Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Drugio efektas: kas gali įsiūbuoti euro krizę

Finansų rinkos yra itin jautrios – po įvairiausių prastesnių nei tikėtasi ekonomikos rodiklių investuotojai dažniausiai supanikuoja ir ta panika puikiai atsispindi pasaulio finansų biržose. Tuomet politikai, tarptautinės finansų institucijos puola raminti – į krizę nugrimzti neleis. Nuolatinis klausimas, ar pasaulio neužklups antroji krizės banga, dar labiau nervina rinkas.
Saugoma žemė
Įvykiai, pavyzdžiui, Graikijoje, gali parklupdyti ne vieną ekonomikos milžinę / Photos.com

Pasaulis stebėjo, kaip krito biržų indeksai JAV nesugebant priimti sprendimo dėl taupymo plano, reitingų agentūrai „Standart & Poor's“ sumažinus JAV investicinį reitingą, pasklidus naujienai apie stagnuojančią svarbiausią ir didžiausią Europoje Vokietijos ekonomiką.

Pasklidus panašioms neigiamoms naujienoms, vyksta grandininė reakcija – gilėja suirutė finansų rinkose, pinigų rinkoje taip pat kyla įtampa, auga skolinimosi kaina, skolingų valstybių obligacijų turinčios institucijos baiminasi bankroto. Banko „Danske“ analitikai sudarė įvykių, galinčių neigiamai paveikti ekonomiką, sąrašą.

a) Neigiamos naujienos iš Italijos apie jos biudžetą, taupymo planą, kurios gali ir vėl kilstelėti Italijos skolinimosi kainą

b) Spalio pradžioje numatytas Graikijos balsavimas dėl itin griežtų taupymo priemonių

c) Diskusijos dėl Europos finansinio stabilumo fondo dydžio ir klausimas, ar jis ir toliau turi pirkti Ispanijos ir Italijos obligacijas antrinėje rinkoje tam, kad mažėtų šių valstybių skolinimosi kaina

d) Galimas euro zonos ir visos Europos Sąjungos politikų nesugebėjimas susitarti dėl veiksmų siekiant apsaugoti valstybes nuo krizės plitimo

e) Neigiamos naujienos apie didesnius Europos bankus (rugpjūčio pradžioje antras didžiausias Vokietijos skolintojas, bankas „Commerzbank“ pranešė, kad ketvirtinis jo pelnas krito net 93 proc. po to, kai buvo sumažinta Graikijos obligacijų vertė)

f) Prastos Ispanijos bankų naujienos ir sunkumai vykdant rekapitalizaciją (testavimo nepalankiausiomis sąlygomis liepą neišlaikė 5 Ispanijos, vienas Austrijos ir du Graikijos bankai. Pagrindinis priekaištas buvo per mažos grynųjų pinigų atsargos, reikalingos potencialiems nuostoliams padengti)

e) skolų krizės naštos pasidalinimas per Europos finansinio stabilumo fondą gali lemti aukščiausiu investiciniu reitingu įvertintų šalių reitingo sumažinimą (nukentėti greičiausiai gali Prancūzija). Reitingo sumažinimas nuo aukščiausio AAA sukeltų nemažų bėdų finansinėms institucijoms.  Daugelis jų privalo laikyti didžiąją dalį savo aktyvų AAA reitingu  įvertintų valstybių vertybiniuose popieriuose.

h) Daugiau neigiamų naujienų iš Prancūzijos, kur jau smarkiai krenta nekilnojamojo turto kainos ir gali smarkiai paveikti valstybės bankų sektorių

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius