-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Bevizis režimas kaliningradiečiams atvertų svajonių atostogas Lietuvoje

Kaliningradiečiai, Rusijai susitarus su Lenkija dėl supaprastinto sienos kirtimo, traukia aplankyti kaimyninės šalies. Apgailestaujama, kad kelionės į Lietuvą vis dar pernelyg varginančios – niekaip nepavyksta susitarti dėl bevizio režimo.
Kaliningradas
Kaliningradas / Aurelijos Kripaitės/15min.lt nuotr.

„Lietuva, ypač jos pajūris, mums kelia nemažai prisiminimų. Neseniai buvome Trakuose. Labai ten patiko. Dėl supaprastinto sienos kirtimo jūsų šalis tik išloštų“, – teigė Kaliningrade pakalbinti sutuoktiniai Natalija ir Jevgenijus, atvykę iš Maskvos. 

Aurelijos Kripaitės/15min.lt nuotr./Natalija ir Jevgenijus
Aurelijos Kripaitės/15min.lt nuotr./Natalija ir Jevgenijus

Kaliningrado gyventojai tikino, kad į Lietuvą jie trauktų ne tik krašto pažinti. „Lietuvoje yra žymiai pigiau, ypač drabužiai. Kainos gerokai skiriasi“, – teigė dviejų mažamečių vaikų mama Olga.

„Bevizis režimas būtų naudingas tiek Lietuvai, tiek Kaliningradui. Supaprastinus sienos kirtimą turizmas pagyvėtų abejose šalyse“, – teigė turizmo agentūros Kaliningrade „Baltma Turs“ vadovė Tatjana Afimova.

Skaičiuojama, kad Lietuvą per metus aplanko per 300 tūkst. turistų. Statistikos departamento duomenimis, rusai dažniausiai apsistodavo ir mūsų viešbučiuose. Praėjusiais metais Lietuvos viešbučiuose ir kitose apgyvendinimo įstaigose apsistojo 1,1 mln. užsieniečių. Iš jų – 214 tūkst. rusų, 145 tūkst. vokiečių, 127 tūkst. lenkų ir 117 tūkst. baltarusių.

Lietuva ir Rusija dar 2009-ųjų sausį buvo suderėjusios pirminį susitarimą dėl vietinio eismo per sieną su Kaliningrado sritimi tekstą. Tačiau Rusijos atstovai, pareiškę, kad susitarimas, apimantis 30–50 km pasienio zoną, jų netenkina, pasitraukė iš derybų.

Pajūrio verslininkai ir Klaipėdos apskrities savivaldybių vadovai parengė kreipimąsi į šalies vadovę Dalią Grybauskaitę, kad būtų susitarta dėl bevizio režimo tarp Lietuvos ir Kaliningrado. Anot Neringos mero Dariaus Jasaičio, Lietuvos pajūris, supaprastinus sienos kirtimo tvarką, tik išloštų.

Pasak T.Afimovos, įvedus bevizį režimą, turistai galėtų iš naujo atrasti maršrutą Klaipėda-Kaliningradas-Gdanskas.

Aurelijos Kripaitės/15min.lt nuotr./Kaliningradas
Aurelijos Kripaitės/15min.lt nuotr./Kaliningradas

 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius