-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Dėl valstybės skolų 50 tūkst. diabetu sergančių graikų nebegaus modernaus vaisto

Pasaulyje lyderiaujanti insulino tiekėja atšaukia savo produkciją iš Graikijos taip palikdama maždaug 50 tūkst. gyventojų be jų vartojamo medikamento.
Insulinas
Insulinas / „Scanpix“ nuotr.

Danijos kompanija „Novo Nordisk“ kaip pasitraukimo priežastį įvardija Graikijos vyriausybės reikalavimą visų vaistų šalyje kainas sumažinti 25 proc., praneša BBC interneto svetainė.

Diabetu sergantys graikai tokį danų kompanijos elgesį vadina „brutaliu kapitalistiniu šantažu“.

Daugiau nei 50 tūkst. diabetu segančių graikų vartoja moderniausią „Novo Nordisk“ insuliną, kuris suleidžiamas lengvai naudojamu, rašiklį primenančiu prietaisu.

Danijos farmacijos kompanijos atstovas pareiškė, kad ji yra priversta pašalinti šį produktą iš Graikijos rinkos, nes toks kainos sumažinimas, kokio reikalauja Graikijos vyriausybė, būtų nuostolingas kompanijai.

Graikijos reikalavimas sumažinti vaistų kainas yra mėginimas sumažinti šalies turimą didžiulę sąskaitą už kompensuojamus medikamentus ir dar labiau apkarpyti nepakeliamą valstybės skolą.

Tuo tarpu tarptautinės farmacijos kompanijos laukia, kol Graikija apmokės sąskaitas. Vien „Novo Nordisk“ tikina, kad Graikija jai skolinga 36 mln. dolerių.

Dešimtmetės diabetu sergančios graikės vardu Nephele tėtis kompanijai „Novo Nordisk“ parašė laišką, kuriame tvirtino, kad kompanija negalėjo būti „dar labiau abejinga dar netinkamesniu metu“.

Graikijos diabeto asociacija buvo dar griežtesnė „Novo Nordisk“ poelgį pavadindama „kapitalistiniu šantažu“.

O Nephele tėtis gavo atsakymą, kad dėl visko kalta yra Graikijos vyriausybė, kuri ir kompaniją, ir šalies gyventojus pastatė į tokią keblią padėtį.

Diabetu sergantys graikai baiminasi, kad kai kurie iš jų, negaudami modernaus medikamento, gali mirti.

„Novo Nordisk“ atstovai ginasi, kad šis kompanijos poelgis nėra žmonių žudymas. Esą kompanija ketina tiekti kitokį insuliną, kuris nėra kompensuojamas valstybės.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius