Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Eurokomisaras Algirdas Šemeta susirūpinęs dėl TIR sistemos pakeitimų Rusijoje

Eurokomisaras Algirdas Šemeta, atsakingas už mokesčius ir muitus, teigia, kad yra susirūpinęs dėl „TIR Carnet“ sistemos pakeitimų Rusijoje. Pasak jo, iš Rusijos reikalaujama aiškumo dėl nacionalinės Rusijos tranzito garantijų sistemos, kuri įsigalios gruodžio 1 dieną.
Algirdas Šemeta
Algirdas Šemeta / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

„Esu ypač susirūpinęs dėl vykstančių Rusijos tranzito sistemos pakeitimų. Europos Komisija šiuo klausimu su Rusija ir tarptautinėmis organizacijomis dirba jau nuo vasaros. Komisijos pastangomis naujų priemonių įgyvendinimas jau du kartus buvo atidėtas. Mūsų pagrindinis tikslas, kad prekyba su Rusija vyktų sklandžiai. Europos Komisija, man pavaldūs pareigūnai ir aš asmeniškai siekiame, kad šis tikslas būtų įgyvendintas“, – BNS trečiadienį teigė A.Šemeta.

Pasak jo, Europos Komisija reikalauja aiškumo dėl Rusijos diegiamos sistemos.

„Mes reikalaujame iš Rusijos aiškumo ir tarptautinių susitarimų laikymosi, kad bet kokie pakeitimai nepablogintų prekybos sąlygų tarp Rusijos ir Europos Sąjungos. Atsiradus kliūtims, prašau prekybininkus ir vežėjus nedelsiant informuoti muitinės administraciją Lietuvoje“, – tikino Europos Komisijos atstovas.

Rusijoje nuo gruodžio 1 dienos TIR knygelės keičiamos nacionaline garantijų sistema. Pasak nacionalinės vežėjų automobiliais asociacijos „Linava“, Lietuvoje prekiaujančios TIR knygelėmis, nepaisant Rusijos teiginių, kad šių knygelių nebereikės, jas vis vien teks pirkti, nes kertant Europos Sąjungos sieną be jų, kiltų problemų įforminti krovinius.

TIR knygelių kaina Lietuvoje siekia nuo 152 litų iki 259 litų, o Rusijos garantijų sistema vežėjams turėtų kainuoti nuo 50 iki 150 eurų (nuo 172 litų iki 517 litų).

Nuo lapkričio 12 dienos naujoji garantijų sistema vežėjams įsigaliojo centrinėje Rusijoje – aplink Maskvą, o nuo 19 dienos ji turėtų įsigalioti pasienyje su Latvija bei Estija. Nuo gruodžio 1 dienos sistema ims galioti visoje Rusijoje, taip pat ir Karaliaučiaus srityje. Muitinės departamentas BNS patvirtino, kad iš Rusijos yra gavęs pranešimą, jog sistema galutinai įsigalios gruodį.

Lietuvos vežėjai krovinius į Rusiją paprastai gabena per Latvijos ir Baltarusijos teritorijas.

TIR knygelė yra tarptautinė garantija, kad ją turinčiam asmeniui padarius pažeidimą, IRU apmokės šalies, kurioje buvo nustatytas pažeidimas, reikalaujamą atlyginimą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius