Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Pabėgėlius į Europą vežantys nusikaltėliai uždirba šimtus milijonų eurų

Pabėgėlių transportavimas į Europą nusikaltėliams padeda uždirbti milijonus dolerių, o pastaruoju metu jiems net nebesvarbu, ar žmones į Europą nuveš gyvus, ar ne, „Die Presse“ straipsnį cituoja „Inopressa“.
Pabėgėliai braunasi pro dygliuotą vielą bando patekti į Vengriją
Pabėgėlius į Europą vežantys nusikaltėliai uždirba šimtus milijonų eurų / „Scanpix“/AP nuotr.

„Tokių pavojingų kelionių planavimas dažniausiai prasideda internete, o jų reklama primena kvietimą į kruizą laivu: Turkija–Libija–Italija už 3,8 tūkst. dolerių, Alžyras–Libija–Italija už 2,5 tūkst. dolerių. Tiek pat kainuos kelionė į Italiją ir iš Sudano. Jeigu kyla klausimų, organizatoriai visada pasiekiami per „Skype“, „Facebook“ arba „Whatsapp“, – pasakoja „Die Presse“ žurnalistės.

VIDEO: Pabėgėliai Koso saloje

Nusikaltėliai pabėgėlius į Europą veža ne tik jūriniu keliu – pastaruoju metu labai populiarius maršrutas per Balkanus. Tokios vežimo paslaugos neseniai pradėtos siūlyti per socialinius tinklus, didelėms migrantų grupėms taikomos nuolaidos.

Paslaugų paklausa labai didelė: nuo metų pradžios į Europą patraukė apie 340 tūkst. pabėgėlių – dvigubai daugiau nei tuo pačiu laikotarpiu pernai.

Rekordinis pabėgėlių skaičius, žinoma, lemia ir rekordinius pelnus. Pasirodo, kuo daugiau sienų Europoje užsidaro, tuo daugiau iš to galima uždirbti.

Nusikaltėlių grupuotės, kurios veža migrantus į Europą, vien Šiaurės Afrikoje pernai uždirbo 300-600 mln. eurų. O šiemet, išaugus migrantų skaičiui, ir pelnas turėtų būti didesnis.

Akivaizdu, kad nelegalų vežimas į Europą pamažu virsta profesionalų užsiėmimu. Tai yra santykinai pelninga veikla, kurioje rizikuoti tenka mažai, todėl pritraukia vis daugiau nusikaltėlių.

Savo dalį atsiriekia ir teroristinės organizacijos, pavyzdžiui, „Islamo valstybė“, kuri iš pabėgėlių vežimo užsidirbo apie 323 mln. dolerių.

Šiame versle yra aiški hierarchija: vieni verbuoja naujus klientus, kiti pasirūpina trasportu, treti atsako už finansinius klausimus. Dažniausiai vienai nusikalstamai grupuotei priklauso kelios dešimtys žmonių. Į policijos rankas pakliūva tik nedidelės žuvys, kurioms greitai randama pamaina. 

Dažniausiai pervežimais užsiima socialiai remtini žmonės iš, pavyzdžiui, Vengrijos ar Serbijos. Šių paslaugų paklausa yra itin didelė.

Pastaraisiais metais daug kas pasikeitė. Anksčiau, pavyzdžiui, į Europą buvo vežamos nedidelės grupelės žmonių, o dabar jie keliauja dešimtimis – įprastai vieną grupę pabėgėlių sudaro 40-50 žmonių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius