Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Turkijos prisijungimas prie geležinkelių projekto „Vikingas“ Lietuvos verslui atvers naujų galimybių

Lietuvos prezidentė Dalia Grybauskaitė po susitikimo su Turkijos prezidentu Abdullah Gulu sakė, kad Turkija prisijungs prie geležinkelių projekto „Vikingas“, tai atvers daugiau galimybių ir Lietuvos verslui. Valstybių vadovai susitikime taip pat aptarė Lietuvos ir Turkijos verslo ryšių stiprinimo bei Turkijos narystės Europos Sąjungoje (ES) galimybes.
Turkijos prezidentas Abdullahas Gulu ir Lietuvos prezidentė Dalia Grybauskaitė
Turkijos prezidentas Abdullah Gulu ir Lietuvos prezidentė Dalia Grybauskaitė / Andriaus Ufarto/BFL nuotr.

„Lietuva ir Turkija bendradarbiauja ne tik dvišaliu pagrindu. Tai įrodysime tiek pasirašydami „Vikingo“ projektą, tiek ir bendradarbiaudami su verslininkais“, –  po susitikimo su Turkijos prezidentu sakė D. Grybauskaitė. – Svarbiausia aktualija – Turkijos kelias į Europą ir derybos dėl narystės. Lietuva yra pasirengusi padėti Turkijai ne tik atverti, bet ir pagreitinti derybų procesą. Europa Turkijai reikalinga ir Turkija reikalinga Europai.“

Turkijos prezidentas A.Gulas pabrėžė, kad šalių bendradarbiavimas tiek Lietuvai, tiek ir Turkijai leis geografiškai priartėti prie kitų prekybos regionų.

„Džiaugiamės, kad remiate mūsų siekį įstoti į ES ir tikime, kad ir toliau mus remsite.  Mūsų ekonomika plati didelė, o didelių šalių stojimo procesas visada būna skausmingas. Šiuo metu mums svarbu sėkmingai baigti derybų procesą. Tikime, kad jūsų pirmininkavimo metu bus atidaryti nauji derybų skyriai. Mums svarbūs dvišaliai santykiai, bendradarbiaujame ekonomikos ir verslo srityse. Rytoj dalyvausime verslo forume, pasirašysime supratimo memorandumą dėl „Vikingo“ konteinerio traukinio, tai svarbu, nes abi šalys turės geresnę prieigą prie didesnio geografinio arealo“, – sakė Turkijos prezidentas.

Vizito metu bus pasirašytas memorandumas dėl Turkijos dalyvavimo Baltijos ir Juodosios jūros regionus jungiančio geležinkelio projekto „Vikingas". Turkijai prisijungus prie šio projekto, Lietuva taptų Europos pietus ir šiaurę jungiančiu tiltu, sulauktų didesnio dėmesio ir investicijų iš Turkijos verslininkų.

Svarstomos kelios „Vikingo“ pratęsimo galimybės – vystyti jūrinio tranzito maršrutus tarp Turkijos ir Ukrainos per Juodąją jūrą arba sausumos maršrutą tarp Turkijos ir Ukrainos per Bulgariją ir Rumuniją.

Turkija yra viena populiariausių išvykstamojo turizmo šalių tarp lietuvių. Nuo šių metų birželio planuojamas naujas tiesioginis skrydis Vilnius–Stambulas, kuris dar padidintų turistų srautus iš Vilniaus į Lietuvą. 

„Versli Lietuva“ duomenimis, lietuviai į Turkiją eksportuoja prekių už 541 mln. litų,  eksportas į šią šalį išaugo daugiau nei ketvirtadaliu. Bendra abiejų šalių prekybos apyvarta siekė 961,2 mln. litų.

Pernai daugiau nei 40 proc. viso eksporto į Turkiją sudarė trąšos. Daugiausia eksportavo „Lifosa“, taip pat „Eurochem“.

Taip pat daug į šią šalį eksportuojama metalo laužo, javų, tabako, farmacijos prekių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius