-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Įtūžęs naujasis susisiekimo ministras nesusitaiko su J.Narkevičiaus dovanėle: žada pokyčių geležinkelių valdyboje

Paskirtasis susisiekimo ministras Marius Skuodis pranešė, kad įneš pokyčių valstybės valdomų „Lietuvos geležinkelių“ valdyboje. Taip jis reagavo į nueinančio ministro Jaroslavo Narkevičiaus sprendimą paskutinėmis kadencijos dienomis patvirtinti naujos sudėties valdybą ateinantiems ketveriems metams.
Marius Skuodis
Marius Skuodis / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Naujosios valdžios pasipiktinimą sukėlė J.Narkevičiaus praėjusios savaitės sprendimas paskirti „Lietuvos geležinkelių“ valdybą.

Susisiekimo ministerijos pranešime rašoma, kad nauja valdyba skiriama pasibaigus senosios kadencijai.

Šiuo metu veikiančios valdybos kadencija baigsis šių metų gruodžio 14 dieną.

Atvirai pasakysiu, toks palikimas man nemalonus.

Naujai ketverių metų kadencijai nepriklausomais valdybos nariais paskirti žmogiškųjų išteklių specialistas Gediminas Vyšniauskas, verslininkai Valdas Tekorius ir Vygantas Sliesoraitis, aviacijos verslo konsultantas Arijandas Šliupas ir dabartinės „Lietuvos geležinkelių“ valdybos narys Matsas Hansonas.

Susisiekimo ministerija į valdybą delegavo buvusį Seimo narį Virgilijų Poderį ir ministerijos vyriausiąjį patarėją Henriką Surovičių.

15min jau praėjusią savaitę aprašė dalį būsimųjų valdybos narių spalvingomis biografijomis.

Pokyčių bus

Šią savaitę susisiekimo ministru paskirtas M.Skuodis piktinosi J.Narkevičiaus sprendimu nelaukti tarpuvaldžio pabaigos.

„Atvirai pasakysiu, toks palikimas man nemalonus, – 15min sakė politikas. – Paskutinėmis dienomis priimtas toks strateginis sprendimas su palikimu naujai vadovybei yra mažų mažiausiai nekorektiškas“.

Dabar ekonomikos viceministru dirbantis M.Skuodis tvirtino, kad daugelį sprendimų ministerijos darbuotojai derina su paskirtąja ministre Aušrine Armonaite ir tai galėtų būti pavyzdys J.Narkevičiui, kaip dirbti.

15min nuotr./„Lietuvos geležinkeliai“
15min nuotr./„Lietuvos geležinkeliai“

Jis tvirtino sulaukiantis „įvairių signalų“ apie valdybos narių atranką, todėl žada konkurso auditą. Jo metu būtų įvertinta, kokie kandidatai dalyvavo atrankoje, kokios savybės buvo vertinamos, kokiais motyvais atrinkti valdybos nariai.

Susisiekimo ministerija 15min anksčiau nurodė, kad kadangi atrankos į valdybą procedūros užtrunka apie 3-4 mėnesius, konkursas buvo paskelbtas rugpjūčio pabaigoje.

Atrankos pokalbiai su kviestinais kandidatais vyko spalio 9 ir 12 dienomis.

Atrinkus valdybos narius, J.Narkevičius kreipėsi į teisėsaugos institucijas dėl duomenų apie jų reputaciją, o paskutinius atsakymus gavo lapkričio 30 dieną.

J.Narkevičiaus atstovai nurodė, kad jis neturėjo galimybių sulaukti naujo ministro atėjimo, nes sprendimą dėl kandidato į valdybą skyrimo turėjo priimti per penkias darbo dienas nuo teisėsaugos institucijų atsakymų gavimo dienos.

Ar M.Skuodis keis valdybos narius? Apie paskirtus penkis nepriklausomus specialistus būsimasis ministras kalba aptakiai.

„Nueinančio ministro sprendimas paskirti nepriklausomus valdybos narius kenkia jiems patiems, čia subtili situacija. Mano interesas, kad profesionalai šioje vietoje iš reputacijos pusės nenukentėtų“, – kalbėjo M.Skuodis.

Arno Strumilos / 15min nuotr./Marius Skuodis
Arno Strumilos / 15min nuotr./Marius Skuodis

O kaipgi Susisiekimo ministerijos deleguoti V.Poderys ir H.Surovičius?

„Aš manau, kad neišvengiamai pokyčių bus“, – atsakė paskirtasis ministras, bet daugiau nieko nedetalizavo.

Ar V.Poderiui priklausytų alga?

Savotiškos V.Poderio paskyrimo aplinkybės praėjusią savaitę kėlė klausimą, ar jis būdamas valdybos nariu apskritai gaus darbo užmokestį.

Paprastai būna taip, kad ministerijų deleguojami valstybės valdomų įmonių valdybų nariai būna pačių ministerijų darbuotojai, tad ir gauna algą iš savo darbovietės.

Šiuo atveju V.Poderys nėra Susisiekimo ministerijos darbuotojas, o „Lietuvos geležinkeliai“ nemoka atlyginimo ministerijos deleguotiems valdybos nariams, tuo tarpu nepriklausomiems – moka, 15min yra patvirtinęs įmonės atstovas Tomas Digaitis.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Virgilijus Poderys
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Virgilijus Poderys

Vis dėlto Susisiekimo ministerija 15min patvirtino, kad algą galima skirti visiems valdybos nariams, išskyrus atvejus, kai jie yra valstybės tarnautojai ar valstybei atstovaujančios institucijos darbuotojai.

Tai reikštų, kad V.Poderys pretenduotų į atlyginimą, o tai kaip vienintelė „Lietuvos geležinkelių“ akcininkė spręs pati ministerija.

Anot jos, naujos „Lietuvos geležinkelių“ valdybos narių apmokėjimo už darbą klausimas bus sprendžiamas pasibaigus dabartinės valdybos kadencijai, taigi po gruodžio 14 dienos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius