Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Ateitis naftos gavybos srityje kelia nerimą

2010 ir 2011 metai naftos gavybos srityje buvo išskirtiniai tuo, kad aptikta 10–15 mlrd. naftos barelių daugiau nei įprastai. Tačiau padidinti naftos atsargų nepavyko ir, sprendžiant pagal viską, to negalima tikėtis ir kitais metais.
Naftos kainos vėl pasiekė aukštumas
Nafta / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Temos: 2 Saudo Arabija Nafta

Aktualne.cz skelbia, kad prognozės ateinantiems metams daugiau nei pesimistinės.

Taip yra ir dėl to, kad pirminiai pranešimai apie rastos naftos kiekius dažniausiai vėliau nepasitvirtina. Pavyzdžiui, 2007 metų rugsėjį koncernas „Petrobras“ paskelbė, kad jūroje netoli Rio de Žaneiro rastas naftos telkinys, kuriame gali būti apie 40 mlrd. barelių naftos. Tačiau praėjusiais metais paskelbta, kad naftos ten – apie 8 mlrd. barelių.

Šis pavyzdys – tipiškas per pastaruosius 20 metų atrandamiems naujiems naftos telkiniams. Šiais metais svarbus naftos telkinys buvo aptiktas Argentinoje, tačiau, kaip paaiškėjo, naftos klode „Loma la Lata“ yra ne daugiau 740 mln. barelių naftos. Netoli Siera Leonės amerikiečių kompanija „Anadarko Petroleum“ aptiko apie 450 mln. barelių naftos. Abu šie telkiniai bus visiškai išnaudoti per 10–15 metų.

Naftos gavybos bendrovės pastaruoju metu daugiausia vilčių deda į Arktį, kur, manoma, yra apie penktadalis visų planetoje dar neatrastų naftos išteklių.

Šiuo metu pasaulio naftos ištekliai siekia apie 1,3 trln. barelių, nors pagal konservatyvesnes prognozes naftos gali būti apie 900 mlrd. barelių. Turint omenyje, kad įspūdingų naftos telkinių pastaruoju metu randama nedaug, o kasmet pasaulyje „juodojo aukso“ suvartojama apie 32 mlrd. barelių, ateitis šioje rinkoje išlieka labai neaiški.

Specialistai pažymi, kad dabar eksploatuojami naftos ištekliai didžiąja dalimi jau išnaudoti ir net tokios valstybės kaip Saudo Arabija nesiryžta didinti išgaunamos naftos apimčių. Viena iš išimčių – Irakas, kuris per 10 metų, pagal išgaunamos naftos kiekį, ketina pasivyti Saudo Arabiją. Ambicijas demonstruoja ir Brazilija, kuri nori tapti „Pietų Amerikos Kuveitu“. Tačiau šių šalių skaičiavimai yra tik preliminarūs ir nebūtinai demonstruoja realybę.

Septintajame praėjusio amžiaus dešimtmetyje pasaulyje kasmet naftos kloduose būdavo aptinkama apie 475 mlrd. barelių, dešimtajame dešimtmetyje – tai siekė jau 150 mlrd. barelių, o pirmąjį šių metų dešimtmetį – jau nepilnus 100 mlrd. barelių.

Šį dešimtmetį, pagal prognozes, kasmet vidutiniškai bus aptinkama apie 60 mlrd. barelių, dar po 10 metų apie 40 mlrd. barelių, dar po 10 metų – vos 25 mlrd. barelių.

Tiesa, dabartinių naftos išteklių pasauliui užteks mažiausiai 60 metų, net jeigu naujų klodų ir nebus randama. Tačiau naftos deficitas vis ryškės ir jau 2030 metais pasaulyje tai turėtų aiškiai pasijausti. Ekspertai prognozuoja, kad per 20 metų nafta gali pabrangti net 100 proc. ir vienintelė išeitis – sumažintas jos vartojimas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius