-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Patyriminiame savaitgalyje lyderiai stiprins ryšį su savo komanda

Lietuvoje vis dar vyrauja stereotipas, kad lyderiu gali būti tik įsakinėjantis ir visa galva aukščiau savo komandos stovintis asmuo. Neretai jis cholerikas ir darantis spaudimą kitiems.
Ignas Bakėjus
Ignas Bakėjus

Lyderiams skirto patyriminio savaitgalio organizatorius ir „Tribe masters“ įkūrėjas Mindaugas Vidugiris teigia, kad tikrasis lyderis yra tas, kurį komanda seka net ir be papildomos motyvacijos. Juo gali būti kiekvieno tipo žmogus, tik jis privalo prisijaukinti jam priklausantį elementą – Orą, Žemę, Vandenį arba Ugnį.

Mažiau teorijos ir daugiau praktikos

Kiekvienas lyderis pagal bendras charakteristikas gali įsivertinti kuriam elementui jis priklauso. Ugnis simbolizuoja veržlumą, aistrą, Oras – laisvę ir išmanymą, Vanduo – gebėjimą lanksčiai bendrauti su žmonėmis, Žemė – pastovumą ir tradicijas. Pasak M. Vidugirio, grynuolių pasitaiko labai retai, dažniausiai visada yra viena ar kelios dominuojančios savybės. Jis kartu su saviugdos guru Vasanta ir „Insanity“ pradidinku Lietuvoje Ignu Bakėjumi patyriminio savaitgalio metu padės lyderiams atskleisti savo elemento stipriausias savybes bendraujant su komanda.

Mindaugas Vidugiris
Mindaugas Vidugiris

„Dažniausiai lyderystės renginiuose daug teorijos, tad uždarę duris lyderiai pamiršta gautą informaciją. „Tribe masters“ trijų dienų renginyje vyks tik patyriminės užduotys“, – pasakoja M. Vidugiris. Norinčiuosius išsamesnės informacijos, kuriam elementui priklauso, jis kviečia atlikti testą. Testo rezultatai ne tik pasako, kokiam elementui žmogus priklauso, bet ir pateikiama detali to elemento analizė.

Stovykloje lyderiai bus mokomi valdyti savo mintis, kurioms būtų pavaldus ir kūnas. Pakeisti ne tik žodžius „aš dirbu“, o „dirbu su tavimi“, bet ir sąmoningai tai užsiprogramuoti. Išlaisvinti savo natūralų potencialą, skatinantį aplinkinių pasitikėjimą. Pašalinti visas abejones ir susitelkti į savo asmeninį kelią. Visos užduotys bus paremtos keturių elementų kalba. Dalyviai ne tik mokysis, bet ir ieškos sau naudingų kontaktų. Pasak M. Vidugirio, renginio metu atrasti bendri sąlyčio taškai ateityje padės lyderiams bendradarbiauti. Bus naudojami super aktyvios komunikacijos metodai, dalyviai mokysis efektyviai pritaikyti ir keisti savo žodyną. Pvz. dažnai vartojamus žodžius „žiauriai“, „pabandysiu“ pakoreguoti į „padarysiu“ ir kt.

Suprasti darbuotojus, o ne juos keisti

Renginio organizatorius pastebi, kad neretai įmonių vadovai lengvu mostu atsisveikina su netinkamu ar nepatinkančiu darbuotoju ir taip daro labai didelę klaidą. Anot jo, pakeisti darbuotoją nauju yra lengviausia, tačiau gebėti dirbti su juo ir paskatinti jo motyvaciją bei geriausių savybių atsiskleidimą – čia jau gebėjimas. „Būtent stovykloje mes ir padėsime lyderiams suprasti kiekvieno skirtingo elemento žmogų, atskleidžiant ir paties lyderio stipriausias savybes“, – sako M. Vidugiris.

Pasak jo, neretai komandos motyvuojamos finansais, tačiau tikrasis motyvatorius yra moralinis komandos narių vertinimas ir komforto zonos sukūrimas. „Daugelyje Lietuvos įmonių vis dar vyrauja didelė atskirtis tarp vadovo ir jo komandos. Toks vadovas „vaikšto su bizūnu“ ir visiems įsakinėja. O kai bizūną paslėps, ar jo komanda jį seks toliau?“, – retorinį klausimą kelia M. Vidugiris. Tai lengviau taikyti žinant savo ir savo komandos narių elementus.

Tomas Lekavičius
Tomas Lekavičius

Visi žmonės nori siūlyti savo idėjas, išsakyti problemas, tačiau ne visi išdrįsta, be to, ir vadovas ne visada turi laiko ar noro juos išklausyti. „Į darbuotojus reikia žiūrėti kaip į resursus, o ne klaidingai galvoti, kad nepakeičiamų nėra. Motyvuoti darbuotojai gali įmonės sėkmę padidinti net kelis kartus“, – įsitikinęs vilnietis. Jam pritaria ir naujosios kartos lyderis Tomas Lekavičius: „Manau, niekas kitas taip puikiai ir nuosekliai ilguoju laikotarpiu neįkvepia darbuotojo, kaip suvokimas, jog jo darbas yra labai svarbus bei padeda kažkieno gyvenimą padaryti geresniu“, – mano su IT specialistais dirbantis T. Lekavičius. Pasak jo, kiekvienoje komandoje galima rasti kompromisą. Išvengti problemų dėl per glaudaus bendravimo su komanda gali padėti nusibrėžtos tam tikros ribos, o kaip bendraujama – priklauso nuo pačios organizacijos.

Susikalbėjimą lemia žinojimas

„MyHero!” įkūrėjas Ignas Bakėjus savo lyderystę pastebėjo dar vaikystėje. „Tikras lyderis savo veiklai atiduoda visą širdį ir rūpinasi kitų žmonių laime“, – mano Ugnies ir Vandens stichijoms priklausantis I. Bakėjus. Šiandien savo energija ir motyvacija jis įkvepia tūkstančius žmonių. Jam produktyviai dirbti su žmonėmis padėjo elementų savybių prisijaukinimas ir vertybių išgryninimas.

„Aš esu iš tų lyderių, kurie eina per įkvėpimą. Jeigu reikia – krentu su sportuojančiais žmonėmis kartu ant žemės. Jeigu matau, kad reikia paskatinimo – šalia rėkiu „tu gali, daryk“ ir žmonėms tai patinka. Būtent tokias savybes turi Ugnies elemento lyderiai“, – apie susikalbėjimą su komandos nariais pasakoja I. Bakėjus. Pasak jo, vieno elemento lyderis nebūtinai turi bendrauti tik su savo elemento žmonėmis. Jis mano, kad lyderiai turi būti lankstūs ir gebėti prisitaikyti. Dažniausiai skirtingų elementų žmonės nesusikalba, nes tiesiog nemoka išskirti ir sustiprinti savo elementui būdingų savybių.

Bakėjus Ignas
Bakėjus Ignas

Jam pritaria ir M. Vidugiris: jei matai pasaulį vienu kampu, o tavo komandos narys – kitu, galbūt verta pažiūrėti ir iš jo pusės, o tik tada priimti sprendimus. „Būtent savo elemento stiprybių panaudojimas komunikacijoje su komanda ir lemia lankstumą, gebėjimą prieiti ir prie kitų elementų žmonių. Kiekvienas žmogus gali savarankiškai dirbti su savo elemento savybėmis, tačiau tai tas pats, kas prisipirkti knygų ir mokytis plaukti“, – šypsosi lektorius.

Mažiau teorijos, daugiau praktikos – jau lapkričio 11-13 d. patyriaminiame savaitgalyje, Vilniuje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius