Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Viena kortelė – daug skirtingų funkcijų. Kada tokia veiks Vilniuje?

Atsiskaitymo priemonėmis, su integruotomis papildomomis funkcijomis, gali būti ne tik įprastos debetinės ar kreditinės kortelės. Įvairias funkcijas galima įdiegti praktiškai į bet kokią kortelę, kad ir moksleivio pažymėjimą ar elektroninį viešojo transporto bilietą. Tačiau tokie projektai Lietuvoje iki galo nėra įgyvendinti. Kodėl susidarė tokia situacija?
Atsiskaitymas bekontakte kortele
Atsiskaitymas bekontakte kortele / Projekto partnerio nuotr.

Vilniaus miesto savivaldybė jau buvo suorganizavusi konkursą, kurio metu ieškojo galinčių į Vilniečio ar kitą panašią kortelę integruoti papildomas funkcijas. Planuota su tokia kortele suteikti daugiau galimybių miesto moksleiviams. Deja, projektas taip ir nebuvo įgyvendintas plačiu mastu. Ir ne dėl to, jog nebuvo sutvarkyti techniniai sprendimai – projektas tiesiog užstrigo biurokratiniuose koridoriuose.

„Paysera” yra paruošusi mokėjimo sprendimus tokiai kortelei. Planuota, jog Vilniečio ar kita kortelė taptų atsiskaitymo įrankiu mokyklų valgyklose. Mokiniams nebereikėtų nešiotis grynųjų pinigų. Tėvams tereikėtų tam tikra suma papildyti savo vaiko kortelę ir šis galėtų paprastai, naudojantis NFC (Near Field Communication) technologija, atsiskaityti vos priglaudęs tą kortelę prie specialaus skaitytuvo.

Tokia kortelė patogi ne tik moksleiviams, bet ir jų tėvams. Taip galima lengvai kontroliuoti, kiek vaikas išleidžia valgydamas mokyklos valgykloje, o, svarbiausia, ką joje perka. Tėvai galėtų būti užtikrinti, jog vaikas valgo sveikai ir neperka gausybės saldumynų ar kitų nepageidaujamų produktų. Tokia kortelė netgi suteiktų galimybę paprasčiau aptarnauti vaikus, turinčius skirtingas alergijas. Alergenus būtų galima užfiksuoti sistemoje ir atsiskaitant ja nebūtų galima įsigyti jų turinčių patiekalų.

Tėvams tereikėtų tam tikra suma papildyti savo vaiko kortelę ir šis galėtų paprastai, naudojantis NFC (Near Field Communication) technologija, atsiskaityti vos priglaudęs tą kortelę prie specialaus skaitytuvo.

Toks atsiskaitymas vieninga kortele taip pat padėtų sumažinti ir socialinę atskirtį – nemokamus pietus mokykloje valgantys vaikai taip pat turėtų korteles, kuriose būtų nustatytas tam tikras nemokamų pietų skaičius. Tad už maistą valgykloje jie atsiskaitytų, kaip ir visi kiti vaikai ir nebebūtų išskiriami.

Tiesa, nors kortelės įdiegimas mokyklose turėtų akivaizdžių pranašumų, šiam veiksmui priešinasi kai kurie maisto paslaugų teikėjai, aptarnaujantys sostinės valgyklas. Būtent dėl tokių teikėjų, kurie prieštarauja keleriems metams su savivaldybe pasirašytų sutarčių keitimui, projektas ir užstrigo. Greičiausiai tokiems tiekėjams yra patogūs grynieji pinigai, galbūt todėl, kad su jais apskaita gali būti vykdoma ne visada sąžiningai.

Nors projektas dideliu mastu taip ir nebuvo įgyvendintas, kai kurios mokyklos ir jų valgyklas aptarnaujančios įmonės ėmėsi tokių kortelių naudojimą diegti savarankiškai.

Jau visai netrukus specialiomis kortelėmis savo mokyklos valgyklose paprastai galės atsiskaityti Tarptautinės Amerikos mokyklos Vilniuje moksleiviai. Šios mokyklos bendruomenė pati inicijavo tokių kortelių įdiegimą, tad jos jau yra gaminamos ir netrukus turėti pasiekti moksleivių ir jų tėvelių rankas. Specialios tik šiai mokyklai skirtos kortelės bus susietos su mokėjimų sistemos „Paysera” sąskaitomis, kurias tėvai atsidarys nemokamai ir lengvai papildys lėšomis ar seks jų judėjimą.

UAB „Voverės”, aptarnaujanti Tarptautinės Amerikos mokyklos Vilniuje valgyklos lankytojus, viena pirmųjų įmonių, sutikusi dirbti su tokia sistema.

„Ieškojome efektyvaus ir greito mokėjimo sprendimo. Tokios kortelės įdiegimas naudingas tiek mums, tiek klientams, nes turime greitai aptarnauti didelius jų srautus. Be to, naudojant tokias korteles puikiai veikia grįžtamasis ryšys. Galime lengvai sekti užsakymų istoriją ir pagal ją planuoti tolesnius savo veiksmus. Galime sužinoti ne tik bendras tendencijas, bet ir kiekvieno individualaus kliento poreikius”, – sako UAB „Voverės” direktorius Linas Petrukaitis.

Su tokia kortele būtų galima ne tik atsiskaityti valgyklose, bet ir atrakinti specialias duris ar vartelius. Taip būtų užtikrinama, kad į mokyklą ar kitą įstaigą, kurioje naudojama kortelė, nepatektų nepageidaujami asmenys. Kartu tai galėtų būti ir viešojo transporto bilietų kortelė ar kortelė skirta miesto dviračių nuomai. Kažką panašaus dideliu mastu jau bandė įgyvendinti Elektroninio moksleivio pažymėjimo kūrėjai. Tačiau projektas taip ir nebuvo įgyvendintas iki galo.

Kadangi laukti, kol bus išspręstos biurokratinės kliūtys, gali tekti ilgai, pageidaujančios įsidiegti tokias korteles, gali pasekti Tarptautinės Amerikos mokyklos Vilniuje pavyzdžiu. „Paysera“ gali lengvai pritaikyti bet kurią kortelę atsiskaitymams ar įdiegti kitokius funkcionalumus.

„Paysera“ straipsnių ciklo tęsinį skaitykite kitą savaitę. Prieš tai buvusį ciklo straipsnį skaitykite čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius