Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Pokalbiai su šaldytuvu

Protingus, išmaniuoju telefonu valdomus šaldytuvus, skalbimo mašinas, indaploves gamintojai siūlo jau keletą metų, tačiau pirkėjų jie nežavi, nors tu ką. Šaldytuvai su milžiniškais ekranais durelėse dar visai neseniai kėlė nuostabą ir norą šaipytis, o ne troškimą juos įsigyti.
Išmanieji namų asistentai
Išmanieji namų asistentai / Projekto partnerio nuotr.

Na taip, liečiamame „Samsung Family Hub“ šaldytuvo ekrane galima palikti žinutes namiškiams, jis praneš, kokių produktų turite, o ko reikia nupirkti, ir net gali rodyti nebūtinai padorius vaizdelius, kurių apstu internete. „LG InstaView“ šaldytuvas gali ir daugiau – keliskart bakstelėjus jo ekranas tampa permatomas, tad produktus matysite net neatidarę durelių. Bet vis tiek kažko trūksta, ar ne?

Ir štai šiais metais gamintojai pagaliau galutinai suprato – išmanusis daiktas bus patrauklus, kai labiau primins gyvą tarną, o ne programuojamą robotą. Išvada? Reikia išmokyti daiktus kalbėti ir suprasti kalbą! O ir technologijos tam pribrendo.

Parodoje CES 2017 kalbą suprantančių namų asistentų buvo nors vežimu vežk. Dauguma veikia pasitelkę „Amazon Alexa“ arba „Google Home“ dirbtinį intelektą – šiedu dabar varžosi, kuriam lemta tapti skaitmeninių balso atpažinimo technologijų pasaulio valdovu.

Taigi atnaujintas „LG InstaView“ šaldytuvas pasitelkė „Amazon Alexa“ ir prijungtas prie interneto supranta, ką jam sakote, gali pats internetu pirkti tai, ką užsakote šaldytuvui tiesiog balsu. Štai jums ir pokalbių draugas. Pridėkime, kad labai panašų intelektą „gavo“ ir „LG“ skalbimo mašinos. Išmaniajam garsiakalbiui „Amazon Echo“ galite liepti ne tik apipirkti, bet ir pagroti bet kurią dainą, ir net protingiausią atsakymą į sudėtingiausią klausimą rasti.

Žodžiu, savo namuose žmogus dabar nei protingiausias, nei plepiausias sutvėrimas. Ir lyg to būtų maža, čia mus stebi jau ne tik gyvos akys. Kada nors istorijos kronikose gali atsirasti įrašas: 2017 metais prasidėjo kalbą suprantančių socialinių namų robotų invazija.

Mažylis vienakis „Jibo“ ar vaikščiojantis ir mielai savo dviem akutėmis-kameromis mirksintis „Kuri“, ar „mano virtuvės elfu“ pavadintas „Bosch“ kompanijos „Mykie“, „LG“ pristatytas kūdikėlis „LG Smart Hub“ – visi jie labai panašūs, kol kas nelabai naudingi, tačiau bendrauti galintys beprotiškai mieli namų sutvėrimai.

Pavadinti socialiniais namų robotais, visi jie supranta jūsų kalbą, gali atsakyti į klausimus, atlikti tam tikras užduotis, savo kameromis stebėti namus, kai jūsų nėra, ir pažinti, kas atėjo – įsibrovėlis ar šeimininkas. Jie mokosi, pasisuka į kalbantįjį ir atidžiai jo klauso, gali ieškoti informacijos internete, valdyti išmaniojo namo įrenginius ir buitinius prietaisus, rasti norimą filmą, dainą ar prekę.

Kiekvienos kompanijos gaminio funkcijos šiek tiek skiriasi: vieni vaikšto, kiti tik sukiojasi, vieni vietoje veido turi ekraną, kiti – akutes su kameromis. Pavyzdžiui, „Mykie“ nugarinėje dalyje yra vaizdo projektorius, tad patiekalų receptus gali rodyti tiesiai ant sienos (juk tai – virtuvės elfas). „LG Hub“ labiau primena išmanųjį garsiakalbį su akytėmis – jis nevaikšto, tik sukiojasi, tačiau gali valdyti visus prie interneto jungiamus prietaisus. O štai „Kuri“ savarankiškai vaikščioja, nepasiklysta namuose, jaučia šeimininko prisilietimą, atpažįsta, kas yra kas, ir netgi kalba robotų kalba, kurią lengvai išmoksite: „ByEp“, „Blup“, „Bypip“.

Ar šie robotai yra gyvybiškai svarbūs mūsų namams, be jų nebeišgyvensime, ar jie atlieka kažką tokio svarbaus, kad nenusipirkę gailėsimės visą gyvenimą? Tikrai ne. Tačiau juk ir mažytį šunelį įsigyjame ne dėl kokios nors itin naudingos funkcijos. Tad ir šiuos socialinius robotus reikėtų suvokti kaip mielus augintinius – jie net pagaminti didelėmis galvomis ir mielų formų, kad primintų mažylius.

Taigi dirbtinis intelektas ir namų robotai jau egzistuoja, jie stengiasi, mokosi, tačiau žmogaus pakeisti tikrai nesugebės. Ir tai, matyt, didžiausias protingosios namų technikos privalumas. Nes kuris gi žmogus norėtų, kad jį pakeistų detalių rinkinys su akumuliatoriumi? O dabar šie robotai tiesiog šiek tiek mus papildo, padeda lengviau rasti informaciją, greičiau suvaldyti namų įrenginius ir lengviau patenkinti norus. Ir, svarbiausia, tam nebereikia klavišų ar tapšnojamo ekrano – pakanka tarti žodį.

Deja, šis privalumas virsta ir vienu didžiausių trūkumų lietuviams. Tokia problemėlė: nė viena balso atpažinimo technologija nesupranta lietuviškai. O ateityje kalbą suprantančių daiktų neišvengiamai daugės. Tad mums teks prabilti angliškai, kiniškai ir rusiškai. Arba vis dėlto prisišaukti tuos patriotiškus elfus, kurie išmokytų robotus lietuviškai...

Šį ir kitus žurnalo „Elektrolife“ straipsnius skaitykite www.elektrolife.lt.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius