-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Laimėjome kovą už skaidrumą viešųjų pirkimų srityje

Daugiau kaip po metų bylinėjimosi, Lietuvos Aukščiausiasis Teismas (LAT) paskelbė mūsų bendrovės pergalę ginče su Valstybinėmis ligonių kasomis (VLK) dėl viešojo pirkimo konkurso, susijusio su informacijos platinimo paslaugomis.

Konkurso ,,Socialinės aiškinamosios informacijos spausdinimo šalies laikraščiuose paslaugų pirkimas“ sąlygos pripažintos diskriminacinėmis, dirbtinai ribojančiomis konkurenciją. Iš Ligonių kasų Aukščiausiasis Teismas priteisė sumokėti mūsų bendrovei beveik 11,5 tūkst. litų. Aukščiausiojo Teismo nutartis yra galutinė, neskundžiama ir įsiteisėjo nuo jos priėmimo dienos.

Kreipėmės į LAT dėl Valstybinių ligonių kasų konkurse skelbtų diskriminacinių dalyviams sąlygų, kuriose, mūsų nuomone, be jokio pagrindo buvo sujungtas reikalavimas informaciją spausdinti lietuvių ir rusų kalba leidžiamuose dienraščiuose, be to, dienraštis turi turėti ir internetinį leidinio variantą. Viešųjų pirkimų įstatymo 25 straipsnio 2 dalyje nustatytus reikalavimus (konkurencijos ribojimo ir diskriminacijos draudimas) pažeidžia ir konkurso reikalavimas, kuriuo nurodoma, jog vidutinė dienraščio vieno numerio auditorija turi būti ne mažesnė kaip 15 proc. šalies gyventojų.

Konkurso sąlygų 22 punkte nustatytas draudimas tiekėjui sutarties vykdymo metu naudotis subrangovų pajėgumais taip pat nepagrįstai riboja tiekėjų konkurenciją. Bylos dalį dėl reikalavimo pripažinti negaliojančia VLK skelbto „Socialinės aiškinamosios informacijos spausdinimo šalies leidiniuose paslaugų pirkimo“ supaprastinto atviro konkurso sąlygų 22 punkto dalį, kuria nustatytas apribojimas remtis subrangovų pajėgumais vykdant sutartį, nutarta perduoti nagrinėti iš naujo pirmosios instancijos teismui.

Manome, kad mūsų pergalė teisme yra ir visos visuomenės pergalė, bandant stabdyti mokesčių mokėtojų lėšų neracionalų naudojimą. Šis laimėjimas galbūt padrąsins ir kitus viešųjų pirkimų procedūromis nusivylusius verslininkus savo teises ginti teisinėmis priemonėmis, nes iki šiol juos dažnai stabdė įsitikinimas, jog teismas, kaip valstybinė institucija, nepriims kitai valdžios institucijai nepalankaus sprendimo.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius