Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Ar darbo migrantai išgelbės Rusijos ekonomiką?

Rusija pripažino demografinių problemų, su kuriomis susiduria, rimtumą ir nutarė išleisti daugiau nei 1,5 trilijono rublių bei pamėginti išspręsti bent keletą jų.
Nelegaliai Lietuvoje dirbantys ir gyvenantys kinai patiria vergovę.
Dauguma Rusijoje dirbančių imigrantų yra menkai išsilavinę atvykėliai iš šalių kaimynių. / Eriko Ovčarenko/Scanpix nuotr.

Rusijos premjeras Vladimiras Putinas anksčiau vasarį pareiškė, kad jo Vyriausybė per ateinančius kelerius metus sieks stabilizuoti gyventojų populiaciją ties 143 mln. riba. Taip pat jis sakė norintis pailginti žmonių gyvenimo trukmę, pagerinti gimstamumo rodiklius ir įgyvendinti kompetentingą migracijos politiką, tačiau neįvardijo, kam bus išleisti minėti 1,5 mlrd. rublių, rašo BBC interneto svetainė.

Toks Rusijos Vyriausybės žingsnis yra atsakas į agentūros „Standard & Poor“ ataskaitą, kurioje teigiama, kad iki 2050 metų Rusijos populiacija sumažės nuo 140 mln. iki 116 mln. gyventojų, jeigu šalies valdžia nesiims reformų.

Ekspertai sutinka, kad darbo migracija galėtų būti viena iš pagrindinių priemonių, padėsiančių spręsti demografines Rusijos bėdas. Tačiau, kaip ir visame pasaulyje, darbo migracija negali būti vienintelis sprendimas, sakė Rusijos migracijos organizacijos projektų koordinatorius Dmitrijus Valantejus.

Migracijos veidas

Oficialūs statistiniai duomenys rodo, kad 2009 metais Rusijoje buvo išduota 2 mln. darbo leidimų užsieniečiams. Per devynis praėjusių metų mėnesius tokių leidimų išduota mažiau nei milijonas, arba 59 proc. Vyriausybės nustatytos kvotos.

Savo ruožtu Migracijos studijų centro direktorė Jelena Tiuriukanova skaičiuoja, kad iš tikrųjų Rusijoje šiuo metu galėtų dirbti apie 5 mln. užsieniečių. Tačiau ji įsitikinusi, kad Rusijos visuomenė nėra pasirengusi staigiam imigrantų antplūdžiui, net jeigu jo ir reikia dėl ekonominių priežasčių.

Dauguma Rusijoje dirbančių imigrantų yra menkai išsilavinę atvykėliai iš šalių kaimynių. Iki krizės apie 40 proc. jų dirbo statybose. Tačiau praėjusiais metais Rusijoje buvo pakeisti migracijos įstatymai – palengvintos įsidarbinimo procedūros aukštos kvalifikacijos specialistams.

Iš visų į Rusiją atvykstančių darbo migrantų ilgesniam laikui čia pasilieka tik ketvirtadalis. Dauguma atvykėlių siunčia pinigus gimtojoje šalyje likusioms šeimoms, tačiau tik nedaugelis atsiveža jas į Rusiją.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius