Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Danai šiaušiasi prieš eurą

Euro zonai stovint ant bedugnės krašto, Danija, Europos Sąjungos narė nuo 1973, tačiau dar neįsivedusi euro valstybė, į šią bendrą valiutą žiūri vis skeptiškiau.
Danijos vėliava
Danijos vėliava / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Banko „Danske“ apklausos duomenimis, beveik ketvirtadalis – 23,3 proc. – danų euru nepasitiki.

Tokį nepasitikėjimą 17 valstybių vieninga valiuta daugiausiai lemia euro zonos krizė ir pastaruoju metu vis aštrėjanti situacija Graikijoje – analitikai jau pradeda skaičiuoti paskutines Graikijos buvimo euro zonoje valandas, valstybės galimybėmis išsikapstyti nelabai jau tiki ir optimistai.

Už eurą dabar tvirtai pasisako vos 22,5 proc. danų, tuo metu prieš dvejus metus šis rodiklis viršijo 40 proc. „Ne“ eurui tariantys danai tiki, kad buvimas už euro zonos ribų valstybei sutaupo itin daug pinigų, nes, tarkim, Vokietijos pavyzdys, kai stipriausia Europos ekonomika, dėl pietinių valstybių negebėjimo gyventi pagal savo galimybes, praranda milijonus, neįkvepia.

„Danų eurospekticizmas – jau tradicinis ir neturėtų stebinti, ypatingai šiuo metu, kai euro zona išgyvena ne pačius geriausius laikus, – 15min.lt teigė banko vyresnioji analitikė Baltijos šalims Violeta Klyvienė.

Be to, analitikės teigimu, Danijos centrinis bankas ženkliai susiaurino palūkanų normos svyravimo intervalą euro atžvilgiu – iki 5 bazinių punktų. Tai reiškia, kad palūkanų svyravimas praktiškai atitinka euro zonos ir tos narystės nebuvimo kaštai – minimizuoti.

„Tuo metu tai, kad nereikia solidariai gelbėti bankrutuojančios Graikijos – tai tampa akivaizdžiu pliusu“, – pridūrė analitikė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius