-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Nauja reforma: ką reikia žinoti prieš renkantis dulkių siurblį?

Šiandien sunku įsivaizduoti namus be švaros pagalbininko – dulkių siurblio. Renkantis naują dulkių siurblį dažniausiai vertinamas jo galingumas ir patvarumas. Tačiau ar tikrai galingumas nurodo efektyvų veikimą? Nuo 2017 m. rugsėjo 1 d. Lietuvoje, kaip ir visoje Europos Sąjungoje, nebeliks galingesnių nei 900 vatų dulkių siurblių. Ši reforma nėra visai nauja – ji buvo pradėta vykdyti jau 2014 m. – tačiau nuo rudens dulkių siurbliams keliami dar griežtesni reikalavimai.
Dulkių siurbliai
Dulkių siurbliai / Projekto partnerio nuotr.

Pagal naujus ES reglamentus dulkių siurbliams, jie turės būti ženklinami nauja energijos vartojimo efektyvumo etikete, o parduotuvėse visiškai nebeliks neefektyvių ir elektros energijos netausojančių dulkių siurblių. Aiškiai matomos, ryškios etiketės vartotojams leis pasirinkti mažiau energijos vartojančius produktus, taip taupant ne tik energiją, bet ir pinigus. Pasak ekspertų, šie pokyčiai paskatins gamintojus daugiau investuoti į efektyviai energiją vartojančių gaminių kūrimą bei gaminti aplinkai saugesnius prietaisus.

Naujos kartos dulkių siurbliai

Skiriamos kelios dulkių siurblių valymo efektyvumo klasės. Svarbiausios – energijos efektyvumo ir dulkių emisijos (pralaidumo) klasės. Pirmoji skalėje nuo A iki G nurodo efektyvų energijos suvartojimą. A žymi didžiausią energijos efektyvumą. Pralaidumo klasė nurodo į patalpą grąžinamo oro kokybę. Likusios dvi klasės žymi kilimų ir grindų bei kietųjų paviršių valymo efektyvumą. Būtent šie keturi aspektai turi daugiausiai įtakos dulkių siurblio efektyvumui ir kokybei įvertinti.

Pagrindiniai dulkių siurblių tipai – dulkių siurbliai su maišeliu, cikloniniai dulkių siurbliai ir dulkių siurbliai su vandens filtru. Kasdieniam tvarkymuisi vis populiariau tampa įsigyti baterinį dulkių siurblį – šluotą. „Belaidis dulkių siurblys daug lengvesnis ir patogesnis naudoti, užima visai nedaug vietos ir juo galima naudotis bet kuriuo metu – svarbiausia laiku pakrauti bateriją“, – pasakoja „Elektromarkt“ komercijos vadovas Vitalijus Tarasevič.

Pasak jo, šiuo metu populiariausi sauso valymo dulkių siurbliai su medvilniniais ar popieriniais maišeliais. „Juos lengva prižiūrėti, be to jie sunaudoja mažiau energijos. Cikloniniai dulkių siurbliai išsiskiria specialia dulkių surinkimo talpykla ir didesne dulkių įsiurbimo galia. Šio tipo dulkių siurbliai tinka net alergiškiems žmonėms, nes jų dulkių įsiurbimo galia didelė ir jie sulaiko net iki 90% dulkių dalelių.“ , – teigia V. Tarasevič.

Projekto partnerio nuotr./Dulkių siurblys
Projekto partnerio nuotr./Dulkių siurblys

„Taip pat renkantis dulkių siurblį labai svarbu įvertinti, kokiai dangai jis bus skirtas – kiekvienai grindų dangai reikėtų taikyti skirtingus antgalius“, – pataria V. Tarasevič.

Dulkių siurblių rinkos tendencijos

Dėl įvairių alergijų ir dėmesio aplinkosaugai vis labiau auga ypač švariai valančių dulkių siurblių poreikis. Alergiškiems ar astma sergantiems žmonėms rekomenduojama rinktis A klasei priklausančius dulkių siurblius . Anot V. Tarasevič, šiuo atveju svarbiausia atsižvelgti į išpučiamo iš dulkių siurblio oro kokybę bei rinktis dulkių siurblį su dideliu filtro veiksmingumu. „Dideliu efektyvumu pasižymi iš stiklo audinio ir sakų pagaminti HEPA antialerginiai filtrai, sulaikantys alergenus ir nešvarumus, netgi kai kurias bakterijas. Šie filtrai gali būti vienkartiniai arba daugkartinio naudojimo.“, – pasakoja „Elektromarkt“ komercijos vadovas.

Dulkių siurblių reforma atneš papildomos naudos vartotojui – jos dėka gamintojai dar labiau patobulins prietaisus ir jų efektyvumą. Dulkių siurbliai ilgainiui taps dar saugesni aplinkai, suvartos mažiau elektros energijos, veiks tyliau ir susiurbs daugiau nešvarumų – tobulindami šiuos kriterijus skirtingi dulkių siurblių gamintojai konkuruoja kasdien. Privalomos energijos vartojimo efektyvumo etiketės padės vartotojui tiksliau pasirinkti naują dulkių siurblį savo namams.

Šį ir kitus žurnalo „Elektrolife“ straipsnius skaitykite www.elektrolife.lt.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius