Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Ekonomistė Violeta Klyvienė: infliacija Estijoje lėtina tempą

Estijos metinė infliacija gegužės mėn. išliko nepakitusi ir sudarė 5,4 proc. Kilusias šildymo ir apgyvendinimo paslaugų kainas nusvėrė pigę maisto produktai ir degalai. Tai ženklas, kad kainų pasiutpolkė išsikvepia, o panašių tendencijų ateityje galime tikėtis ir Lietuvoje.
Estiška dviejų eurų moneta
Estiška dviejų eurų moneta / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Pasak banko „Danske bank“ analitikės Violetos Klyvienės, stabilesnės Estijos infliacijos tendencijos atitinka prognozes. „Pagal mūsų pagrindinį scenarijų infliacijos spaudimas turėtų pradėti stabilizuotis po antrojo šių metų ketvirčio. Infliacijos didėjimo tendencijos yra iš esmės nulemtos išorinių veiksnių įtakos – pasaulinių maisto ir energijos išteklių brangimo poveikio, o ne dėl vidinės paklausos augimo“, – teigė V.Klyvienė.

Estijos namų ūkių finansinė padėtis gerėja labai palaipsniui, tačiau vidutinis metinis darbo užmokesčio augimas vis dar yra mažesnis nei infliacija, kuri septynis mėnesius iš eilės viršija 5 proc. „Taigi perkamoji Estijos namų ūkių galia iš esmės nepagerėjo. Mes prognozuojame, kad vidutinė metinė infliacija Estijoje šiais metais paspartės iki 4,8 proc., o 2012 sumažės iki 3 proc.“, – sakė ekonomistė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius