Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Baltarusijos vyriausybė padidino augimo prognozę po Aliaksandro Lukašenkos kritikos

Baltarusijos vyriausybė padidino ekonomikos augimo prognozę 2012 metams, kai šalies prezidentas pažėrė kritikos ankstesniam variantui – tai matyti iš Aliaksandro Lukašenkos kalbos pasitarime antradienį.
Aliaksandras Lukašenka
Aliaksandras Lukašenka / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Siekdama suvaldyti sunkiausią per pastaruosius dešimt metų finansų krizę Baltarusijos vyriausybė kitais metais siūlė gerokai sumažinti emisinį ekonomikos kreditavimą, taip planuodama sulėtinti BVP augimą maždaug 1–1,5 proc. ir sumažinti infliaciją iki 19 procentų.

Iškritikavęs „pernelyg orientuotą į rinką“ vyriausybę A.Lukašenka pareikalavo išlaikyti spartų ekonomikos augimą.

„Man kelia didelį susirūpinimą tai, kad vyriausybė pernelyg susižavėjo rinkos reformomis ir mėgina pakeisti politiką, kurią patvirtino Baltarusijos parlamentas. Buvo vykdoma teisinga politika ir taip bus daroma toliau“, – antradienį sakė A.Lukašenka.

„Man žinoma, kad po to pokalbio buvo iš pagrindų peržiūrėti dokumentai, pateikti svarstymui“, – pridūrė jis, nenurodydamas naujų prognozės parametrų.

Lygiagrečiai su variantu, numatančiu gerokai sumažinti emisinį kreditavimą, vyriausybė numatė tris scenarijus, iš kurių vienas numatė BVP augimą 5–5,5 proc., esant aukštesniems infliacijos rodikliams.

Dėl finansų krizės, kurios viena priežasčių buvo darbo užmokesčių padidinimas prieš rinkimus 2010 metų gruodį, Baltarusijos rublis jau nuvertėjo 65 proc., o infliacija pasiekė daugiau kaip 100 proc., pagal 2011 metų dešimties su puse mėnesių rezultatus.

„Siūlyti šoko terapiją šiandien neleistina“, – sakė A.Lukašenka.

Antradienį A.Lukašenka pripažino, kad 2011 metų metinė prognozė nebus įvykdyta ir rekordinės infliacijos priežastimi pavadino tai, kad valdžia atsisakė centralizuoto kainų reguliavimo.

Iškritikavęs „pernelyg orientuotą į rinką“ vyriausybę Aliaksandras Lukašenka pareikalavo išlaikyti spartų ekonomikos augimą.

„Net greitomis susipažinus su statistika matyti, kad šių metų prognozė nebus įvykdyta. Atmetę kainų ir kitų ekonomikos procesų reguliavimo praktiką, mes gavome tuos neigiamus rezultatus ir rimtas problemas, kurioms spręsti reikės dėti daugiau pastangų“, – sakė A.Lukašenka.

Baltarusijos valdžiai mėginant pirmojoje metų pusėje reguliuoti rublio kursą ir administracinėmis priemonėmis stabdyti kainų augimą, ėmė smarkiai stigti valiutos ir prasidėjo vienokių ar kitokių prekių tiekimo pertrūkiai.

Praėjusią savaitę A.Lukašenka drauge su Dmitrijumi Medvedevu ir Nursultanu Nazarbajevu pasirašė deklaraciją dėl Eurazijos ekonominės integracijos. Tą pačią dieną Rusijos taupomasis bankas ir Eurazijos plėtros bankas pasirašė susitarimą skirti Baltarusijai 1 mlrd. dolerių.

„Gazprom“ taip pat anonsavo, kad su Baltarusija bus pasirašyti susitarimai, numatantys, kad Rusijos dujų kaina bus sumažinta kitais metais ir bus parduoti likę Baltarusijos nuosavybėje 50 proc. bendrovės „Beltransgaz“ už 2,5 mlrd. dolerių.

Minskas taip pat prašo paskolų iš Rusijos kontroliuojamo Eurazijos ekonominės sąjungos antikrizinio fondo ir Tarptautinio valiutos fondo.

Kreditoriai reikalavo, kad Baltarusijos valdžia smarkiai sugriežtintų pinigų, biudžeto ir paskolų politiką.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius