-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Populiariausias vartojimo kredito terminas – 24-60 mėnesių

Jau daugiau kaip metus laiko galiojantys naujieji atsakingo skolinimosi nuostatai kaip reikiant pakeitė visą smulkiųjų kreditų rinką. Jei dar visai neseniai dauguma smulkiųjų kredito bendrovių dažniausiai skolino vos kelių dienų ar savaičių laikotarpiui – šiandien populiariausi jau ilgalaikiai kreditai.
Paskola
Paskola / 123rf.com
Temos: 2 Paskola Kreditas

Kaip atskleidžia svetainės www.kreditus.lt surengta lankytojų apklausa – šiuo metu populiariausias vartojimo kredito terminas yra 24-60 mėnesių. Būtent tokiam laikotarpiui skolintis ketina 36,4% apklausoje dalyvavusiu respondentų. Taip išaugęs kredito terminas rodo, kad vartotojai yra linkę skolintis ne tik ilgesniam laikui, bet ir kur kas didesnes sumas.

Prieš kelis metus itin populiarūs buvę kreditai iki 30 dienų laikotarpiui, šiuo metu domina mažiau nei 10% besiskolinančiųjų (9,1% apklausoje dalyvavusių respondentų). Prie naujų vartotojų įpročių formavimo ženkliai prisidėjo ir patys kreditoriai, kuriems šiuo metu tiesiog neapsimoka skolinti itin trumpiems terminams. Pavyzdžiui, jei skolinatės 100 EUR trisdešimties dienų laikotarpiui, tai net taikant maksimalią palūkanų normą (šiuo metu tai 75% per metus), kreditoriui grąžinsite maždaug 101 EUR. Suprantama, kad su tokia pelno marža išgyventi yra itin sudėtinga, todėl smulkieji kreditoriai vis labiau skatina skolintis didesnes sumas, ilgesniam laikotarpiui.

www.kreditus.lt/Vartojimo kredito terminai
www.kreditus.lt/Vartojimo kredito terminai

3 iš 4 skolinasi ilgesniam nei vienerių metų periodui

Iš viso net 72,8% apklaustųjų nurodė planuojantys skolintis ilgesniam nei vienerių metų periodui. 27,5% nurodė, kad planuoja skolintis 12-24 mėnesiams, tai yra antras pagal populiarumą paskolos grąžinimo terminas. Apklausoje nebuvo detalizuojama, kokiems tikslams žmonės planuoja panaudoti gautus pinigus, bet ilgas laikotarpis reiškia, kad dauguma besiskolinančiųjų greičiausiai planuoja didelius pirkinius.

Vienodai norinčių skolintis itin trumpam ir itin ilgam laikotarpiui

Norinčiųjų skolintis ilgesniam nei 60 mėnesių laikotarpiui yra tiek pat, kiek ir trumpesniam nei 30 dienų terminui – 9,1% apklausoje dalyvavusių respondentų. Ilgas paskolos terminas yra palankus norintiems mokėti mažesnes periodines įmokas. Vis dėl to ilgas periodas turi ir trūkumų, grąžinant paskolą per ilgesnį periodą paprastai yra sumokama kur kas daugiau palūkanų. Taigi nors įmokos ir mažesnės, bet realiai už paskolą yra sumokama daugiau.

Konkuruoja su komerciniais bankais

Istoriškai Lietuvoje vartojimo kreditai buvo komercinių bankų pregoratyva, bet šiuo metu situacija keičiasi. Smulkieji kreditoriai paskolins ir automobilio įsigijimui, ir būsto remontui ar kelionei. Vartojimo kreditus komerciniai bankai dažniausiai suteikia 6-60 mėnesių terminui. Ilgesnis laikotarpis paprastai siūlomas tik perkant automobilį – iki 84 mėnesių. Dauguma smulkiųjų kreditorių taip pat šiai dienai turi minimalaus laikotarpio ribą (6 mėnesius), bet dažai net ir vartojimui skirtas paskolas teikia ilgesniam periodui nei komerciniai bankai.

Kitas smulkiųjų kreditorių privalumas prieš komercinius bankus yra lankstumas. Jau nieko nebestebina, kuomet pirmas kreditas yra suteikiamas nemokamai ar skolinantis siūloma nemokamai atidėti įmokas. Kredito besidairantys žmonės dažnai įvertina keletą bendrovių prieš priimdami sprendimą ir aukščiau išvardinti privalumai neretai paskatina skolintis iš mažųjų kreditorių.

Smulkieji kreditoriai su bankais varžosi ne tik siūlydami vartojimo kreditus, bet ir kitas labiau specializuotas kreditavimo paslaugas. Šiuo metu Lietuvoje veikia net kelios įmonės, siūlančios hipotekos (nekilnojamojo turto) paskolas. Alternatyvą bankų siūlomam automobilių lizingui taip pat galima rasti ir net rinktis iš keleto skirtingų pasiūlymų, tame tarpe ir atgalinio lizingo. Verta paminėti ir tarpusavio skolinimosi platformas. Pastarosios ne tik siūlo įvairiausius kreditus, bet ir siūlo klientams investuoti į suteikiamas paskolas, taip sukurdamas alternatyvą terminuotiesiems indėliams.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius