Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Estija žengia į euro zoną

Skolų krečiamos Airija, Graikija, Ispanija, Italija ir Portugalija nė kiek nesumažino Estijos noro nuo ateinančių metų sausio 1 dienos prisijungti prie euro zonos. Euro įvedimui reikalingus kriterijus atitinkanti Estija į euro zoną žengia pakelta galva.
Euras
Euras / Tomo Urbelionio/BFL nuotr.

Latviją ir Lietuvą aplenkusi Estija sausio 1 dieną taps 17-ąja euro zonos nare. Šis šaliai reikšmingas įvykis bus pažymėtas prašmatniame naujametiniame renginyje, kuris vyks Nacionalinėje Estijos operoje.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Estijos premjeras A.Ansipas
AFP/„Scanpix“ nuotr./Estijos premjeras A.Ansipas

Renginio metu, iškart po vidurnakčio, naująją šalies valiutą iš bankomato, esančio netoli šventės vietos, pirmasis ims Estijos premjeras Andrusas Ansipas. Šią akimirką stebės ne tik gausybė šventinio vakaro dalyvių, bet ir būrys žiniasklaidos atstovų iš viso pasaulio.

Kaip naujienų portalui 15min.lt sakė Estijos SEB banko Komunikacijos departamento vadovas Silveris Vohu, A.Ansipas eurus ims būtent iš SEB bankui priklausančio bankomato. „Turime užtikrinti, kad visos sistemos ir šis bankomatas tuo metu veiktų“, – apie valiutų kaitos metu bankui tekusią atsakomybę kalbėjo S.Vohu.

Beje, minėtame šventiniame vakare A.Ansipo kvietimu dalyvaus ir Lietuvos premjeras Andrius Kubilius. „Mes sveikiname kaimynę Estiją, vyksiu kaip tik į tą šventišką naktį, Naujųjų metų naktį, kai Estijoje bus oficialiai pradėti naudoti eurai. Tai Lietuvai yra geras pavyzdys, lyginant, kaip veikė Vyriausybės iki krizės Estijoje ir Lietuvoje, ką turime daryti, kad iš tikrųjų pasiektume tokius rezultatus“, – anksčiau žurnalistams yra sakęs premjeras.

Tokį pat kvietimą kaip A.Kubilius yra gavęs ir Latvijos premjeras Valdis Dombrovskis.

TNS apklausų duomenimis, gruodžio mėnesį euro įvedimui Estijoje pritaria 49 proc. gyventojų. Prieš eurą pasisako 43 proc. apklaustųjų.

Naujienų portalas 15min.lt primena, kad sausio 1 dieną Estija ne tik prisijungs prie euro zonos. Šalies sostinė Talinas taps 2011-ųjų Europos kultūros sostine. Šis titulas Talinui bus perduotas gruodžio 31 dieną per iškilmingą kultūros sostinės atidarymo ceremoniją.

Daugiau naujienų iš eurą įsivedančios Estijos, aukštų šalies pareigūnų ir gyventojų komentarų artimiausiomis dienomis ieškokite naujienų portale 15min.lt!

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Užsisakykite 15min naujienlaiškius