-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Norvegijos policininkų nacionalinis šėlsmas: lietuviai vežėjai kišami į areštines, emigrantus pasiekia išdraskytos siuntos

„Negaliu susisiekti su sūnumi – jį turbūt vėl uždarė. Norvegijoje darosi neįmanoma dirbti – ten žmonės suiminėjami be jokios priežasties“, – 15min.lt guodėsi kaunietis Arvydas Velička.
Siuntos
Siuntos / Andriaus Ufarto/BFL nuotr.

Jo 22 metų sūnus Andrius Velička yra įkūręs siuntų pervežimo iš Lietuvos į Norvegiją įmonę „Nortlita“.

Susisiekti su Andriumi kelias dienas nepavyko ir mums. Galų gale prisiskambinus į mobilųjį telefoną A.Velička patvirtino: jis su drauge vėl atsidūrė Norvegijos policijos pareigūnų akiratyje ir keliolika valandų praleido areštinėje.   

Po 16 valandų atsiprašė ir paleido

„Norvegų policininkai paaiškino gavę pranešimą, kad mes važiuojame labai lėtai ir vingiuotai – esą vairuotojas girtas. Tačiau, jei taip, kodėl jie man net alkotesteriu pasitikrinti nepasiūlė?“ – svarstė A.Velička.

Krovinių gabenimo verslu užsiimantis kaunietis pasakojo maždaug kas antrą savaitę susiduriantis su Norvegijos pareigūnų išpuoliais.

Vaikinas apskaičiavo, kad dėl to jau patyrė apie 10 tūkst. litų nuostolių: ilgų patikrinimų metu ne tik gaištamas laikas – nukenčia ir siuntos.  

Pareigūnai paaiškino gavę pranešimą, kad mes važiuojame labai lėtai ir vingiuotai – esą vairuotojas girtas. Tačiau, jei taip, kodėl jie man net alkotesterio nepasiūlė?

„Policija mus sustabdo, motyvuodama, kad tai – eilinis patikrinimas, įtariant, kad galime vežti vogtų daiktų, kontrabandos, narkotikų ir t.t. Tačiau tie patikrinimai vykdomi kiekvieną kartą. Mes išvažiuojame į Lietuvą, iš naujo pasikrauname, grįžtame į Norvegiją ir vėl esame krečiami. Jau metus laiko jie nieko nerado, bet vis tiek kaskart tikrina“, – kalbėjo A.Velička.

Susidūrimas su policija trunka ilgiau nei krovinius tikrinant muitinės pareigūnams.

„Muitinėje patikrinimas trunka apie pusvalandį, o Norvegijos policija mus sulaiko net 16-ai valandų“, – palygino „Nortlita“ vadovas.

Muitinės dep.nuotr./Siunta įvertinta beveik 130 tūkst. litų.
Muitinės dep.nuotr.

Būtent tiek laiko areštinėje A.Velička praleido praėjusių metų gruodį – prieš pat Kalėdas: „Buvau sulaikytas viename mieste, o automobilį patikrai nuvežė į kitame mieste esantį komisariatą. Išdraskė siuntas, sugadino daiktų ir nieko blogo neradę po 16-os valandų paleido, atsipirkdami atsiprašymu. Tiesa, dar ant popierėlio nupiešė planą, kur yra traukinių stotis. Sako, kai išlipsi, tavo mašina bus ten.“

Užkliuvo ir krovinys, ir vežėjų automobilis

Praėjusi savaitė Norvegijoje A.Veličkai vėl buvo kupina nuotykių. Kelyje sunkvežimį su kroviniu sustabdžiusiems pareigūnams įtarimų sukėlė gabenamas keturratis – gal vogtas?

„Klientas jį iš JAV parsisiuntė į Lietuvą ir paprašė atgabenti į Norvegiją. Pateikėme originalius amerikietiškus dokumentus su tiek apsaugų, kad jų tikrai nepadirbsi, tačiau policijai to neužteko: aš ir šįkart kartu važiavusi draugė buvome sulaikyti dviem parom – per tą laiką valgyti gavau bandelę ir sulčių“, – pasakojo A.Velička.

Pateikėme originalius amerikietiškus dokumentus su tiek apsaugų, kad jų tikrai nepadirbsi, tačiau policijai to neužteko.

Negalėdami prikibti prie krovinio pareigūnai vis tiek rado, kaip pamokyti lietuvius: nuėmė automobilio numerius ir liepė techninę apžiūrą atlikti Norvegijoje.  

„Lietuvoje atliktume, o ten – tikrai ne, nes norvegai kabinėjasi prie visko. Pavyzdžiui, Lietuvoje nekiltų problemų, jei keleivio pusėje būtų įskilęs stiklas ar automobilis būtų parūdijęs, tačiau Norvegijoje tai jau dideli trūkumai. Mes juk netvarkome mašinos po kiekvieno reiso: meistrai pažiūri, kad kelyje nesulūžtų – ir važiuojam“, – aiškino A.Velička, atgautus krovinius išvežiosiantis skolintu sunkvežimiu.

Išbrokuotas „Nortlitos“ automobilis, kuriuo lietuviai įvažiavo į Norvegiją, šįkart Lietuvą pasieks kaip krovinys.

Elgiasi kaip su nusikaltėliais?

A.Velička kaltina norvegus lietuvių diskriminacija.

„Jie nusistatę prieš imigrantus, todėl trukdo mums dirbti. Įsivaizduokite, mus tris kartus nubaudė už tą patį pažeidimą – iš viso turime sumokėti 6 tūkst. kronų (2 400 Lt): išrašė baudą už viršsvorį ir palinkėjo gero kelio. O po 50 km vėl dėl to paties sustabdė kiti pareigūnai“, – stebėjosi verslininkas.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Veidrodžiai ant kalvos šalia Rjukano miestelio
AFP/„Scanpix“ nuotr.

Žmonių, krovinių ir siuntų pervežimu užsiimančios bendrovės „Kelpa“ telefonu atsiliepęs Edgaras Paškevičius paaiškino, kad įmonė priklauso ne jam, o broliui – Tomui Paškevičiui, kuris tuo metu buvo susitikime.

Tačiau E.Paškevičius prisipažino puikiai žinąs Norvegijos policijos darbo metodus: „Jie nesiskaito su žmonėmis. Muitinė – dar nieko. Sustabdo, tikrina, o policija iš karto elgiasi kaip su nusikaltėliais.“

Apsupa ir sustabdo už nieką

Norvegijos policijos komisariato vienutėje E.Paškevičius daugiausia yra praleidęs dvi paras.

„Gavau sumuštinį ir pieno. Tačiau blogiausia, kad niekam neleidžiama paskambinti, todėl artimieji nežino, kur dingai. Neradę, prie ko prikibti, išleidžia, pasakę: „Atsiprašom už sutrukdymą“, – prisiminė vaikinas.

Estų jie neliečia, nes jie gerą reputaciją užsitarnavę, o lietuviai – labai blogą.

Jis pasakojo, kad policija vežėjus apsupa ir sustabdo „už nieką“. Pretekstas – patikrinimas.

„Krepšius išdrasko. Vienas policininkas pasakė: „Čia jums – ne Lietuva, mes darome savo darbą“, – citavo norvegų policininką E.Paškevičius, savo kailiu patyręs, ką reiškia būti surakintam antrankiais.

E.Paškevičius mano, kad padidintas dėmesys lietuviams skiriamas dėl prastos mūsų tautiečių reputacijos: „Estų jie neliečia, nes jie gerą reputaciją užsitarnavę, o lietuviai – labai blogą. Jei norime dirbti, turime kentėti. Bandėme rašyti skundą, tačiau mums niekas į jį net neatsakė.“

Kliūna ne tik lietuviams, bet ir lenkams

„Dažniausiai tikrina tuos, kurie nekaltai atrodo, bet kažką daro. Mūsų automobiliai žymėti įmonės logotipais, per savaitę į Norvegiją važiuoja dvi trys mašinos, todėl po kelių patikrinimų pareigūnai įsitikino, kad nevežame kontrabandos“, – pasakojo nenorėjęs prisistatyti bendrovės „AJ paslaugos“ atstovas.

Tiesa, jis neslėpė, kad patikrinimų vis dar pasitaiko. Jo nuomone, lenkai ir lietuviai neatsitiktinai pakišti po Norvegijos pareigūnų didinamuoju stiklu.

„Alkoholis ir tabakas ten – deficitas, todėl žmonės šių dalykų daugiausia ir veža. Būkime atviri: daugiausia kontrabandos atranda pas lietuvius“, – konstatavo vyriškis.

Nori dirbti – teks prisitaikyti

Smulkių ir vidutinių vežėjų asociacijos atsakingasis sekretorius Sigitas Žilius 15min.lt sakė vežėjų skundų dėl trukdžių siuntas ir krovinius gabenant į Norvegiją negirdėjęs.  

Mes tikrai nemanome, kad galėtume pakeisti vidines Norvegijos taisykles, todėl, norint čia dirbti, tenka paklusti vietos įstatymams.

Užtat informacijos apie tai turi Lietuvos ambasados Norvegijos Karalystėje komercijos atašė Aleksandras Laurinavičius.

„Teko girdėti nusiskundimų iš verslininkų, kad būna patikrinimų ir tai sukelia tam tikrų nepatogumų. Tai suprantama, nes verslininkai visada nori kuo greičiau sutvarkyti reikalus. Tačiau Norvegijos teisėsaugos pareigūnai veikia pagal šalies įstatymus. Mes tikrai nemanome, kad galėtume pakeisti Norvegijos taisykles, todėl, norint čia dirbti, tenka paklusti vietos įstatymams“, – aiškino A.Laurinavičius.  

Jis įsitikinęs, kad lietuviai nėra diskriminuojami: „Gal kiek daugiau dėmesio skiriama naujosioms ES šalims: ne tik Lietuvai, bet ir Lenkijai, galbūt kitoms Baltijos valstybėms. Tačiau Lietuvos tikrai neišskirčiau.“

Gyvenate užsienyje? Norite pasidalinti savo įdomia istorija? Parašykite ikrauk@15min.lt.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius