 kartų nemokamai davusiam kraujo ar 200 kartų – plazmos ir ne mažiau kaip 10 metų aktyviai dalyvavusiam nemokamos donorystės veikloje).

„Medikai, farmacininkai daro stebuklus atlikdami operacijas, išrasdami vaistus, gelbėdami gyvybes, tačiau niekas negali pakeisti pačiais sudėtingiausiais atvejais duodamo kraujo. Gyvybės tėkmė iš vieno žmogaus, iš vienos širdies į kitą širdį, yra daugiausia, ką mes galime padaryti kurdami naują tikrą kraujo ryšį. Ačiū jums, nes jūs darote stebuklus“, – donorams dėkojo ministras ir prisiminė, kad būtent jis prieš 13 metų pasirašė įsakymą dėl NKC steigimo.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Nacionalinis kraujo centras iškilmingai paminėjo 70-ies metų jubiliejų
Luko Balandžio / 15min nuotr./Nacionalinis kraujo centras iškilmingai paminėjo 70-ies metų jubiliejų

Akompanuojant orkestro muzikantams scenoje pasirodė ir gerą šventinio vakaro atmosferą gausiai susirinkusiai publikai kurti padėjo atlikėjai Jeronimas Milius, Vilija Matačiūnaitė, Evelina Sašenko, Kostas Smoriginas. Taip pat skambėjo Stanislavo Savickio-Stano vadovaujamo aklųjų choro „Feniksas“ atliekami kūriniai. Kaip ir dera solidaus jubiliejaus proga, įspūdingą renginį vainikavo šventinis tortas.

Apie Nacionalinį kraujo centrą

Viešoji įstaiga Nacionalinis kraujo centras – didžiausia Lietuvoje veikianti kraujo donorystės įstaiga, kurios pagrindinis uždavinys – aptarnauti visas šalies ligonines ir pagal poreikį teikti jose besigydantiems pacientams saugų kraują bei jo komponentus, skatinti neatlygintiną kraujo donorystę visuomenėje. Pirmosios žinios apie kraujo perpylimą Lietuvoje randamos 1875 m. 2016 m. neatlygintina kraujo donorystė šalyje siekia daugiau nei 86 proc. visų kraujo donacijų – tokie skaičiai prieš penkerius metus atrodė lyg tolima svajonė. Specialistai neabejoja, kad iki 2020 m. Lietuvoje užsibrėžtas tikslas – šimtu procentų neatlygintina kraujo donorystė – bus pasiektas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius