-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Airija: miestai-vaiduokliai ir nekilnojamojo turto pardavėjų rojus, virtęs pragaru

Vienas iš didžiausių Europos Sąjungos finansinių rūpesčių šiuo metu yra padėtis Airijoje. Šalis, dar visai neseniai buvusi ekonomikos augimo pavyzdys, dabar atsidūrė ties prarajos riba. Geriausiai tai iliustruoja nekilnojamojo turto padėtis šioje šalyje.
Tušti namai Airijoje
Tušti namai Airijoje / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Šią savaitę Briuselyje rinkosi Europos Sąjungos Ekonomikos ir finansų ministrų taryba. Vienas pagrindinių klausimų buvo, kaip padėti ekonomikos krizę išgyvenančiai Airijai. Aukščiausi pareigūnai neslepia, kad jei grius Airija, grėsmė kils visai euro zonai. Sekmadienį pranešta, kad Airija kreipėsi dėl finansinės pagalbos, o šalies valdžia svarsto, kokių taupymo priemonių griebtis.

Dailymail.co.uk parengė reportažą apie Airijos nekilnojamojo turto padėtį, kuri geriausiai atspindi, kaip švytintis gyvenimas pamažu virsta desperacija. Modernių namų kvartalai, kuriuose teparduoti du būstai, sustojusios statybos – tai toli gražu ne išimtys, o niūri realybė.

Tuo metu, kai Airijos ekonomika šovė į viršų, nekilnojamasis turtas atrodė itin patraukli sritis. 2006 metais buvo pastatyta 93 419 naujų namų, tikintis, kad nekilnojamojo turto rinka tik augs. Bėda ta, kad atėjus krizei bankai nebenori skolinti pinigų, žmonės masiškai praranda darbus, o atlyginimai tik mažėja.

Žurnalistai rašo, kad namas, kurio vertė dar visai neseniai buvo apie 300 tūkst. eurų, dabar gali būti parduotas vos už 100 tūkst. eurų. Net ir patys konservatyviausi rinkos ekspertai mano, kad nekilnojamasis turtas į 2008 metų kainų lygį grįš ne anksčiau kaip 2020 metais.

Airijos žiniasklaida rašo apie vaiduoklių miestus – vietas, kuriose daugybė naujų pastatų, tačiau kuriose niekas negyvena. Tiesa, pateikiami visiškai skirtingi skaičiai, kiek tokių negyvenamų namų Airijoje yra. Vienais duomenimis – 300 tūkstančių, tačiau „Irish Times“ skelbia, kad pareigūnai tvirtina, neva tokių namų yra tik 23 tūkstančiai. „Šiaip ar taip, šie vaiduoklių miestai dar labai ilgai bus skaudus priminimas apie Airijos nuopolį“, – rašo žurnalistas.

Kaip ir daugelyje pasaulio šalių, dėl tokios padėties kaltinami tie patys – lengvų pinigų norėję gauti bankai, nekilnojamojo turto spekuliantai ir statybų bendrovės, nežmoniškai kėlusios kainas.

Tačiau daugeliui Airijoje svarbiau ne praeitis, o ateitis. Ji kol kas, deja, nėra labai šviesi. Net ir gavus Europos Sąjungos patikinimą, kad Airija gaus pagalbą, kurios prireiks, realybė tokia, kad jau dabar šalyje yra 450 tūkstančiai bedarbių, o 45 tūkstančiai žmonių, kurių daugelis yra aukštos kvalifikacijos darbuotojai, priversti emigruoti. Šalis, kuri buvo ekonominės sėkmės pavyzdys, dabar turės ieškoti naujų kelių į viršų.

Apleistų namų Airijoje nuotraukas galite pažiūrėti čia

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius