Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Trisdešimtyje Lietuvos viešųjų bibliotekų įvyks perversmas

Šiuo metu vykstantis projektas „Bibliotekos pažangai 2“ skatina Lietuvos viešąsias bibliotekas priartėti prie vietos bendruomenių ir jų problemų sprendimo. Pagrindinis projekto tikslas – sustiprinti Lietuvos bibliotekų gebėjimus tenkinti besivystančios bendruomenės poreikius ir įtvirtinti bibliotekas kaip tvarias bendruomenines institucijas, galinčias pagerinti Lietuvos žmonių gyvenimo kokybę. 2015 metų pradžioje Lietuvos viešosios bibliotekos sulaukė kvietimo teikti paraiškas projekto „Bibliotekos pažangai 2“ bibliotekų projektų daliniam finansavimui gauti. O jau visai netrukus bus paskelbtos trisdešimt Lietuvos viešųjų bibliotekų, kurios kartu su pasirinktais partneriais įgyvendins bendruomeninius projektus.
Naujoji Žirmūnų biblioteka
Biblioteka / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Lietuvos viešųjų bibliotekų pasiruošimas projektų teikimui

Dar prieš teikiant paraiškas daliniam finansavimui gauti, bibliotekų darbuotojai dalyvavo septyniomis skirtingomis temomis surengtuose mokymuose, kad įgytų ar pagilintų reikalingas kompetencijas projektų rengimui ir įgyvendinimui. Pasiruošimo etapas apėmė ir vietos bendruomenių problemų analizę, apklausų vykdymą ir informacijos rinkimą, siekiant užtikrinti pateikiamų paraiškų aktualumą konkrečiai vietos bendruomenei.

Iš viso buvo sulaukta net 57 paraiškų iš įvairių Lietuvos miestų ir miestelių bibliotekų. Pasak Lietuvos nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos Strateginių projektų plėtros skyriaus vedėjo ir projekto „Bibliotekos pažangai 2“ vadovo Eugenijaus Stratilatovo, projektų vertintojai buvo maloniai nustebinti, jog bibliotekos teikė paraiškas pasitelkdamos nevyriausybinio sektoriaus organizacijas, vietos savivaldos institucijas, verslo sektoriaus partnerius ar kitas bibliotekas. „Tai tik įrodo, jog bibliotekos supranta partnerysčių svarbą sėkmingam projektų įgyvendinimui“, – patikina E. Stratilatovas.

Bibliotekos žada transformaciją

Projektų paraiškose atsiskleidė bendra pozicija – bibliotekos pasiruošusios permainoms. Atsižvelgdamos į konkrečios bendruomenės poreikius, jos siūlo būdus, kaip biblioteka gali tapti ne tik patrauklesnė savo lankytojams, bet ir atnešti tiesioginę naudą savo vietos bendruomenei. Paraiškose minimos jaunų žmonių bedarbystės, senjorų ir atokesnių miestelių atskirties, jaunimo užimtumo ir panašios problemos, kurias paraiškas pateikusios bibliotekos žada sumažinti pasiūlydamos atitinkamas paslaugas. 

„Visos bibliotekos pasiruošusios pasitelkti inovatyvius metodus bendruomenių problemoms spręsti. Paraiškose pateikiamos labai skirtingos veiklos. Pavyzdžiui, įgyvendinant projektus bibliotekose planuojami kalbų, robotikos, 3D spausdinimo, sveikatinimo ir kiti mokymai, kurie apims skirtingas tikslines grupes – senjorus, jaunimą, šeimas ar socialinės rizikos grupes, - vardija E. Stratilatovas. – Mokymams puikiai pasitarnaus bibliotekose planuojamos įrengti kūrybinės dirbtuvės ir laboratorijos. Taip pat bibliotekose bus organizuojami renginiai ir paskaitos bendruomenei aktualiomis temomis, kurias pasitelkiant naujausias technologijas, tiesioginės transliacijos metu galės stebėti ir atokesnių filialų lankytojai. Kai kuriose bibliotekose atsižvelgiant į jų geografinę padėtį bus sukurtos laisvai prieinamos interaktyvios duomenų bazės ir platformos, siekiant vietos bendruomenes ir svečius artimiau supažindinti su krašto paveldu“.

Gavusios dalinį finansavimą Lietuvos viešosios bibliotekos taps pozityvių pokyčių savo bendruomenėse lyderėmis ir galės pasiūlyti netipinių paslaugų ir veiklų modernizuotose patalpose. Projektus bibliotekos įgyvendins iki 2016 metų vidurio, tačiau tikimąsi, kad prasidėjęs sėkmingas bibliotekų bendradarbiavimas su partneriais ir vietos bendruomene sustiprins jų tarpusavio ryšius, o bendros veiklos tęsis ir projektui pasibaigus.

 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius