Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Atkirčiu Rusijos dujų monopoliui turėjęs tapti „Nabucco“ dujotiekis greičiausiai dienos šviesos neišvys

Kai penkių energetikos įmonių – OMV, „Mol“, „Bulgargaz“, „Transgaz“ ir „Botas“ – vadovai 2002 metais Vienoje vakarieniavo pasigėrėję Verdžio opera „Nabucco“, jie numatė 3300 kilometrų ilgio dujotiekį, kuris per metus pumpuotų 31 mlrd. kubinių metrų Azerbaidžano, Irako ir Turkijos dujų nuo Gruzijos ir Turkijos pasienio iki Austrijos, tačiau dabar ši vizija tolsta, rašo „Euobserver“.
Technologinės linijos
Dujotiekis / LD nuotr.

Dujos „Nabucco“ dujotiekiu turėjo pradėti tekėti 2014 metais. Projektas buvo sukurtas Rusijos importo iš Kaspijos jūros monopolio pažabojimui. Taip pat buvo siekiama taip sumažinti politinę Rusijos įtaką centrinėje ir rytinėje Europoje.

Tačiau per dešimt metų vizija pasikeitė. Naujasis projektas yra pavadintas „Nabucco West“, o pirminis variantas tituluojamas „Nabucco Classic“.

„Nabucco West“ turėtų būti 1300 kilometrų ilgio dujotiekis, kuris pumpuotų 10 mlrd. kubinių metrų dujų iš Azerbaidžano į Austriją. Dujos tekėti turėtų pradėti 2017 metais.

„Nabucco West“ konkuruoja su kitais dviem galimais pasirinkimais – galimybe plukdyti dujas iš Turkijos į Italiją („Tap“) arba iš Turkijos į Austriją („Seep“).

Dvi kompanijos, valdančios Azerbaidžano dujų išteklius (konsorciumą „Shah Dezin“), šių metų birželį turėtų nuspręsti, kuris projektas bus vystomas.

Pagrindinis Azerbaidžano konsorciumo „Shah Deniz“ akcininkas yra ta pati bendrovė, stovinti už „Seep“.

Bendrovės atstovas spaudai Toby Odone penktadienį „Euobserver“ aiškino, kad, bet kokiu atveju, pirminė „Nabucco“ idėja jau yra mirusi.

Tuo metu Europos Sąjunga vis dar tiki, kad „Nabucco West“ ar netgi „Nabucco Classic“ dujotiekis gali būti nutiestas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Užsisakykite 15min naujienlaiškius