Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Planuoja priversti miškų savininkus susimokėti už sudarkytus kelius

Prieš numatomą įvesti 5 proc. pajamų mokestį už parduotą medieną prie Seimo protestavo miškų savininkai. Pasak įstatymo pataisų rengėjų dabar tik urėdijos, kurios valdo valstybės miškus, atlieka tuos darbus. Tad norima, kad prie to prisidėtų ir privačių miškų savininkai.
Avarijos vietoje Vilniuje, netoli Salininkų
Miško kelias. / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Urėdijos pernai 20 mln. litų skyrė keliams remontuoti, šiemet tam esą prireiks dar daugiau lėšų. Pasak įstatymo pataisos rengėjų, tais pačiais miškų keliais naudojasi ir  privatininkai. Be to, urėdijos moka žymiai didesnius mokesčius, o iš privačių miškų surenkama tik  15 proc. gyventojų pajamų mokesčio. Todėl siūloma įvesti papildomą 5 proc. mokestį už parduotą medieną.

Pinigai bus pervedami į fondą miško keliams tvarkyti, priešgaisriniams įrenginiams, sausinimo sistemoms. Tačiau prieš numatomą naują mokestį protestuoja miškų savininkai.

Kur tie pinigai nueina, neaišku...

„Dar paims  5 proc. tai iš viso – penktadalis pajamų bus atimta atsieit  miškų keliams tvarkyti, o juk mokam už benziną. Kur tie pinigai nueina, neaišku“, – piktinasi mišką turintis Stasys Stonkus.

Miškų savininkų asociacijos pirmininkas Algis Gaižutis taip pat nepritaria naujai tvarkai.

„Jei bus įvestas šis mokestis, darbai miškuose stos, pramonei nebus tiekiama mediena. Smulkesni savininkai visai nustos darbus vykdyti, o stambios  bendrovės svarsto keltis į Latviją ar Estiją, kur geriau su mokesčiais“, – sąlygas lygina A. Gaižutis.

Seimo Aplinkos apsaugos komiteto pirmininkas Algimantas Salamakinas sako, kad 5 proc. mokestis nėra didelis, o miško savininkai taip pat turi prisiimti atsakomybę.

„Maždaug  2012 m. A. Kubiliaus Vyriausybė priėmė Miškų plėtros strategiją, ir jie numatė nuo 2015 m. įvesti 10 proc. mokestį, o nuo 2020 m. – 20 proc. Mes siūlom tik 5 proc. Jei žmogus nekirto miško,  tai ir jokio mokesčio nemokės, o jei iškirto, sudarkė kelią, tai turi prisidėti ir tą kelią suremontuoti“, – įsitikinęs A. Salamakinas.

Pasak komiteto vadovo, įstatymo pataisas, numatančias papildomą 5 proc. mokestį nuo gautų pajamų už parduotą mišką, Seimas turėtų svarstyti šį ketvirtadienį.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius