Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Austrijos teismas dėl klimato kaitos neleido Vienos oro uoste įrengti trečiojo kilimo ir tūpimo tako

Teismas blokavo Vienos oro uosto planus įrengti trečiąjį kilimo ir tūpimo taką, pareiškęs, jog dėl to padidėtų išmetamas šiltnamio efektą sukeliančių dujų kiekis.
Vienos oro uostas
Vienos oro uostas / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Toks sprendimas, pasak teisininkų, neturi precedento.

Austrijos federalinis administracinis teismas vėlų ketvirtadienio vakarą paskelbtame sprendime nurodė, kad „teigiami šio projekto aspektai negali pateisinti didelės papildomos su anglies dioksidu susijusios taršos“.

Dėl trečiojo kilimo ir tūpimo tako „gerokai“ padidėtų išmetamas šiltnamio efektą sukeliančių dujų kiekis, o tai prieštarautų vidaus ir tarptautiniams įsipareigojimams mažinti tokių dujų išmetimą, nurodoma sprendime.

„Oro uosto galimybės išmetamą CO2 kiekį sumažinti savo priemonėmis (pavyzdžiui, įrengiant saulės baterijų plokštes ir savo transporto priemones pakeičiant elektromobiliais) buvo nepakankamos“, – pažymėjo teismas.

„Kiek žinau, tai, kad klimato apsauga buvo panaudota kaip argumentas konkrečiam planui blokuoti, yra unikalus atvejis“, – dienraščiui „Die Presse“ pareiškė oro uosto teisininkas Christianas Schmelzas.

Tuo tarpu Linco universiteto Aplinkosaugos teisės instituto vadovė Erika Wagner šį sprendimą pavadino istoriniu.

Oro uostas, kuris 2016 metais aptarnavo 23 mln. keleivių ir kuris įrengti trečiąjį kilimo ir tūpimo taką siekia jau dešimtmetį, pareiškė, jog skųs šį sprendimą, galbūt Austrijos aukščiausiajame teisme.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius