Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Ekonomistas: JAV krečia ne ekonominė, o politinė krizė

Finansų rinkų dėmesys, kurį laiką buvęs prikaustytas prie euro zonos problemų, staiga nukrypo galingiausios pasaulio ekonomikos link. Prezidentas Barackas Obama paragino susipriešinusius įstatymų leidėjus užkirsti kelią „ekonomikos Armagedonui“, tačiau panašu, kad naujų ekonominių problemų JAV neturi, šalį krečia politinė krizė.
JAV vėliava
JAV vėliava / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Atstovų rūmų demokratai ir respublikonai nesutaria, kaip reikėtų tvarkytis su biudžetu – mažinti išlaidas ar didinti mokesčius. B.Obama ragino juos sudaryti „didįjį sandorį“, pagal kurį būtų apribotos kai kurios demokratams svarbios socialinės programos, tačiau respublikonai griežtai atmetė šalies vadovo raginimą padidinti mokesčius turtingiesiems.

Banko „Nordea“ analitikas Žygimantas Mauricas teigė, kad JAV bankroto paskelbimas skamba kaip labai neįtikėtinas scenarijus. Esą šalyje vyksta ne ekonominė, o politinė kova.

„Jie nesutaria dėl biudžeto valdymo. JAV susiduria su ilgalaike biudžeto problema, ji ne nauja. Situacija tikrai nėra kritinė ir nereikalauja greitų sprendimų. Atėjus laikui didinti valstybės skolos limitą prasideda diskusijos – tai politinis dalykas. Nemanau, kad konfliktuojančios pusės ryšis nesusitarti dėl biudžeto“, – 15min.lt sakė Ž.Mauricas.

Ekonomisto teigimu, JAV yra pagrindinė pasaulio ekonomika ir didesni neramumai valstybės viduje atklystų ir į Europą, tačiau toks scenarijus esą vargiai tikėtinas – JAV finansinė situacija yra kur kas geresnė nei prieš pat finansinę krizę 2008, todėl apie šios valstybės bankrotą kalbėti nė neverta.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius